Alakbarát húsvéti finomságok egy igazán fitt anyukától
Bár a Húsvét - ahogy a karácsonyi ünnepek is - a családi összejövetelek mellett többnyire a kajálásról is szól, nem kell, hogy pluszkilókkal fejezd be a hosszúhétvégét! Ha egészségesebb, diétásabb összetevőkből készíted el a kedvenc finomságaidat, akkor bűntudat nélkül falatozhatsz ezen az ünnepen is. Erre ad most ötletet Évi, az Anyaként is fitten bloggere három különböző recepttel:
- 18 dkg dió
- 10 dkg zabliszt
- 23 dkg sárgarépa
- 10 dkg vaj
- 2 tojás
- 1 tk. sütőpor
- 1 tk. gyömbér
- 1 tk. fahéj
- 12 dkg eritrit
- 30-35 dkg light mascarpone (krémhez)
- 3 ek. eritrit (krémhez)
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A puha vajat elkeverjük az édesítővel, majd hozzáadjuk a tojásokat, addig dolgozzuk, amíg szép sima krémet nem kapunk. Ekkor hozzáadjuk a ledarált diót, a lisztet, a sütőport és a fűszereket. A sárgarépát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd hozzáadjuk a krémhez. Jó sűrű masszát fogunk kapni. Kivajazott tortaformába öntjük, majd kb. 35 percig sütjük. Mikor kihűlt, rákenjük a krémet, és ízlés szerint díszítjük.
- 250 gramm zsírszegény túró
- 125 gramm zabpehelyliszt
- 125 gramm teljes kiőrlésű liszt
- 250 gramm kókuszzsír
- 1 csokor medvehagyma
- 1 csipet zöldfűszer
- 1 csipet só
Nagyon egyszerű dolgunk van: kimérjük a hozzávalókat, (a kókuszzsírt én egy kicsit megolvasztottam, hogy könnyebben tudjak vele dolgozni). Egy nagy keverőtálba beleöntöttem a lisztet, beletettem a feldarabolt hagymát, hozzámorzsoltam a túrót. Ezután belekerült a kókuszzsír, majd a fűszerezés következett. Összegyúrtam a tésztát, szép nagy gombócot formáltam belőle. Kinyújtottam egy lisztezett felületre, majd rácsos mintát vágtam bele késsel. Végül következett a szaggatás, egy pohár volt a segítségemre. Egy sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem a kiszaggatott pogácsákat, majd 180 fokon légkeveréses fokozaton kb. 25 perc alatt készre sütöttem őket. Próbáljátok ki, nem fogjátok megbánni!
- 6 db tojás
- 10 dkg olvasztott vaj
- 3 evőkanál tejföl
- 1 teáskanál mustár
- 1-1 csipet só és bors
A tojásokat keményre főzzük, (kb. 10 perc) majd megpucoljuk. Ezután külön a tojások sárgáját villával összetörjük, majd hozzákeverjük az olvasztott vajat. Ezután a masszába keverjük a tejfölt, a mustárt és a fűszereket. Legvégül adjuk hozzá az apróra vágott tojásfehérjét, és már kész is a pástétomunk. Lehűtve az igazi, egy-két óra hűtés csak javít rajta. Abonettel vagy kenyérrel tálaljuk.
Kipróbálod valamelyiket?