Mobiltelefonnal az erőszak ellen

Borítókép: Mobiltelefonnal az erőszak ellen
Magyarországon minden tizedik gyermek veszélyben él az őt érő erőszak miatt. Minden második gyermek keveredett már verekedésbe az iskolájában. Havonta három gyermek hal bele az őt ért bántalmazásba.

A gyermekek az elhanyagolás, bántalmazás és erőszak leggyakoribb áldozatai, akár fizikai, akár érzelmi, lelki erőszakról van szó. Az erőszak nagyon gyakran a családon belül történik, vagy ismerősök követik el, ami különösen romboló hatású lehet. A kisgyerekek a legvédtelenebbek ezekben a helyzetekben. Ők tudnak legkevésbé ellenállni az erőszaknak. Ők értik meg legkevésbé, hogy mi történik. Ők képesek legkevésbé védelmet kérni másoktól.


Fotó: UNICEF

Az UNICEF magyar bizottsága a világon elsőként fejlesztett ki egy olyan mobiltelefonos alkalmazást, amely erőszakhelyzetben azonnali segítséget nyújt a gyerekeknek. Ha a gyereket bántják, vagy veszélyben van, egyetlen gombnyomással segítséget hívhat, vagy elküldheti a GPS koordinátáit. Az alkalmazás segítségével tanácsot kérhet arra is, mit mondjon, vagy mit tegyen a gyerek, ha erőszak érte, vagy segíteni szeretne valakit, akit erőszak ért.

„A HelpAPP alkalmazás a gyerekek kezébe adja a segítséget. A 21. század gyermekei a digitális világ gyermekei. A legnagyobb természetességgel használják a mobiltelefonokat, számítógépeket, internetet. Ha segíteni akarunk nekik, azt a nyelvet kell megtanulnunk, amit ők beszélnek. Azokat az eszközöket kell használnunk, amelyeket ők használnak. Az alkalmazás segít az erőszak helyzetek felismerésében, elkerülésében és kezelésében. Az alapvető funkciók mellett (segélyhívó, pánik gomb, helyzetjelzés) az applikációval a gyerekek elsajátíthatják az erőszakmentes megoldási módokat, rátanulhatnak a konfliktusrendezés pozitív technikáira.” - olvasható az UNICEF közleményében.

Az ingyenes applikáció elsőként Windows alapú mobiltelefonokra készült el, de szeptembertől már Android és IOS alapú készülékekre is le lehet tölteni azt. Ide kattintva bárki regisztrálhatja magát, hogy az applikáció újdonságairól időben értesítést kapjon.

Mit gondoltok az alkalmazásról?
Ti hogyan óvjátok gyermekeiteket az erőszaktól? Kommentben várjuk a válaszokat.