Alakbarát húsvéti finomságok egy igazán fitt anyukától

Borítókép: Alakbarát húsvéti finomságok egy igazán fitt anyukától Forrás: Getty Images
Várandósan, sőt, kisgyermekes anyukaként sem kell lemondanod a mozgásról és az egészséges életmódról! Persze nem könnyű összehozni az edzést a családdal, de nem is lehetetlen: mostantól Farkas-Halász Évi, az Anyaként is fitten bloggere ad szuper tippeket!

Bár a Húsvét - ahogy a karácsonyi ünnepek is - a családi összejövetelek mellett többnyire a kajálásról is szól, nem kell, hogy pluszkilókkal fejezd be a hosszúhétvégét! Ha egészségesebb, diétásabb összetevőkből készíted el a kedvenc finomságaidat, akkor bűntudat nélkül falatozhatsz ezen az ünnepen is. Erre ad most ötletet Évi, az Anyaként is fitten bloggere három különböző recepttel:

"Évek óta hagyomány nálunk, hogy húsvétra répatortát sütök a családnak. Különleges íze miatt szeretjük nagyon, bátran ajánlom azoknak is, akik félnek attól, hogy a répa zamata hogy illik egy édességbe, ugyanis ez az angolszász sütemény nem véletlen örvend ekkora népszerűségnek, egyszerűen mennyei az összhatás a többi hozzávalóval."
Cukormentes répatorta
Hozzávalók
  • 18 dkg dió
  • 10 dkg zabliszt
  • 23 dkg sárgarépa
  • 10 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 tk. gyömbér
  • 1 tk. fahéj
  • 12 dkg eritrit
  • 30-35 dkg light mascarpone (krémhez)
  • 3 ek. eritrit (krémhez)

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A puha vajat elkeverjük az édesítővel, majd hozzáadjuk a tojásokat, addig dolgozzuk, amíg szép sima krémet nem kapunk. Ekkor hozzáadjuk a ledarált diót, a lisztet, a sütőport és a fűszereket. A sárgarépát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd hozzáadjuk a krémhez. Jó sűrű masszát fogunk kapni. Kivajazott tortaformába öntjük, majd kb. 35 percig sütjük. Mikor kihűlt, rákenjük a krémet, és ízlés szerint díszítjük.

"A medvehagymát nemcsak a nagyon finom, jellegzetes íze miatt szeretik olyan sokan, hanem a szakemberek szerint szuper tisztító és méregtelenítő hatása sem utolsó szempont. Állítólag a nevét is innen kapta, hogy a medvéket a téli álmukból felkelve sokszor kapták medvehagyma evésen, ezzel tisztítva és erősítve a szervezetüket. Ebből a növényből rengeteg ételt tudunk készíteni, salátákat, húsokat ízesíthetünk vele, de krémeket és akár pesto-t is "alkothatunk" belőle. Az ünnepekkor a család is örülni fog egy ilyen finom, különleges ízvilágú pogácsának."
Alakbarát medvehagymás pogácsa
Hozzávalók
  • 250 gramm zsírszegény túró
  • 125 gramm zabpehelyliszt
  • 125 gramm teljes kiőrlésű liszt
  • 250 gramm kókuszzsír
  • 1 csokor medvehagyma
  • 1 csipet zöldfűszer
  • 1 csipet só

Nagyon egyszerű dolgunk van: kimérjük a hozzávalókat, (a kókuszzsírt én egy kicsit megolvasztottam, hogy könnyebben tudjak vele dolgozni). Egy nagy keverőtálba beleöntöttem a lisztet, beletettem a feldarabolt hagymát, hozzámorzsoltam a túrót. Ezután belekerült a kókuszzsír, majd a fűszerezés következett. Összegyúrtam a tésztát, szép nagy gombócot formáltam belőle. Kinyújtottam egy lisztezett felületre, majd rácsos mintát vágtam bele késsel. Végül következett a szaggatás, egy pohár volt a segítségemre. Egy sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem a kiszaggatott pogácsákat, majd 180 fokon légkeveréses fokozaton kb. 25 perc alatt készre sütöttem őket. Próbáljátok ki, nem fogjátok megbánni!

"A húsvéti reggelik népszerű fogása lesz ez a tojásos csemege, amit az ünnepek után is biztosan kérni fog a család, ha elkészítjük nekik."
Tojáspástétom
Hozzávalók
  • 6 db tojás
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 teáskanál mustár
  • 1-1 csipet só és bors

A tojásokat keményre főzzük, (kb. 10 perc) majd megpucoljuk. Ezután külön a tojások sárgáját villával összetörjük, majd hozzákeverjük az olvasztott vajat. Ezután a masszába keverjük a tejfölt, a mustárt és a fűszereket. Legvégül adjuk hozzá az apróra vágott tojásfehérjét, és már kész is a pástétomunk. Lehűtve az igazi, egy-két óra hűtés csak javít rajta. Abonettel vagy kenyérrel tálaljuk.

Kipróbálod valamelyiket?