A génjeinkben van a kávé iránti rajongás?

Borítókép: A génjeinkben van a kávé iránti rajongás?
A Harvard Egyetemen végzett legújabb kutatás szerint bizonyos gének is felelősek lehetnek azért, ha valaki naponta több csésze kávét kíván.

Mindenkinek más (és változik) a kávéigénye. Van, aki megiszik naponta „egy vödörrel", mások már egy csepp kapucsínótól is rosszul lesznek. Egy most publikált tudományos munka kiderítette, hogy mindez nem véletlen.


Fotó: Europress

A Harvard Egyetem kutatói 12 ezer európai és afrikai származású kávéfogyasztót vizsgáltak. Nyolc pontot találtak a vizsgáltak génállományában, amely köthető a kávéfogyasztáshoz. A tanulmányból kiderül, hogy a különböző mennyiségű koffein bevitele miért hat másképp az egyes szervezetekre.

A kutatók két új gént azonosítottak, amelyek valamilyen összefüggésbe hozhatók a koffein feldolgozásával. Azt találták a vizsgált minta alapján, hogy minél több koffeint fogyaszt valaki, annál valószínűbb, hogy valamilyen formában mindkét gén megtalálható az állományában.

Mit árul el rólad a kávéd? Kattints!

Még további hatféle génről állapították meg, hogy felelősek a kávéfogyasztásért: volt olyan is köztük, amelynek „birtokában" erőteljesebben érezzük a koffein jótékony hatását.

Az eredmények alátámasztják azt a feltételezést is, hogy a koffein hatása az anyagcserére és az idegrendszerre befolyásolja a kávéfogyasztási szokásainkat – állítják a Harvard kutatói.