Hosszú évek kellettek ahhoz, hogy újra szeretni tudjam magam – Kozma Rita, stylist

Borítókép: Hosszú évek kellettek ahhoz, hogy újra szeretni tudjam magam – Kozma Rita, stylist
Plusz kilók, zavaró striák, karfiolt imitáló narancsbőr, pipaszár lábak, bosszantó kopaszodás, a legrosszabbkor felbukkanó bőrhibák és még annyi minden más keseríti meg nap, mint nap az életünket, hogy felsorolni is nehéz lenne. De mi is a szépség? Miért nem szabad bedőlni a filterek mögé rejtett hazugságoknak? Hogyan lehet visszaszerezni az elveszettnek hitt önbizalmat? Többek között ezekről faggattam Kozma Rita stylistot, a Plus Size magazin alapítóját, aki 10 éve dolgozik már azon, hogy bátorságot, hitet és erőt adjon azoknak a nőknek és férfiaknak, akik nem tudják elfogadni a testüket.

Szépségideálok mindig voltak és lesznek, ám ha túlzásba visszük a másokhoz való hasonlítgatásunkat, akkor könnyen belesodródhatunk egy olyan negatív örvénybe, aminek az alján az önbizalomhiány vár minket. Ebből a helyzetből nagyon nehéz kikecmeregni. Jól tudja ezt Kozma Rita, stylist is, aki egy évtizede vív már szélmalomharcot a kreált ideálok ellen, miközben azt hirdeti, hogy nem csak egyféle szépség létezik…

– Óriási veszélyt jelent az a hamis üzenet, amit a közösségi médiában közvetítenek felénk. Mi pedig teljesen kiszolgáltatottak vagyunk, miközben megmutatják, hogy mit kell épp szeretnünk. Ez alapján, ami nem idomul az aktuális szépségideálhoz, az nem elég jó. Így befolyásolják azt, hogyan látjuk önmagunkat és a világot. Ez minden generációra hatással van, különösképpen a fiatalokra, akik elvesznek a filteres fotók bűvöletében. Több tinédzser lánytól kapok üzeneteket, akik arról írnak, hogy nem érzik jól magukat a bőrükben, csúnyának tartják magukat. Ez borzalmas! – magyarázza Rita, aki azért küzd, hogy ne csak a szériában legyártott, művi szépségideálok legyenek vonzók és szexik.

– A munkámból adódóan testközelből tapasztaltam meg, hogy milyen sokan elégedetlenek magukkal. Önbizalomhiányosak. Pedig a szépségnek nincsenek korlátai. Nem csak akkor lehetünk szépek, ha ideális korban vagyunk, bizonyos súlyhatárok között mozgunk, meghatározott magassággal vagy bőrszínnel rendelkezünk. A kampányok, amiket szervezünk, épp erre világítanak rá, mert a célunk a magabiztosság visszaszerzése. Az, hogy bátran mondhassuk: szépek vagyunk akkor is, ha striáink, anyajegyeink, szeplőink vannak, narancsbőrös a combunk vagy eláll a fülünk.”

A férfiaknak is megvan a maguk baja

A szakmában eltöltött évek alatt Rita azt is megtanulta, hogy bizony, nem csak a nők szenvednek a tökéletesség hajszolásától.

– A férfiakat is sokszor gyötrik a külsőségek. Rengeteget meséltek arról, mennyire zavarja őket a kopaszodás, a bőrproblémáik. Az, hogy nem feltétlen rendelkeznek kocka hassal, csupasz mellkassal, háttal, de ettől még nem igénytelenek. Ilyen a genetikájuk vagy ilyenekké váltak. Esetleg épp nincs idejük arra, hogy napi 3 órát töltsenek az edzőteremben. Egyszóval: a férfiakra is egyre nagyobb nyomás nehezedik. Közöttük is van olyan, aki nem mer felvenni bizonyos ruhákat vagy kényelmetlenül érzi magát, ha le kell vetkőznie egy hölgy előtt – mondta, majd hozzátette:

– A nők esetében még ennél is nagyobbak az elvárások – akkor is, ha ki van mondva és akkor is, ha nincs. Tőlünk megkövetelik, hogy legyen rendben a frizura, a smink, a bőrápolás, a ruházat, a testalkat, de mindez rengeteg időbe és pénzbe kerül.

Elég egy rossz megjegyzés

Persze könnyű mondani, hogy az ember fogadja el a kelleténél termetesebb orrát, a vastag vádliját, a túl széles csípőjét vagy a cseppet sem kedvelt úszógumit, de megtenni mindezt már annál nehezebb. Rita pedig pont attól hiteles, hogy ő maga is tudja, milyen leérni a mélypontra lelkileg, majd onnan visszakapaszkodni.

– Hosszú évek kellettek ahhoz, hogy újra szeretni tudjam magam, olyan sokáig voltam elégedetlen a testemmel. Ma már tudom, ott hibáztam, hogy elhittem: az határoz meg engem és az értékeimet, amit mások gondolnak, mondanak rólam. Volt olyan kapcsolatom, amiben azt mondták rám, hogy „nagy a fenekem”, utána próbáltam rejtegetni magam, de olyan is akadt, aki rákérdezett, hogy miért vannak striák a mellemen? Ezt követően igyekeztem takargatni magam. Egy negatív kritika, amennyiben nem megfelelően használják, bántó és agresszív dolog lehet. Ebből a spirálból nehéz kiszakadni – árulta el Rita, aki idővel rájött, hogy változtatnia kell a megszokott formulákon, hogy boldog és teljes életet élhessen.

– Elkezdtem szakemberekhez járni. Pszichológus és coach tanácsát kértem, majd olyan közösségeket kerestem, ahol nem romboltak, hanem építettek. Az önfejlesztésre támaszkodtam, és azoknak a véleményére hagyatkoztam, akik pozitív hatással voltak az életemre. Szóval jól fontoljuk meg, hogy kit követünk és kivel töltjük az időnket, mert ők mind hatással lesznek ránk!

Rita saját bevallása szerint a mai napig is előfordul, hogy megbillen az önbizalma, de azt sosem szokta érezni, hogy nem szeretné önmagát.

Hogyan kezdődött Ralph Lauren vagy épp Armani karrierje? Galériánkból megtudhatod!