Hogyan reagált a világ Harry és Meghan visszavonulásának hírére?

Harry herceg,Meghan Markle,brit királyi család Forrás: Getty Images
Sussex hercege és hercegnéje január elején jelentették be, hogy szeretnének függetlenedni a királyi családtól. A hír bombaként robbant: nem túlzás, hogy felkavarta hozzátartozóikat, az Egyesült Királyságot, sőt, a világ népességének azt a részét is, aki figyelemmel kíséri a brit királyi családot (vagyunk egy páran).

A tények

Ahogy nyilván már mindenki hallotta, Harry és Meghan 2020. január 9-én az Instagramon jelentették be: lemondanak arról, hogy a jövőben a királyi család szenior tagjaiként folytassák életüket. Ehelyett új szerepet szeretnének kialakítani maguknak, anyagilag is szeretnének függetlenedni és saját ügyeket szeretnének támogatni. Emellett idejüket az Egyesült Királyság és Észak-Amerika között tervezik megosztani. Az első hírek szerint a bejelentést a Buckingham-palotában is megdöbbenéssel fogadták. Egyes lapok azonban arról számolnak be: a lépésről a háttérben folytak már titkos tárgyalások, amelyeket a The Sun bulvárlap megszimatolt, ezért Harry herceg úgy döntött, gyorsan lép és a családjával való további konzultáció nélkül megteszi a bejelentést a sussexi hercegi pár Instagram oldalán. Döntésükről állítólag előbb tudott pártfogójuk, Elton John, mint II. Erzsébet, Károly herceg vagy Vilmos herceg.

A királynő hétfőre válságmegbeszélésre hívta kelet-angliai birtokára, Sandringhambe a trónörököst és két fiát. A két fivér, akiknek a viszonya már korábban megromlott, állítólag tavaly november óta ekkor tartózkodott először egy helyiségben. A királynő áldását adta a fiatal pár döntésére, és elrendelte, hogy mielőbb szülessen megoldás az elszakadás minden részletére. Az újságírók nemhiába keresztelték szinte azonnal Megxitnek az újabb válságot: a Brexithez hasonlóan ez az elszakadási vágy is rengeteg gyakorlati kérdést vet fel.

A jelenség

Ám a legnagyobb kérdés talán az, hogy mit is gondoljunk a helyzetről. Mit jelképez a hercegi pár döntése és mit jelképeznek ők maguk? Mit mond el a monarchia intézményéről és az ország állapotáról az, amit tesznek? “Tudom, hogyan végződik majd a sorozat – de ez messze van attól, ahol most járunk” – nyilatkozta Peter Morgan, a The Crown című sorozat alkotója még korábban az Entertainment Weekly-nek. “Várjunk húsz évet, és nézzük meg akkor, mit tudunk elmondani Meghan Markle-ról... Csak akkor válik majd az ő személye érdekessé, ha volt már húsz évünk arra, hogy feldolgozzuk, ki ő és milyen hatást ért el.”

Mindenesetre nemhiába beszéd- és cikktéma Harry és Meghan döntése az adófizető brit állampolgárnak, a napi szappanopera adagjára vágyó amerikainak vagy németnek, és számtalan publicistának. A hercegi pár döntése nemcsak a brit monarchiának állít tükröt, hanem az egész világnak: mit jelent ma visszalépni egy magas presztízzsel és kiváltságokkal járó állástól? Mi a fontosabb: a hagyományok vagy az újítás? A mentális egészség vagy a kötelességtudat? Hogyan fogjunk hozzá egy megszokásokba merevedett intézmény megreformálásához?

Mit gondolsz Harry és Meghan döntéséről?
Elhamarkodott lépés volt, meg fogják még bánni. És hol marad a kötelességtudat?
Igazuk van, hogy kiállnak magukért és szembeszállnak a hagyományokkal.

A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk néhány véleményt a hercegi pár döntéséről: