5 boros mítosz, amit épp ideje megcáfolni

Borítókép:  5 boros mítosz, amit épp ideje megcáfolni Forrás: Dubicz
A boros világ telis-tele van mítoszokkal, melyek könnyen szányra kapnak, aztán annál nehezebb megdönteni őket. Mi most mégis kísérletet teszünk utóbbira. Csokorba szedtük a legelterjedtebb hiedelmeket, és rögtön meg is cáfoljuk azokat.

A szulfitok fejfájást okoznak

Talán ez a legtöbbet emlegetett mítosz, még ha nem is tudjuk, honnan ered pontosan. Az tény, hogy szulfit-mentes bor nem létezik, ugyanis minimális mennyiségben keletkezik magától is az erjesztés során. De a borok többségében kevesebb, mint az egész egymilliomod résznek megfelelő mennyiségű szulfit található. Vegyünk pár hétköznapi ételt, melyben ennél több van: szárított gyümölcsök, burgonya, lekvár. Ezek közül okoz bármelyik is fejfájást? Na, ugye! Innentől tehát tilos a szulfitokat hibáztatni a macskajajért. Sokkal valószínűbb, hogy borozás előtt nem ittunk elegendő vizet.

A csavaros kupak = gyengébb minőség

Hiába bizonyosodik be sorra ezen állítás ellentéte, a hiedelem makacsul tartja magát. Pedig számtalan érvet felhozhatunk a csavaros kupak mellett. Ott van mindjárt az egyszerűbb kezelhetőség, valamint az, hogy ilyen megoldással nem kell attól tartanunk, hogy parafadarabok potyognak a palackba. A bornyitás szertartása persze nem ugyanaz, de mindösszesen ennyiben van garantáltan különbség. Nálunk, a Dubicz Borászatnál sem ritka a csavarzár használata. Kiváló minőségű, reduktív borainkat zárjuk ezzel a módszerrel. Ott van például az Irsai Olivér, vagy fesztivál boraink, a Sziget Red, a Sziget Rose és a Sziget White.

A FOLYTATÁSÉRT KATTINTS IDE!