A festőnő, akit nem lehetett megtörni

artemisia gentileschi,festőnő
Forrás: Wikimedia Commons

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Milyen lehetett a 17. században nőként festőművésznek lenni? Pontosan olyan, amilyennek elképzeli az ember: gyötrelmes. Artemisia Gentileschi átesett nemi erőszakon és meghurcoltatáson, de nem adta fel.

A művészettörténet jelentős alakjai sokáig férfiak voltak – legalábbis így tudjuk. A valóság az, hogy számos festő-, zeneszerző- és szobrásznő dolgozott álnéven, névtelenül vagy a férjük, esetleg testvéreik neve alatt. Az egyik legelső festőnő, akit név szerint ismerünk, Artemisia Gentileschi (1593–1654) olasz származású festő, aki a 17. század elején már saját néven alkotott. Noha tekintélyes művészeti iskolákba járatták, és édesapja híres festőként tevékenykedett, Artemisia Gentileschi [ejtsd dzsentileszki] művészetét sokáig nem ismerték el kortársai. Intenzív színhasználatára és fény-árnyék technikájára nagy hatással volt Caravaggio, témaválasztásai pedig inkább történelmi és bibliai jelenetek körül mozogtak. Képein leginkább erős, határozott nőket ábrázolt.

Nézzétek meg a galériát Artemisia öt remekművével és életének néhány fontos, a festményeihez kapcsolódó mozzanatával:

Nézd meg a galériánkat>5 kép
A festőnő, akit nem lehetett megtörni
Tovább olvasok
Kép
Sose akartam szerető lenni, mégis így történt

Miért játszik az ember szeretősdit? Unalomból? Elhanyagoltságból? Kaland- vagy bizonyítási vágyból? Rózsa még nem jött rá. Egyszer csak belecsúszott, mint Pilátus a krédóba.

Kép
Van-e lejárati ideje a fehérneműnek?

Amikor gyors Google-keresést végeztem arról, hogy mennyi használat után érdemes kidobni egy fehérneműt és újat venni helyette, igen vegyes információkhoz jutottam. Volt, ahol fél évet, míg máshol egyet, vagy annál is többet írtak. Hogy mi az igazság?

Kép
Nézz az égre: itt a nyári hullócsillagzápor csúcsidőszaka

A hullócsillagzápor idén sem marad el: a következő három éjjel óránként akár száz hullócsillagot is láthatsz, ha kifekszel a nyári égbolt alá.

Kép
Hollywood extázisban ünnepli Kamala Harris alelnökjelöltségét

„Végre egy felállás, ami úgy néz ki, mint Amerika!” „Igazi örömkönnyek!” Ilyen tweetek záporoznak azután, hogy Joe Biden demokrata elnökjelölt bejelentette: egy fekete-indiai származású nőt, Kamala Harrist választott alelnökjelöltjének.

Kép
Köztünk élő óriások – 10 állat, amiről nem tudtad, hogy mennyire hatalmas

Hogyha azt hitted, hogy mindent tudsz az állatokról, mutatunk 10 képet, amin garantáltan meg fogsz lepődni! Nem is vesszük észre, de igazi óriások élnek közöttünk…

Kép
Rangos nemzetközi toplistára került az Utas és holdvilág

A több mint 80 évvel ezelőtt íródott sikerregény mellett a millenium generáció legizgalmasabb írónőjének tartott Sally Rooney szerelmes története is felkerült.

Kép
6 hazugság, amit biztosan te is mondtál már a gyerekednek

Lehet, hogy nem szép ezt így kimondani, de a legtöbb szülő bizony szokott hazudni a gyerekének. Ezek persze az esetek többégében egészen ártalmatlan hazugságok. Sokszor a gyerekeket próbálják megkímélni velük, máskor a szülő próbálja meg kihúzni magát egy-egy kényesebb kérdésből. De bárhogy is legyen, a szakértők szerint még a legapróbb füllentéseknek is lehetnek hosszú távú hatásai a gyerekek lelki fejlődésére.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem