6 borászati kifejezés, amit nem árt ismerni

Rögtön jobban fogod érezni magad és több mindent fogsz majd érteni is egy boros társaságban zajló beszélgetésből e borászati kifejezések elolvasása és alaposabb megismerése után. Jöjjön most néhány olyan szakkifejezés, amit nem árt mindenkinek ismernie – és persze tudni a jelentésüket is.
Dekantálás: Amikor egy étteremben azt hallod, hogy a felszolgáló dekantálni fogja a borodat, kissé megijedsz, hogy vajon mi is fog történni a várva várt italoddal? Nos, akkor megnyugtatunk, mert aggodalomra egyáltalán nincs semmi ok. Ez ugyanis csupán azt jelenti, hogy a bort az üvegből egy másik edénybe töltik át. A speciális üvegekben nagyobb mennyiségben kap oxigént a bor, így megtisztul a lerakódott üledéktől, és a levegőztetés miatt finomabbá, zamatosabbá is válik az ital.
Törköly: Ezt biztosan te is nagyon sokat hallod, de valójában nem tudod, hogy mit is jelent? Mi most eláruljuk! A szőlőtörköly nem más, mint a szőlő kipréselése után visszamaradt szár, héj és mag. Amikor a vizes törkölyt lepárolják, törkölypárlat keletkezik, ilyen például a grappa vagy a törkölypálinka.