A génjeinkben van a kávé iránti rajongás?
Mindenkinek más (és változik) a kávéigénye. Van, aki megiszik naponta „egy vödörrel", mások már egy csepp kapucsínótól is rosszul lesznek. Egy most publikált tudományos munka kiderítette, hogy mindez nem véletlen.
Fotó: Europress
A Harvard Egyetem kutatói 12 ezer európai és afrikai származású kávéfogyasztót vizsgáltak. Nyolc pontot találtak a vizsgáltak génállományában, amely köthető a kávéfogyasztáshoz. A tanulmányból kiderül, hogy a különböző mennyiségű koffein bevitele miért hat másképp az egyes szervezetekre.
A kutatók két új gént azonosítottak, amelyek valamilyen összefüggésbe hozhatók a koffein feldolgozásával. Azt találták a vizsgált minta alapján, hogy minél több koffeint fogyaszt valaki, annál valószínűbb, hogy valamilyen formában mindkét gén megtalálható az állományában.
Még további hatféle génről állapították meg, hogy felelősek a kávéfogyasztásért: volt olyan is köztük, amelynek „birtokában" erőteljesebben érezzük a koffein jótékony hatását.
Az eredmények alátámasztják azt a feltételezést is, hogy a koffein hatása az anyagcserére és az idegrendszerre befolyásolja a kávéfogyasztási szokásainkat – állítják a Harvard kutatói.