Írásbeli érettségi után: mit mondanak a középiskolások idei tapasztalataikról?

Borítókép: Írásbeli érettségi után: mit mondanak a középiskolások idei tapasztalataikról? Forrás: Unsplash/Unseen Studio
Egy sok elemében teljesen megváltoztatott írásbeli érettségiről távoztak a diákok ezen a héten. A magyarnál azt sem lehetett tudni, mire számítsunk, de a matek feladatlapban is akadtak változtatások.

Mik voltak a diákok idei tapasztalatai? Sokkal nehezebb volt a vizsga, mint amire számítottak? Netán kellemes érzések is elfogták őket távozóban? Megkérdeztünk néhány gimnáziumi és technikumi tanulót.

Magyar nyelv és irodalom

A tanárom azt mondta, az okosok könnyű magyar érettségit jósolnak idén, hogy megmutassák, milyen jól működnek a változtatások. Hát nem tudom… nekem a műveltségi teszt elég nehéz volt. A többi talán nem annyira. Mindenesetre lájtosnak nem nevezném. (Feri, 20)

Szerintem a magyar teszt könnyebb volt, mint amit az órákon gyakoroltunk. A tanárunk nagyon izgult, úgyhogy jó pár tesztet megcsináltatott. Rutinosak lettünk, na. A novellát választottam a második részben, az se volt nehéz. Túléljük. (Lili, 19)

Ahogy később utánanéztem a neten, sokan csaltak a Karinthy-novellával. Rákerestek online, kiírták, amit találtak... Nem tudom, hogy történhetett, mi szerintem nem tudtunk volna ilyet csinálni, nagyon járőrözött a felügyelő tanár. Bár ki tudja, ha erre készülünk a tanulás helyett… (Andi, 19)

A magyartanárom iszonyúan sulykolta, hogy a magyar vizsga második részében (a műelemző szövegalkotás – a szerk.) megfelelő terjedelmet írjunk. Én több mint 500 szót írtam a novellaelemzéshez. Szerintem korábban ennek a felét sem írtam le soha. Büszke vagyok magamra, és ha meglesz a hármas, teljesen elégedett leszek. (Vera, 20)

Történelem

A töri nagyon-nagyon könnyű volt. Ha nem vagy hülye, játszva kinézted a válaszokat a forrásokból. Az órákon sokkal nehezebb dolgokat gyakoroltunk. (Csenge, 18)

Forrás: Ben Mullins/Unsplash

Élveztem a törit. Olyan volt, mint egy játék. Nem gondoltam, hogy valaha ilyet mondok egy érettségiről, de most ez volt. Szövegértés, ezen múlt minden, és az nekem szerencsére elég jó. (Andris, 19)

Mindenki azt mondja, hogy könnyű volt a töri. Azért ha igazán jóra akartad megírni, gondolkozni is kellett. (Janó, 18)

Matematika

Matek? Hajjaj. Inkább hagyjuk. Pedig jártam különórákra. (Tomi, 20)

Ha megölnek, sem fogom jobban érteni a matekot. Ez az írásbeli se lett túl jó. Oké, talán megbukni nem fogok, de szerintem adhattak volna könnyebbet is. (Szabina, 19)

Vegyes érzéseim vannak. Nekem az órákon mindig jól ment a matek, de most azért néztem egyet, hogy mi van. Abban mondjuk biztos vagyok, hogy szóbeliznem nem kell majd belőle. (Imre, 20)

Angol nyelv

Az angol volt mind közül a legkönnyebb. Komolyan, szerintem néhány hónapos angoltanulással meg lehetett oldani. Örülök, mert a többi nem lett valami fényes. Legalább ebben igazán jó vagyok. (Attila, 18)

Az angol viszonylag könnyű volt, más kérdés, hogy nekem nem jó a nyelvérzékem, így szerintem annyira nem sikerült jól. De még mindig jobb így persze, mintha nehéz lett volna. (Gergő, 19)

Vegyes

Először a szívinfarktus kerülgetett, mint minden vizsgahelyzetben, ahogy megláttam a feladatlapokat. Aztán vettem egy nagy levegőt, belevágtam és ment. Már amennyire. (Rita, 18)

Majd szóbelin mindent kijavítok! (Gábor, 20)

Ha szoronganál a szóbeli vizsgák előtt, galériánkban találsz néhány tippet!