17 éves pakisztáni lány kapta a Nobel-békedíjat!

Borítókép: 17 éves pakisztáni lány kapta a Nobel-békedíjat!
Malala Yousafzai, akit 2 éve fejbelőttek a tálibok, de túlélte, egy indiai aktivistával megosztva részesült a kitüntetésben.

Egy pakisztáni aktivista,Malala Yousafzai a 2014-es Nobel-békedíj kitüntetettje. A nők oktatásáért küzdő tinédzser a történelem legfiatalabb Nobel-békedíjasa.


Fotó: Europress

Yousafzai 1997-ben született és 11-12 évesen kezdett álnéven blogolni arról, hogy a pakisztáni Swat-völgyben a tálibok nem engedik a nőket iskolába járni. Ezután dokumentumfilm készült róla és világhírnévre tett szert. 2012 októberében a talibán szélsőséges merénylői fejbe lőtték, de sikerült egy londoni kórházban teljesen felépülnie.

Malala Yousafzai egy 60 éves indiai gyerekjogi aktivistával,Kailash Satyarthival megosztva kapta a Nobel-békedíjat. Ezzel állítólag olyan „versenytársakat" ütöttek ki a nyeregből, mint Ferenc pápa, és jól értesültek azt is tudni vélik, hogy az idei jelöltek listája majdnem 300 főből állt, ami rekord. Biztosat természetesen nem tudhatunk, mert a Nobel-díjak várományosainak listája titkos.