A káposztától a bébiételen át a galandférgekig: 8 hajmeresztő és sokkoló diéta

Borítókép: A káposztától a bébiételen át a galandférgekig: 8 hajmeresztő és sokkoló diéta Forrás: Getty Images/Vincent Besnault
Az ideális alak és a bomba forma érdekében mi, nők mindent képesek vagyunk megtenni, és olykor sajnos hajlamosak vagyunk túlzásba is esni. Mára már sziklaszilárd ismeretekkel és életmódbeli tanácsokkal rendelkezünk a kívánt testsúly eléréséhez, de nem mindig volt ez így. Ugyanis hajmeresztő és félelmetes diéták kísértek végig minket a történelem során.

Mindenki szeretne jól kinézni, és nekünk, nőknek általában az alakunkkal kapcsolatban van a legtöbb problémánk saját magunkat illetően. Mindig van mit lefaragni rólunk, mert sosem elég izmos a bicepszünk, soha nem akar eltűnni az a fránya integető-háj a karunkról, még mindig narancsbőrös a combunk és fenék tájékon is van mit feszesíteni. Így megy ez már régóta, és nyugodtan kijelenthetjük, hogy a történelem során kevés olyan dologban találtak ki annyi hajmeresztő és abszurd ötletet vagy trendet, mint a diétákban és fogyókúrákban.

Na de akkor hogyan fogyjunk le?

Igen, ez a kérdés évszázadok óta foglalkoztatja az emberiséget. Folyton keressük a szépség, a fiatalság és a bomba test kulcsát, de azért 2024-re már jócskán rá kellett jöjjünk, hogy sajnos nincs olyan bájital vagy csodatabletta, mely önmagában egy varázsütésre leolvasztaná rólunk a felesleget. Egy biztos azonban; a történelem hajmeresztő fogyókúráiból okulva mára már azért mind tudjuk, hogy az ideális alak a mozgással és az egészséges életmódbeli étkezési szokásokkal érhető el és tartható fent. Ma már nem kell sanyargatni magunkat, hogy vékonyabbak legyünk, csupán meg kell találni a megfelelő tápanyagokat és azok ideális arányát, és mozogni kell mellette.

Forrás: Unsplash/Jennifer Schmidt

Szervezetünknek a fogyás alatt is szüksége van bizonyos ásványi anyagokra és makrotápanyagokra, melyeket kiegyensúlyozott étrenddel tudunk biztosítani. Nagyon fontos a következetesség, tehát, ha elhatározzuk, hogy igenis leadunk pár kilót, akkor ne csábuljunk el semmire sem. Ne hagyjuk ki sohasem a főétkezéseket, mert szervezetünk előbb-utóbb jelezni fog, hogy valami hiányzik neki, és egyes étkezések kimaradása során a következő etapnál biztos, hogy éhségünk következtében felfaljuk az egész hűtőt. Csökkentsük a túlzott szénhidrátmennyiséget és természetesen felejtsük el a cukros ételeket – minden formában. Fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt, és ne együnk gyorsan. Agyunknak ugyanis 20 perc szükséges legalább ahhoz, hogy beérkezzen hozzá a jel, hogy elteltünk. A megfelelő tápanyagok és enzimek lassan bomlanak le, így fontos, hogy minimum 20 percig étkezzünk és ne habzsoljunk. Ne együk tele teljesen magunkat, és nem baj, ha pár falat megmarad a tányéron vagy nem 100%-osan vagyunk tele.

Tudd meg, melyek voltak minden idők legveszélyesebb diétái!