Mit is tudunk igazából a koronavírus-partikról?

covid-19, parti, Forrás: Pixabay
A koronavírus-járvány kezdete óta már többször is felbukkantak COVID-bulikról szóló hírek. De vajon mi igaz ezekből, és mit is jelent pontosan ez a kifejezés?

Júliusban, ahogy a koronavírussal újonnan fertőzöttek napi száma ismét emelkedni kezdett Európában, ismét megjelentek a “koronavírus-partikról” szóló hírek. Először még márciusban hallottunk arról, hogy például Németországban több helyen is szerveztek - jellemzően egyetemisták - olyan bulikat, amelyeket így neveztek és amelyek szándékosan figyelmen kívül hagyták a járványügyi szabályokat (ne legyünk sokan egyszerre zárt helyen, tartsuk a távolságot, viseljünk maszkot). De a jelenség persze nem sajátosan német, és a legtöbb ezzel kapcsolatos hír természetesen az Egyesült Államokból jön, ahol a legtöbb igazolt fertőzés van a világon.

Július első két hetében a magyar sajtó is beszámolt két amerikai esetről - mindkettő olyan összejövetelekről szólt, ahol a cél állítólag kifejezetten a megfertőződés volt. Az első szerint egy 30 éves texasi férfi a kórházban, a halálos ágyán mondta el az orvosának, hogy egy COVID-buliban kapta el a fertőzést, ahová azért ment el, mert úgy gondolta, a vírus valójában nem létezik. A második hír pedig az Alabamai Egyetem hallgatói által szervezett állítólagos koronavírus-partikról szólt, ahol az volt a játékszabály, hogy a résztvevők által összedobott pénzt az nyeri meg, aki a leghamarabb fertőződik meg.

De vajon mi igaz ezekből a hírekből? Első körben érdemes észrevenni, hogy a sajtó többféle jelenséget is nevezett már koronavírus-partinak. Nagyon nem mindegy, hogy egy összejövetel kifejezett célja a vírus terjesztése-e vagy sem. Ha egyetemisták - kétségkívül nagyon felelőtlenül - házibulit rendeznek egy világjárvány közepén (ami minden bizonnyal megtörtént a világ minden országában), az nem ugyanaz az eset, mint amikor összeesküvés-hívők szándékosan meghívnak magukhoz igazolt fertőzötteket, hogy ellenőrizzék azt az elképzelésüket, hogy az egész járvány csak egy világméretű átverés - még akkor sem, ha ezt a házibulit maguk a szervezők COVID-partinak nevezik.

Az utóbbi hetekben ráadásul több újságíró utánajárt annak a kérdésnek is, hogy vajon tudunk-e bizonyítottan olyan esetről, amikor egy összejövetel célja kimondottan a vírus terjesztése volt.

Arra jutottak, hogy ezek a hírek minden esetben nagyon megkérdőjelezhetőek és a városi legendák jellegzetességeit mutatják.

Persze elvben nem kizárt, hogy valakik ilyen bulit rendezzenek - fizikailag ez nem lehetetlen -, viszont finoman szólva kérdéses, mi is volna az ilyen összejövetelek szervezőinek és résztvevőinek a motivációja. Ha még nem vagyok beteg, miért akarnék az lenni? Ha pedig az vagyok, miért akarnám a fertőzést másoknak is átadni?

Egy ilyen buli mögött a logika akár lehetne ugyanaz, mint az oltásellenes körökben gyakran népszerűsített bárányhimlőbuliknak: jobb túlesni a betegségen és ezzel védettséget szerezni, mint megvárni a védőoltást, ami a COVID esetében ki tudja, hogy mikorra készül el és mennyire lesz hatékony. Azonban a koronavírus még a jelen tudásunk alapján is sokkal kiszámíthatatlanabb és potenciálisan súlyosabb betegség, mint a bárányhimlő - ráadásul a bárányhimlő ellen van oltás, és azok a gyerekek, akik az oltás ellenére is megkapják a betegséget, bizonyítottan enyhébb tünetekkel vészelik azt át, mint azok, akiket nem oltottak be. Nem kérdés tehát, hogy szándékosan megfertőződni nagyon kockázatos lépés volna - tehát egy COVID-buli még jóval felelőtlenebb dolog lenne, mint az orvosok által egyébként egyöntetűen ellenjavalt bárányhimlőbulik.

De nézzük meg, mit tudunk mára a fentebb is említett esetekről! A 30 éves texasi férfi esete teljesen filmbeillő, a “halálos ágyán megtérő bűnös” történetének mai változata - persze ettől még könnyen lehetne igaz. Csakhogy a történet nem első kézből származik: az esetet a sajtónak elmesélő orvos, Jane Appleby egy ápolótól hallotta a történetet, de nem árulta el, hogy kitől. Nem véletlen, hogy a történetről beszámoló New York Times is hangsúlyozta, hogy nem sikerült egyértelműen igazolni, hogy az eset valóban megtörtént. Anélkül, hogy bárki jóhiszeműségét megkérdőjeleznénk az esettel kapcsolatban, annyi biztos, hogy ezt tényként, a koronavirus-partik létezését megerősítő történetként tálalni legalábbis nagy túlzás.

Forrás: Wikipedia
COVID-19 térkép esetszámok alapján: minél sötétebb egy ország színe, annál magasabb ott az eddig jelentett igazolt fertőzések száma

Hasonlóan gyanús az Alabamai Egyetem diákjai által szervezett bulik története is. Az ezek kapcsán először nyilatkozó hivatalos személy - Tuscaloosa település tűzoltóparancsnoka - csak annyit mondott, hogy vannak fiatalok, akik annak ellenére vettek részt bulikon, hogy tudták magukról, hogy betegek. A szándékos fertőzéssel és a fogadással kapcsolatos szálat a városi tanács egyik tagja, Sonya McKinstry hozta be, de a forrásait firtató kérdésekre nem válaszolt.

A történet több okból is gyanús. Legfőképpen azért, mert semmi értelme: elég nehézkesen lehetne kideríteni, hogy a buliban pontosan ki fertőződött meg “leghamarabb”, és ha mégis sikerülne, akkor is csak napokkal későbbre, hiszen ennyi idő, mire minden résztvevő tesztelteti magát. Néhány nappal McKinstry kijelentése után a helyi egészségügyi hatóság kiadott egy nyilatkozatot arról, hogy nem tudja megerősíteni az állitólagos koronavírus-partik létezéséről szóló információkat.

Másrészt mire a tanácsnok szavai elhangzottak, már hónapok óta éltek az amerikai társadalomban a koronavírus-partikról szóló pletykák, nem kis mértékben egyébként az álhíroldalak és az egymástól nagyon különböző eseteket egy kalap alá vevő, kattintásvadász szalagcímek hatására. Nem kérdés, hogy a sajtónak is elég nagy a felelőssége abban, hogy hiába cáfolják meg az ehhez hasonló pletykákat újra és újra, más formában mégis mindig újra felbukkannak.

Mi a tanulság? Először is az, hogy a koronavírus-partikról szóló híreket érdemes némi szkepszissel olvasnunk. Igen, vannak a világon felelőtlen emberek és olyanok is, akik butaságokat gondolnak. A koronavírus-járvány egy komoly és talán még soha nem tapasztalt helyzetet teremtett, sok félelmet, bizonytalanságot hozott elő belőlünk egyéni és társadalmi szinten is. Aligha érdemes ezt a helyzetet továbbrontanunk azzal, hogy igazolatlan pletykákkal borzoljuk egymás kedélyét.

az álhír nem tréfa: néha komoly következményei lesznek. Íme 5 példa a közelmúltból: