4 recept, ahogy a filmekben láttad – Így készül az igazi amerikai pite!

Borítókép: 4 recept, ahogy a filmekben láttad – Így készül az igazi amerikai pite! Forrás: pexels/Amanda Reed
Van film, amit ha nézünk, legszívesebben kiosonnánk a konyhába nassolni. Mi ennél jobbat tudunk: elkészítettük négy népszerű film fontos ételét, a saját ízlésünk szerint.

Ez a cikk az ÉVA Magazin 2014-es 10. lapszámában jelent meg először „Mint a moziban" címmel.

Tudtad, hogy a korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!

SPAGHETTI ALL’AMATRICIANA (Ihlette: az Ízek, imák, szerelmek című film)

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 20 PERC

HOZZÁVALÓK (2–4 FŐRE): fél kiló spagettitészta • 1 evőkanál olívaolaj • 10 deka apróra vágott bacon • 1 kisebb hagyma • 3 gerezd fokhagyma • 1 deci száraz fehérbor • 2 doboz daraboltparadicsom-konzerv • 2 evőkanál balzsamecet • 1 mokkáskanál csili • pecorino romano sajt

1. Hevítsd fel az olívaolajat és futtasd meg rajta a hagymát a baconnel.

2. Öntsd fel fehérborral és forrald pár percet.

3. Öntsd fel a paradicsomszósszal, add hozzá a balzsamecetet és a zúzott fokhagymát. Sózd-borsozd.

4. Lobogó sós vízben főzd ki a tésztát és tálald a szósszal. Szórd meg pecorino romano sajttal.

BURGUNDI MARHARAGU (A Julie és Julia című filmből, Julia Child receptje alapján)

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 4 ÓRA

HOZZÁVALÓK (6 FŐRE): 17 deka húsos szalonna • 1,5 kiló marhahús • olívaolaj • 1-1 sárgarépa és vörös hagyma • 2,5 deka liszt • 6 deci vörösbor • fél liter alaplé • 1 evőkanál sűrített paradicsom • 2 gerezd fokhagyma • fél teáskanál kakukkfű • 1 babér levél • 45 deka gomba • 45 deka vaj • 0,1 deci olaj • 18–24 kis hagyma • 1,2 deci marhaalaplé

1. A szalonnát kockázd fel és pirítsd le, vedd ki a sütőedényből és tedd félre.

2. A kisült zsírhoz adj pár evő kanál olívaolajat, forrósítsd fel és pirítsd körbe a kockára vágott húst. Szedd át a húst egy tálba.

3. A zsiradékban pirítsd meg az apróra vágott hagymát és a felkarikázott sárga répát, tedd át egy tálkába.

4. Tedd vissza a húst és a szalonnát a sütő edénybe, sózd-borsozd, szórd meg liszttel. A sütőedényt fedő nélkül tedd be a 220 fokos sütőbe és pirítsd a húst 4 percig.

5. Mérsékeld a hőfokot 160 fokra. Add a húshoz a répát, a hagymát, a bort, az alaplét, a paradicsom sűrítményt, a zúzott fok hagymát, a babérlevelet és a kakukkfüvet. Tedd vissza a sütőbe 3–3,5 órára.

6. Serpenyőben melegíts fel 25 deka vajat az olajjal, pirítsd meg benne a megtisztított, negyedelt gombát, tedd félre.

7. A hagymának szedd le a héját. 20 deka vaj és olaj keverékében pirítsd, majd főzd puhára marhaalaplében. Add hozzá a fűszercsomagot, sózd-borsozd.

8. Ha a hús elkészült, merd ki egy tálba, a sütőedényben visszamaradt szószt szűrd le és öntsd egy lábasba.

9. Forrald fel a szószt. 10. Add a hagymát és a gombát a húshoz, és öntsd le a szósszal.

Forrás: Pexels/Lisa Fotios

ALMÁS PITE (Ihlette: az Amerikai pite című film)

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 90 PERC

HOZZÁVALÓK (20–22 CENTIS FORMÁHOZ): 20 deka liszt • csipet só • 12,5 deka hideg vaj • 1 nagy tojás • kevés jéghideg víz

A töltelékhez: 80 deka savanykás alma • 10 deka nádcukor • fél deci juharszirup • fél teáskanál fahéj • 2 evőkanál vaníliakivonat • 2 evőkanál étkezési keményítő • 1 tojássárgája • kevés nádcukor a tetejére

1. Keverd el a lisztet a sóval és morzsold el a vajjal.

2. Add hozzá a tojást és gyúrd össze a tésztát.

3. Csavard fóliába és pihentesd 30 percet a hűtőben.

4. Az almát kockázd apróra és keverd el a töltelék többi hozzávalójával.

5. Oszd a tésztát kétfelé és nyújtsd ki vékonyra.

6. A tészta felével béleld ki a piteformát és töltsd meg a töltelékkel.

7. Fedd le a tölteléket a maradék tésztával, vágd le a lelógó tésztát és villával nyomkodd körbe a szélét.

8. A tészta tetején vágj egy apró lyukat, kend meg a tésztát tojássárgájával, majd szórd meg kevés nádcukorral.

9. 180 fokos sütőben süsd 45 percet, majd hagyd kicsit hűlni.

10. Tálald melegen vaníliafagyival, tejszínhabbal vagy vaníliasodóval.

CSÁBÍTÓ CSOKIS SÜLT PUDING (Ihlette: a Csokoládé című film)

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 35 PERC

HOZZÁVALÓK (2 ADAG): 2 evőkanál margarin • 1-1 evőkanál kakaópor, finomra darált mandula és mogyoróvaj • 3 evőkanál porcukor • 5 deka 70 százalékos csokoládé • fél deci kávé • 1 nagy tojás • extra kakaópor

1. Melegítsd elő a sütőt 160 fokra.

2. Vajazz ki két 10 centis kerek formát és szórd meg kakaóporral.

3. Forró víz felett olvaszd meg a csokit a margarinnal és hagyd szobahőmérsékletűre hűlni.

4. Keverd a kávét a felolvadt csokihoz, majd keverd hozzá a felvert tojást és a mogyoró- vagy mandulavajat. Végül add hozzá a darált mandulát és a porcukrot.

5. Oszd el a krémet a formákban.

6. Helyezd a formákat egy nagyobb edénybe és töltsd fel forró vízzel – a formák feléig érjen.

7. Süsd 20 percig, majd pihentesd 10 percet, mielőtt kiborítod a formából.

8. Tálalás előtt szórd meg kakaóporral és pirított szeletelt mandulával.

Galériánkban megtalálod Rachel trifle-jét a Jóbarátokból, a Ratatouille-t a Disney L'ecsó című meséjéből és a vajsört a Harry Potterből!