Elképesztő káros lehet, ha bizonyos gyümölcsöknek elfogyasztod ezt a részét: elmondjuk, miért ne tedd

Borítókép: Elképesztő káros lehet, ha bizonyos gyümölcsöknek elfogyasztod ezt a részét: elmondjuk, miért ne tedd Forrás: Jane Trang Doan/Pexels
Lassan beköszönt a nyár, ami többek között azt is jelenti, hogy itt a gyümölcsszezon. Azonban nagyon fontos tudni, hogy nem minden gyümölcsnek lehet minden részét megenni, ugyanis soknak sem a magja, sem a héja nem fogyasztható, némelyik kifejezetten káros az egészségre. Mutatjuk is, melyek ezek!

Alapvetően számos gyümölcs héja rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz, a probléma ott van, hogy nemcsak szezonális gyümölcsöket fogyasztunk, de sajnos még a szezonálisak esetében sem lehetünk maximálisan biztosak abban, hogy mentes-e olyan vegyszerektől, melyek rendkívül károsak az egészségre. Ezentúl természetesen vannak olyan gyümölcsök is, melyeknek egyenesen ehetetlen, mérgező a héja, ezek esetében nyilvánvalóan egyértelmű, hogy nem fogyasztásra teremtettek.

Forrás: Magda Ehlers/Pexels

Az alma, körte héja ehető, ám nagyon alaposan meg kell mosni ahhoz, hogy eltávolítsuk a felesleges szennyeződéseket, azonban ez kizárólag a hazai árura vonatkozik, az import árukról a későbbiekben értekezünk. A bogyós gyümölcsök esetében nyilvánvalóan más helyzet áll fenn, hiszen esetükben a hámozás fel sem merül, nagyon alapos mosást igényelnek. Azonban itt is felhívják a figyelmet arra, hogy a nem szezonális és hazai eper és meggy kifejezetten előkelő helyen szerepel a mérgezettségi listán. Hasonlóképpen a banán és a citrom, melynek hámozása szükséges, ugyanis a legtöbb ilyesfajta gyümölcsön növényvédő szerek találhatóak, melyek nagyon károsak az egészségnek.

Nézzük is a további gyümölcsöket!