Tényleg társfüggő lesz a gyerekem, ha együtt alszom vele?

együtt alvás,gyerek,gyereknevelés,társfüggőség
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

H

Hárman a hitvesi ágyban. Hárman egy szobában, de a kicsi külön ágyban. Anya és gyerek a nagyágyban, apa a kanapén. Kicsi a saját ágyában, anya mellette a földre tett matracon. Kisgyermekes ismerőseim körében számos variációval találkoztam. Most akkor tényleg: mi a jó? Herczegh Tímea gyermekpszichológust kérdeztük.

Ez a cikk az Éva magazin egy korábbi számában jelent meg.

Édes érzés együtt aludni, nem?

Hát persze! Minden szülő imádja a kicsi illatát, puhaságát, egyenletes szuszogását: tényleg nagyon jó érzés összebújni. Ráadásul este végre beköszönt az az állapot, amikor anya sem ideges, és nem nyomkodja a telefonját, a gyerek sem hisztizik és dacol: mindenki békés és nyugodt. Erre a hangulatra vágynánk nappal is, de akkor ritkábban valósul meg, hát szívesen kihasználjuk a helyzetet este. Úgy látom, sok családban nagyon kevés idő marad a másikra, és a szülők este-éjszaka próbálják pótolni az intimitás hiányát.

Mi a baj az együtt alvással?

Több baj is van vele. Soroljam? 1. A gyerek önállósodásához fontos lenne, hogy megtapasztalja: „egyedül is (el) tudok aludni”. 2. Ha együtt alszunk vele, az az érzés erősödik benne, hogy „van félnivalóm, és csak akkor vagyok biztonságban, ha anya/apa itt alszik mellettem”. 3. Ha valaki megszokja, hogy soha nem alszik egyedül, akkor később is mindig arra vágyik majd, hogy szuszogjon mellette valaki. Előfordulhat, hogy akkor is benne marad egy kapcsolatban, amikor az már rég nem működik. Ezt hívják társfüggőségnek. 4. Ez elsőre talán túl spirituálisan hangzik, de én így gondolom: alvás közben annyira mély és nyitott, befogadó tudatállapotban vagyunk, hogy hathatnak ránk a közvetlen környezetünkben lévők tudattalanjának tartalmai. Vajon kell-e, hogy a kisgyerek „átélje” a szülei álmait, amelyek – többek között – a traumákat, szorongásokat dolgozzák fel? 5. Előfordul, hogy ez a szituáció a szülők között zajló játszma részévé válik. Például lehet, hogy valójában a szexet hárítják vele.

Erről is megkérdeztük pszichológus szakértőnket:
Erről is megkérdeztük pszichológus szakértőnket: A te gyerekeid mennyit kütyüzhetnek?

Mennyire gyakori ez a probléma?

Amikor elkezdek dolgozni valakivel, fel szoktam neki tenni három kérdést: 1. Van-e saját szobád? 2. Van-e önálló fekhelyed? 3. És ott alszol-e? Házi statisztikáim szerint a gyerekek 70–80 százaléka nem egyedül, nem a saját ágyában alszik. És nemcsak kisgyerekekről van szó, hanem kiskamaszokról is! A szülőnek kellene önvizsgálatot tartania: miért nem tudja elengedni a gyerekét? Miért pakolja rá a saját szorongásait? Sok problémától megkímélhetnénk a gyerekeinket, ha nem hagynánk idáig fajulni a dolgokat.

Meddig nem késő?

Azt gondolom, jó, ha óvodás korban rendeződik ez a dolog.

Előfordul, hogy ez a szituáció a szülők között zajló játszma részévé válik. Például lehet, hogy valójában a szexet hárítják vele.

Ha változtatni akarunk, hogyan csináljuk?

Meg kell tanítanunk egyedül elaludni a gyerekeket. Ezt lehet például úgy csinálni, hogy altatás közben ki-kimegyünk pár percre, megnyugtatóan nyitva hagyva az ajtót. „Mindjárt visszajövök, csak a másik szobában elolvasok egy bekezdést, kivasalok egy inget.” Olykor bent leszünk éppen abban a pillanatban, amikor elalszik a kicsi, egyre többször viszont kint leszünk. Így a kicsi megtanul önállóan elaludni, ami egyébként a nyugodt, átaludt éjszakáknak is a záloga. Sok szülő panaszkodik arról, mennyire fárasztó éjszaka átmászkálni a felsíró, anyát hívó kisgyerekhez. Ne csodálkozzunk, hogy az éjszakai mikroébredéseknél is bennünket keres, ha velünk aludt el.

Te együtt alszol a gyerekeddel?
Persze, nem hagy maga mellől elmenni.
Isten ments!
Megosztom az eredményt

És reggel hogyan juttok el odáig, hogy mindenki lábán legyen cipő és végre kiléphessetek az ajtón? Nézd meg ezt a galériát:

Nézd meg a galériánkat> 11 kép
11 hack, ami lazán felpörgeti a reggeli készülődést gyerekekkel
Tovább olvasok
Tizenkét idézet a takarításról, annak minden öröméről és nyűgéről

2019-ben szeptember 21-ére esik a takarítás világnapja. Már csak ezért is...

3 húsmentes meleg saláta az ősz jegyében

Az egyik kedvenc elfoglaltságunk őszi estékre: pokróccal és finomságokkal körbe véve magunkat sorozatot nézni a kanapén. Ilyenkor persze nem árt, ha nem csak finomak, de egészségesek is azok a harapnivalók.

Variációk bundáskenyérre: öt frappáns megoldás

Imádjuk reggelire, vacsorára, édesen és sósan, bő olajban kisütve és sütőben sülve, de próbáltad már megtöltve, rétegezve, vagy épp feltekerve?

Tanítsd meg a gyereked, hogyan nyugtathatja meg magát – 5 tipp

A gyerekeket ma rengeteg külső inger éri, sok irányban kell megfelelniük, ebbe pedig gyorsan belefáradnak. A relaxáció hatására képesek lesznek megnyugodni, energiával töltődnek fel, egészségesek maradnak, bónuszként pedig felnőttkori stresszhelyzetekben is előkaphatják majd ezt a megoldókulcsot. Íme, néhány egymásra épülő lépés a relaxáció felé:

Több hónapig küzdöttem a lefolyódugulással, végül négy hiperegyszerű, filléres ötlet oldotta meg

Duguláselhárító szakember, klór, nátriumhidroxid és még ki tudja, milyen vegyi összetevők – igen, én is jártam már itt. De hasztalanul: a mosdókagylómból több fordulónyi bolti vegyszer után sem volt hajlandó eltávozni a (meglehetősen koszos) víz. Egyre nagyobb bajban voltam, mert vendégek jöttek – ők mégsem láthatják ezt a förmedvényt a fürdőszobámban! Aztán kicsit beletúrtam az internetbe és megvilágosodtam.

Hamarabb is fel lehet dolgozni a szakítást, mint elsőre gondolnád

Mint oly sok minden más, ez is fejben dől el, még ha ez az érzelmek viharában először furcsán is hangzik.

Híres nőszemélyek 50 fölött, akikre vadítóan simul a bikini

„Igen, holnap 53 leszek. És?!” – posztolta néhány hete Salma Hayek, és a kijelentésébe nehezen tudnánk belekötni. Végtére is a legjobb esetben is 35-nek néz ki bikiniben!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Nem kell választanod! Két kedvenc magazinodat most egy áráért kapod meg. Fél év (5 lapszám) Éva + ajándék fél év (5 lapszám) InStyle 7950 Ft helyett 3180 Ft

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem