JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Programajánló! Szalámis ízemlékből művészet - KÉPEK, ÍZ-EMLÉK-KÉPEK

Borítókép: Programajánló! Szalámis ízemlékből művészet - KÉPEK, ÍZ-EMLÉK-KÉPEK Forrás: Ghyczy Dia és Csordás Levente vászontáska grafikái
A PICK inspirálta témára a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) jelenlegi és volt hallgatóinak munkáiból kiállítás nyílik. Megmutatják, hogyan lehet művészi formába önteni egy ízemléket. Mert a szalámi is lehet a művészet ihletője.

Biztos megvan az érzés, amikor anno az osztálykiránduláson az indulást követő első tíz percben mindenki elkezdte bontogatni az otthonról hozott „hamuba sült pogácsát”, ami többnyire a PICK szalámis zsemle formájában bontakozott ki. Bátran mondhatom, hogy a téliszalámis szendvics az osztálykirándulások illata lett számunkra.

A PICK idén 154 éves. A századokon átívelő történet, már-már történelem. Népszerűsége töretlen, nincs olyan ember ma Magyarországon, aki ne hallott volna róla, mitöbb 2014-ben Hungarikum lett a titkos recept alapján, a közel 100 napon keresztül Szegeden készített téliszalámi.

Ízemlékből kiállítás!

Hogy kiben hogyan csapódtak le a PICK szalámival kapcsolatos élmények, és hogyan lehet ezt művészi formába önteni? A PICK pályázatot hirdetett „generációink szalámis emlékei” tematikában, melyre a MOME jelenlegi és volt hallgatói jelentkezhettek. Az ő műveiket tekinthetjük meg május 9. és 18. között a BBB KultPont és Közösségi Térben. A helyszínválasztás több mint tökéletes, hiszen Buda egyetlen kulturális Főutcájában (1111 Budapest, Bartók Béla út 46.) található épületben innovatív, a városi lüktetés részét képező inspiráló közösségi élményben lehet részünk.

A kiállítás elnevezése is testhezálló, hiszen a „ÍZ-EMLÉK-KÉPEK” címet kapta.

Így a fiatalabb generáció számára is izgalmas, rendhagyó műalkotásokkal találkozhatunk, amik művészi értéket képviselnek, így azok érdeklődését is felkelti, akik a művészeti oldalára kíváncsiak a kiállításnak. Érdekes lesz látni, hogy a mai fiatalok mennyire néznek más szemmel gyermekkoruk kedvenc ételére, és még az is lehet, hogy sok közös vonást fognak felfedezni egymásban a különböző generációk képviselői.

A kiállítást interaktív előadások és tárlatvezetések is színesítik, így téve teljesebbé az élményt.

Ízemlék témájú interaktív előadás Góg Angélával

Angéla Magyarország nagybetűs food designere, aki szakértőként kiselőadást tart az ízek és emlékek kapcsolatának természetéről – saját kutatásaival, kísérleteivel, a PICK projekt példájával. A kiselőadást interakció követi, amely során a résztvevők saját ízemlékeiket kutatják.

Ütemezés: május 13. (szombat) 15 óra és május 17. (szerda) 17 óra

Időtartam: 90 perc

A programokra itt tudsz regisztrálni.

A képen: Góg Angéla /// Fotó: Rizmajer Antal, készült az együttműködést bejelentő sajtóuzsonna alkalmával

Tárlatvezetés Herbszt László kurátorral

Lászlóval nem csupán az alkotások és a mögötte rejlő személyes történetek, hanem a projekt egésze megelevenedik: hogyan néz ki egy ilyen alkotói folyamat, mi a különbség stílus és stílus között, mi látszik a generációk közti különbségekből. Egy-egy vezetésen néhány alkotó is részt vesz.

Ütemezés: május 10. (szerda) 17:00 óra, május 11. (csütörtök) 16:00 óra, május 12. (péntek) 17:00 óra, május 14. (vasárnap) 15:00 óra

Időtartam: 60 perc.

A programokra itt tudsz regisztrálni!

A képen: Herbszt László /// Forrás: MOME

Kattints ide és nézd meg a PICK x MOME ÍZ-EMLÉK-KÉPEK kiállítás Facebook eseményt.