Mit gondolnak a gyerekek a jóról és a rosszról?

gyerek,szülő,fejlődés
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A pszichológusok sokáig úgy tartották, a gyerekek csak a tettek következménye alapján döntöttek azok helyességéről vagy helytelenségéről. Csak a későbbi érési folyamatoknak tulajdonították a szándék mérlegelésnek képességét. Ez az elmélet azonban a legfrissebb kutatások szerint már nem állja meg a helyét.

Jean Piaget svájci pszichológus azzal a fejlődéslélektani elméletével szerzett magának hírnevet, amely szerint ahogyan érnek a gyerekek, úgy fejlődik ki a morális, erkölcsi értékrendjük is. Ahhoz, hogy az elméletét bizonyítsa, a pszichológus egy kísérlet során történeteket mesélt kisgyerekeknek. Az egyik történet két szereplőről szólt: az egyikük ártatlanul kinyitott egy ajtót és véletlenül összetört tizenöt poharat, a másikuk azonban el akart csenni néhány sütit, amíg az édesanyja nem figyelt és közben összetört egy poharat. Arra a kérdésre, hogy melyikük volt a rosszabb, a kísérletben résztvevő gyerekek az elsőre voksoltak, méghozzá azért, mert ő több poharat tört össze. Piaget ebből azt a következtetést vonta le, hogy a gyerekek nem veszik figyelembe a szándékot, csak az eredményt, ha valaki rosszat cselekszik.

Minden(ki) jó, ha jó a vége?

Ez a nézet hosszú éveken át fontos elmélete volt a fejlődéslélektannak, de a legfrissebb kutatások azt bizonyítják, hogy a gyerekeket igenis érdekli az indíték, csak nem mindegy, hogyan mesélik el nekik az adott történetet. Gyerekek és felnőttek részvételével végzett kutatások kimutatták, hogy a szándék megítélése megváltozhat attól függően, hogy mi lesz a cselekedet végkifejlete, vagyis másképp ítéljük meg a történteket, ha jó a véget érnek és másként, ha rosszat. Márpedig, ha valaminek rossz vége lesz, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az elkövető akarta így.

Andy és a béka

Egy másik kutatás során 3 és 5 év közötti gyerekeknek olyan történeteket meséltek, amelyek közül az egyiknek jó vége lett, a másiknak rossz.

A cikk folytatásáért látogass el a famiily.hu oldalra!


Előbb-utóbb minden szülő belekeveredik olyan helyzetbe, amikor meg kell kérnie a gyerekét: falazzon neki. Mit tanul meg ilyenkor a gyerek? Azt, hogy a csalás normális vagy azt, hogy az élet néha bonyolult?

Nézd meg a galériánkat>5 kép
Öt gyerek, akit füllentésekre vettek rá a szüleik

Gyereklélek magazin

Tovább olvasok
Kép
Elkapott az ellenőr, de ahelyett, hogy megbüntetett volna, pénzt adott jegyre

Nehéz lenne megmondani, mi történt pontosan, hogyan sodródtam át egyik pillanatról a másikra a normalitás szférájából egy különös lelkiállapot generálta varázslatos eseménysorozatba. Mindenesetre ezzel a történettel szeretném cáfolni Csányi Sándor alaptételét, aki a Kontroll című film ellenőrjeként jelenti ki Balla Eszternek: „Minket mindenki utál.” Zsuzsi története.

Kép
Kíváncsi vagy, hogyan néznének ki élőben a világ leghíresebb festményeinek alakjai?

Denis Shiryaev digitális művész gondolt egyet, és hatalmas csavart adott a világ legikonikusabbá vált alkotásainak.

Kép
5 kérdés, amivel felmérheted a gyereked érzelmi intelligenciáját

Valószínűleg minden szülő arra vágyik, hogy gyerekéből egy olyan kiegyensúlyozott, sikeres ember váljon, aki amellett, hogy jól tud boldogulni az életben, másokkal is képes egészséges kapcsolatokat kialakítani. És bár erre sajnos nincsen garancia, léteznek olyan, tudományos módszerek, amelyek segíthetnek elérni ezt a célt. Ilyen például a gyerekek érzelmi intelligenciájának fejlesztése. De honnan tudhatja egy szülő, hogy milyen szinten is áll a gyereke érzelmi intelligenciája? És hogyan lehet azt fejleszteni? Segítünk.

Kép
Ez az a 6 hiba, amit kezdőként elkövethetsz a hosszú futások során

A hosszú távokban gondolkodó futók egyik legfontosabb edzése a hosszú futás. Megtanítja a testnek, hogyan kell hosszú időn keresztül mozgásban lenni, hogyan tud gazdaságosan üzemelni futás közben és mintegy premier előtti főpróbaként funkcionál a nagy naphoz közeledve.

Kép
Ismerd meg a világ legstílusosabb idős házaspárját

A divat - pláne a stílus - nem kor kérdése. Bebizonyítjuk!

Kép
Ashley Graham nem kér a retusból: büszkén vállalja szülés utáni alakját

A szépséges plus size modell a Swimsuits For All fürdőruhamárkával kollaborált, amelynek lenyűgöző végeredménye lett.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem