A sok ezer éves tudatmódosító, aminek kizárólag jótékony hatása van

Borítókép: A sok ezer éves tudatmódosító, aminek kizárólag jótékony hatása van
Neked is megvan az érzés, amikor a munkaórák csak pörögnek, végtelen feladathalmok sorakoznak előtted, te pedig fejben egész nap valahol máshol vagy? Nem vagy egyedül vele, de szerencsére létezik egy nem túl titkos szer, amivel bármikor könnyedén kiszakadhatsz a mókuskerékből. És még csak a főnökeid sem fognak szúrós tekintettel nézni rád.

A történet valahol 5-6 ezer évvel ezelőtt kezdődött, amikor az agyunk képessé vált arra, hogy a fontosabb infókat ne csak nyugtázza, hanem azok lejegyzésére is valamilyen megoldást kínáljon. A megoldás végül annyira jól sikerült, hogy előbb gyökeresen átalakította az emberiség történelmét, jó pár ezer év finomhangolás után pedig megszülethetett belőle a Hamlet, a Háború és béke, meg Piszkos Fred, a kapitány. Ezt az őrületen bonyolult tevékenységet ma olvasásként ismerjük, és akár hiszed, akár nem, ugyanolyan fontos szerepe van az életünkben, mint évezredekkel ezelőtt.

Azon keseregni teljesen felesleges, hogy a mai fiatalok (és nem fiatalok) alig olvasnak, már csak azért is, mert ez egyáltalán nem igaz. Az internet épphogy az olvasni tudók terepe: egy analfabétának ugyanannyi esélye van eligazodni a közösségi média felületein, mintha egy átlagos felhasználónak japán hiraganás billentyűzeten kellene leírnia a nevét. Az viszont igaz, hogy teljesen átalakult az, ahogyan szövegeket olvasunk.

Online szövegek fogyasztása közben a figyelmünk sokkal gyorsabban széthullik, az agyunk folyamatosan új impulzusok után kutat, ezért elmélyülni sem tudunk igazán egy szövegben. Ami viszont különös, hogy bár az agyunk többnyire kedveli az egyszerű megoldásokat, a koncentrált olvasás bonyolult folyamatát mégis számtalan módon jutalmazza.

Valahogy úgy működik ez, mint amikor életünkben először húzunk fel futócipőt: az első pár alkalommal simán benne van a pakliban, hogy csak szenvedünk, aztán szép lassan egyre nagyobb és nagyobb teljesítményre vagyunk képesek, és közben minden alkalommal egyre jobban érezzük magunkat.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy a mennyiség helyett a minőségre koncentráljunk, amikor olvasunk. Próbáld meg minél jobban beleélni magadat a sztoriba, elképzelni a legapróbb részleteket, és mindezt ismételd meg a lehető leggyakrabban. Már egy könyv társaságában eltöltött ebédidő is képes teljesen felfrissíteni az agyunkat, ami után koncentráltabbak és hatékonyabbak lehetünk, a hozzáadott élményről már nem is beszélve.

Az év végén több száz vadiúj könyv jelenik meg, így szinte biztos, hogy még a válogatósok is találnak maguknak egy jó sztorit. Ha mégis segítség kellene, érdemes ellátogatni a Bookline oldalára, ahol most azoktól kaphattok könyvajánlókat, akik egész évben ott tartják az ujjaikat a hazai könyves élet ütőerén: a Bookline dolgozóitól. Az oldalon most a vagány grafikák mellett egy rakás szuperhasznos segítséget is kaphattok: csinálhattok könyves kívánságlistákat, amikkel enyhíthettek barátaitok karácsonyi meglepetésparáin, ajándékokat küldhettek, személyre szóló ajándékötleteket kérhettek, a vásárlások után pedig törzsvásárlói pontokat kaptok, amiket kedvezményekre is be lehet váltani.

Na, még mindig nem kezdtetek el olvasni?