Tényleg társfüggő lesz a gyerekem, ha együtt alszom vele?

együtt alvás,gyerek,gyereknevelés,társfüggőség
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

H

Hárman a hitvesi ágyban. Hárman egy szobában, de a kicsi külön ágyban. Anya és gyerek a nagyágyban, apa a kanapén. Kicsi a saját ágyában, anya mellette a földre tett matracon. Kisgyermekes ismerőseim körében számos variációval találkoztam. Most akkor tényleg: mi a jó? Herczegh Tímea gyermekpszichológust kérdeztük.

Ez a cikk az Éva magazin egy korábbi számában jelent meg.

Édes érzés együtt aludni, nem?

Hát persze! Minden szülő imádja a kicsi illatát, puhaságát, egyenletes szuszogását: tényleg nagyon jó érzés összebújni. Ráadásul este végre beköszönt az az állapot, amikor anya sem ideges, és nem nyomkodja a telefonját, a gyerek sem hisztizik és dacol: mindenki békés és nyugodt. Erre a hangulatra vágynánk nappal is, de akkor ritkábban valósul meg, hát szívesen kihasználjuk a helyzetet este. Úgy látom, sok családban nagyon kevés idő marad a másikra, és a szülők este-éjszaka próbálják pótolni az intimitás hiányát.

Mi a baj az együtt alvással?

Több baj is van vele. Soroljam? 1. A gyerek önállósodásához fontos lenne, hogy megtapasztalja: „egyedül is (el) tudok aludni”. 2. Ha együtt alszunk vele, az az érzés erősödik benne, hogy „van félnivalóm, és csak akkor vagyok biztonságban, ha anya/apa itt alszik mellettem”. 3. Ha valaki megszokja, hogy soha nem alszik egyedül, akkor később is mindig arra vágyik majd, hogy szuszogjon mellette valaki. Előfordulhat, hogy akkor is benne marad egy kapcsolatban, amikor az már rég nem működik. Ezt hívják társfüggőségnek. 4. Ez elsőre talán túl spirituálisan hangzik, de én így gondolom: alvás közben annyira mély és nyitott, befogadó tudatállapotban vagyunk, hogy hathatnak ránk a közvetlen környezetünkben lévők tudattalanjának tartalmai. Vajon kell-e, hogy a kisgyerek „átélje” a szülei álmait, amelyek – többek között – a traumákat, szorongásokat dolgozzák fel? 5. Előfordul, hogy ez a szituáció a szülők között zajló játszma részévé válik. Például lehet, hogy valójában a szexet hárítják vele.

Erről is megkérdeztük pszichológus szakértőnket:
Erről is megkérdeztük pszichológus szakértőnket: A te gyerekeid mennyit kütyüzhetnek?

Mennyire gyakori ez a probléma?

Amikor elkezdek dolgozni valakivel, fel szoktam neki tenni három kérdést: 1. Van-e saját szobád? 2. Van-e önálló fekhelyed? 3. És ott alszol-e? Házi statisztikáim szerint a gyerekek 70–80 százaléka nem egyedül, nem a saját ágyában alszik. És nemcsak kisgyerekekről van szó, hanem kiskamaszokról is! A szülőnek kellene önvizsgálatot tartania: miért nem tudja elengedni a gyerekét? Miért pakolja rá a saját szorongásait? Sok problémától megkímélhetnénk a gyerekeinket, ha nem hagynánk idáig fajulni a dolgokat.

Meddig nem késő?

Azt gondolom, jó, ha óvodás korban rendeződik ez a dolog.

Előfordul, hogy ez a szituáció a szülők között zajló játszma részévé válik. Például lehet, hogy valójában a szexet hárítják vele.

Ha változtatni akarunk, hogyan csináljuk?

Meg kell tanítanunk egyedül elaludni a gyerekeket. Ezt lehet például úgy csinálni, hogy altatás közben ki-kimegyünk pár percre, megnyugtatóan nyitva hagyva az ajtót. „Mindjárt visszajövök, csak a másik szobában elolvasok egy bekezdést, kivasalok egy inget.” Olykor bent leszünk éppen abban a pillanatban, amikor elalszik a kicsi, egyre többször viszont kint leszünk. Így a kicsi megtanul önállóan elaludni, ami egyébként a nyugodt, átaludt éjszakáknak is a záloga. Sok szülő panaszkodik arról, mennyire fárasztó éjszaka átmászkálni a felsíró, anyát hívó kisgyerekhez. Ne csodálkozzunk, hogy az éjszakai mikroébredéseknél is bennünket keres, ha velünk aludt el.

Te együtt alszol a gyerekeddel?
Persze, nem hagy maga mellől elmenni.
Isten ments!
Megosztom az eredményt

És reggel hogyan juttok el odáig, hogy mindenki lábán legyen cipő és végre kiléphessetek az ajtón? Nézd meg ezt a galériát:

Nézd meg a galériánkat> 11 kép
11 hack, ami lazán felpörgeti a reggeli készülődést gyerekekkel
Tovább olvasok
12 mém, amit érteni fogsz, ha te is alvásproblémákkal küzdesz

Lassan elmondhatjuk, hogy jó alvónak lenni kiváltság.

A 73 éves rúdtáncos, aki egy tehetségkutatón futott be

Fittebb 73 évesen, mint sokan a húszas éveikben. Látnod kell a rúdtáncos nagyit. A joy.hu híradása.

Legkülönlegesebb modellek

A hibátlannak tűnő modellarcok mellett felüdülés megismerni azokat, akik úgy hódítanak a címlapokon, hogy felvállalják a hiányosságaikat. Ők szintén sikeres modellek és gyakorlatilag történelemet írtak a divatvilágban az elmúlt pár évben.

Napi horoszkóp július 21.: a Kosok a tökéletes eredmény elérésére törekszenek, a Skorpióknak pihenésre van szükségük

A hét utolsó napján is érdemes elolvasnod a horoszkópod, hisz a csillagok izgalmas üzeneteket tartogatnak!

9 színész azelőtt és azután, hogy Marvel szereplő lett belőle

Úgy látszik, a szuperhősszerep elég motivációt jelentett számukra ahhoz, hogy elvonszolják magukat az edzőterembe.

7 tó európai nyaraláshoz, amik vetekszenek a tengerrel

Ha nem (csak) a tengerparti heverészést tudjátok elképzelni a nyaralás fő céljaként, válasszatok egy kristálytiszta vizű csodálatos tavat Európában. Általában kisebb a tömeg, és a legmelegebb hónapokban is elviselhető a hőség, a víz viszont elég kellemes egy kis úszáshoz.

Híres emberek egészen ritka testi hibákkal

A hírességekről hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy tökéletesek, boldogok és mindenük megvan. Ez majdnem igaz is, hiszen van, amiből több van egyesek sztároknak, például lábujjból vagy mellbimbóból.

Híres emberek, akik eltitkolták rákos diagnózisukat

Senki sem szereti mások orrára kötni, hogyha valamilyen problémája adódik az életben, főként, ha az ember egészségéről van szó. Ezért nem lepődünk meg, amikor egy-egy hírességről kiderül: eltitkolták, hogy rákkal diagnosztizálták őket.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Vesd bele magad a nyárba és fizess elő 40% kedvezménnyel 1185 Ft-ért!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem