Tudtad, hogy a multivitamin akár még káros is lehet az egészségedre? Ezért kell vele vigyázni

Borítókép: Tudtad, hogy a multivitamin akár még káros is lehet az egészségedre? Ezért kell vele vigyázni Forrás: Polina Tankilevitch/Pexels
Sajnálatos módon a magyar lakosság többsége súlyos vitaminhiányban szenved, ennek orvoslására sokan a multivitamin-szedést választják, azonban ez többet árthat, mint használ. Kevesen tudják, de a vitaminok túlzásba vitt fogyasztása hiánytüneteket okozhat, sőt súlyos esetben akár egészségkárosodást is eredményezhet. Nézzük is a részleteket.

Háromból két ember vitaminhiányban szenved

Fontos tudni, hogy a kiegyensúlyozott vitaminbevitel alapvető feltétele a megfelelő anyagcsere-működésnek, az energiatermelésnek, az idegrendszerünk és az immunrendszerünk egészséges működésének, így elengedhetetlen az egészségünk szempontjából. Sokan nem is tudják, de a vitaminhiány gyakoribb, mint gondolnánk.

A felnőtt magyar lakosság körében a D-vitamin-hiány és a folsavhiány a legjellemzőbb, de sokaknál jelentkezik a B12-, és a C-vitamin-hiány, emellett jellemző a vashiány és a rézhiány is. Ami pedig még meglepő, hogy még azon sportolók esetében is, akik nagyon odafigyelnek az étkezésükre, sokan szenvednek vitaminhiányban. Érdekes módon azonban azt is fontos megemlíteni, hogy bizonyos esetekben vitamintúladagolás is megfigyelhető, ennek oka, hogy a páciens nem tudja, mennyire lenne szüksége a szervezetének az adott vitaminból.

A multivitamin káros lehet az egészségre

Sokan azt gondolják, hogy ha minden nap bevesznek egy szem multivitamint, azzal ki is elégítik a szervezetük vitaminigényét, ez azonban tévedés. A közvélekedéssel ellentétben nemhogy nem használunk, kifejezetten ártunk a szervezetünknek azzal, ha napi szinten fogyasztunk multivitamint anélkül, hogy ellenőrizettük volna a szervezetünk vitaminszintjét. A szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy mondhatni lehetetlen komplex vitaminvizsgálat nélkül megmondani, hogy kinek mennyi az igénye az egyes vitaminokból, így a multivitamin szedése sem feltétlen jó alternatíva, ugyanis könnyedén vitamintúladagolás következhet be.

Forrás: JESHOOTS.com/Pexels
Nem feltétlen jó ötlet a multivitamin szedése.

Ezt okozza a vitamintúladagolás

A vitamintúladagolás tünetei igen változatosak lehetnek attól függően, hogy melyik vitaminról és mekkora mennyiségről van szó. Például a megfelelő látásért felelős A-vitamin túladagolásának tünetei a hányingertől kezdve a fejfájáson és vérszegénységen át a látászavarig sokféle formát ölthetnek. Súlyos esetben akár májbetegség vagy idegrendszeri problémák is felmerülhetnek. A B-vitamint a gyakorlatban nehéz túladagolni, mivel a felesleg nagy része a vizelettel távozik a szervezetből. Bizonyos esetekben azonban előfordul a túladagolás, B1-vitamin esetében fejfájás és izomgyengeség jelentkezhet, B2-vitaminnál pedig sárgaságot és bőrkiütést tapasztalhat az, aki túlzásba vitte az adagolást.

Azonban ezentúl is van néhány olyan tünet, amelyek vitaminhiányra, illetve vitamintúladagolásra is utalhat, ilyen például a reggeli ébredés utáni fáradtságérzés, vagy éppen a hajhullás és a repedezett körmök megjelenése, illetve a romló fizikai teljesítmény, a gyakori sportsérülések, a koncentrációképesség romlása, valamit a bőrpanaszok is erre utalhatnak.

Egyszerű vérvétellel ellenőrizhető a vitaminszint

Hogy elkerüljük a vitamintúladagolás és a -hiány okozta kellemetlen tüneteket, érdemes ellenőriztetni a szervezetünk vitaminszintjét. Az egyszerű vérvétellel történő vizsgálat a vízben és zsírban oldódó vitaminok szintjét is megmutatja a szervezetünkben, ami alapján tökéletesen személyre szabható a vitaminbevitel.

Az alábbiakban pedig 7 hihetetlenül gyakori tápanyag- és vitaminhiányt szedtünk össze!