A kamu gyerekfotóra a neten percek alatt csaptak le a zaklatók

Borítókép: A kamu gyerekfotóra a neten percek alatt csaptak le a zaklatók Forrás: Unsplash
Sloane Ryan, egy 37 éves anyuka, akit éppen tizenpáréves kislánnyá sminkelnek, meg egy kicsit photoshopolják, és már kész is a kamu Instagram oldala – egy nagyon felkavaró kísérlet következik.

A szexsuli.hu cikke.

A 37 éves Sloane egy Bark nevű startuppal dolgozik együtt, akik egy olyan online rendszert fejlesztenek, amely lehetővé teszi a szülők számára, hogy a gyerekek okostelefonjának, vagy a számítógépének adatforgalmát elemezve kiszűrjék a rosszindulatú, zaklató, szexuális zaklató kommenteket, üzeneteket, de azokat is, amelyek arra utalnak, hogy a gyerek egy pedofil célkeresztjébe került.

A legdurvább az, hogy egy perccel azután, hogy felkerült a kamu 11 éves Sloane teljesen ártatlan fotója az Instagramra már ketten rá is írtak ismerkedési céllal, a következő két órában pedig 15 felnőtt férfi csapott le a kislányra, abból heten rögtön obszcén képeket is küldtek neki. Az nlc cikkben részletesen le van írva ez az egész gyomorszorító történet, én csak részleteket idézek belőle.

Nekem nincsenek gyerekeim, de nagynéniként már készülök arra, hogy ha majd nagyobbak lesznek a húgom gyerekei, hogyan beszélgessünk a témáról, hogyan készítsük fel őket arra is, hogy vannak gonosz emberek az interneten is.

A magyar tinédzserek 39 százalékától kértek már meztelen fotót chaten, a 14 év alattiaknál ez az arány “csak” 33 százalékos – a Be Social 2019-es felmérése szerint. A fiúk közül minden 10., a lányok közül pedig minden 20. küldött kérésre magáról képet. Az összes megkérdezett 30%-a válaszolt úgy, hogy tőle ugyan még nem kértek ilyet, de hallott már hasonló esetről másoktól.

Hoztam egy másik magyar kutatást is a Hintalovon Gyermekjogi Alapítványtól: az 5200 fő bevonásával készült Te hogy látod? – gyerekjogi kutatás szerint a hazai családok felében beszélgetnek a gyerekekkel a szexualitásról (47%), az online biztonságról (50%). A gyerekek jelentős részével pedig egyáltalán nem beszélnek arról, hogy miképp ismerjék fel a zaklatást, mit tegyenek, ha bántják őket. A magyar családokban a gyerekek 40%-a, az iskolában 62%-uk nem nem kap információt arról, hogyan ismerje fel a bántalmazást, zaklatást, és kitől kérhet segítséget.

A cikk további részét a linkre kattintva olvashatod!

5 rossz viselkedési minta, amire te magad bátprítod a gyerekeidet