Te vajon tudod, milyen fajta pezsgőhöz milyen pezsgőspohár illik?
Tudtad, hogy a pezsgő ízének az érzékelését - ugyanúgy, ahogyan a bornál is - nagyban befolyásolja, milyen pohárból kóstolod? Persze azt is érdemes tudni, hogy nem minden habzó bor pezsgő: a proseccot például másfajta szőlőből és teljesen más eljárással készítik, mint a pezsgőt, így aztán másfajta pohár is dukál hozzá.
Ettől még nem kell megvásárolni az összes létező pezsgőspohár fajtát (csak akkor, ha igazi gourmé vagy, és ez a szenvedélyed) - válaszd ki, hogy milyen típusú habzó boritalt kedvelsz a leginkább, és ahhoz válassz poharat.
Néhány fontos alapinfó:
1. A pohárnak legyen hosszú szára, annyira hosszú, hogy minden gond nélkül tartani tudd a poharat a száránál fogva. A pezsgős- és a borospoharat nem szabad marokra fogni, mindig a száránál tartsd, hogy a kezed ne melegítse túl a benne levő finom nedűket!
2. Legyen elég széles a pohár szája ahhoz, hogy jól érezhető legyen a pezsgő illata.
3. A kehely alja legyen csúcsos, ez esztétikai szempontból lényeges, mivel akkor a buborékok egyetlen sorban szállnak fel a pezsgőből.
4. Érdemes befektetni kristálypoharakba vagy olyan üvegpoharat válassz, ami nagyon vékony. Minél finomabb anyagból készül, annál szebb a pezsgőspohár.