Az én falum: Noszvaj

Borítókép: Az én falum: Noszvaj Forrás: éva magazin
Az ország legtisztább levegőjű települése. Noszvajt a�43 éves, kétgyermekes lovardatulajdonos, Thummerer Ildikó mutatja be. A teljes cikk az Éva Utazóban!

Mióta élsz Noszvajon?
Pontosan 25 éve települt át a családom Egerből Noszvajra és hoztuk létre aborászatot. A Galassy család uradalmi pincészetét alakítottuk át úgy, hogy itt lakunk és dolgozunk, a Thummerer gazdaságot visszük.
A lovardát öt éve építettük fel. Én személy szerint azért élek itt, mert a lovardámat ebben a környezetben tudom alegszínvonalasabban üzemeltetni. Az volt az álmom, hogy állatokkal, lovakkal foglalkozzam, ezért választottam Noszvajt.
Hányan élnek itt?
Jelenleg 1780-an laknak Noszvajon. Rengeteg a kisgyerekes család, sok afiatal. Noszvajon minden szolgáltatás működik, ami egy nagyvárosban, mégis megmaradt a családias hangulat. Valószínűleg kifelé is jól érzékelhető, hogy a faluban nagyon erős az összefogás, az együttműködés. Van a falunak óvodája, iskolája, járhatunk karatézni, néptáncolni, jógázni, van focicsapat, fodrász, masszőr, wellness, gyermekmegőrző. A nagyi ízei és a falusi báj mellett itt a pszichológustól a meseterapeutáig minden megtalálható.

Mi az, ami a leginkább idevonzza a látogatókat?
Minden turisztikai program a helyi programokból nőtte ki magát. Gyereknapkor például már abban az időben is, amikor nem a turizmus volt a falu meghatározója, a felnőttek és gyerekek beöltöztek mesefiguráknak és az erdőben különféle ügyességi és kézműves feladatokon keresztül jutottak el a célállomásig, és ez most is így van, ezt a hagyományt továbbvisszük.