A családi karácsony nagyon nem olyan, mint a reklámokban!

gyerek,szülő,karácsony,ünnepek
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Míg gyerek voltam, sohasem értettem, hogy a szüleimet miért keríti hatalmába egy feszült és egyben izgalmas várakozás minden évben karácsony közeledtével. Nem láttam, hogy az ünnepeket megelőző hetekben milyen bevásárlások és titkos szervezések előzik meg a ajándékok beszerzését, hogy az éjjelente hallott csörgések anyukám csomagolópapírjaitól származnak.

A famiily.hu cikke.

A szülők teremtik meg a gyermekek számára a karácsonyi csodát, amit csak akkor tudunk meg, hogy milyen nagy erőfeszítésekbe telik megvalósítani (és persze nem is mindig sikerül úgy, ahogy eltervezzük), amikor mi magunk is szülőkké válunk.

Az első karácsonyunk szülőként igazán különleges volt. A koraszülött osztályról hazahozott két apró gyermek első ünnepe, nekünk fáradt boldogság, a karácsonyfa izzó fényeiben mosolyogtunk egymásra. Család lettünk! Akkor már tudtuk, hogy innentől kezdve sokkal nagyobb hangsúlyt kap majd minden karácsonyi időszak, hiszen gyermekeink születtek! Csak azt nem sejtettük, hogy

az ábrándos és békés ünnepek valahogy nem mindig akarnak majd valóra válni."

Aztán eltelt egy év a gyerekek születése után és közeledett a következő, a második karácsonyunk, immár igazi családként. Mi pedig izgatottan várakoztunk! Abban az évben utazósan sikerült az ünnepünk. A családjaink látni szerették volna a cseperedő unokákat, mindenki együtt szeretett volna ünnepelni velük/velünk.

Mi is vágytunk kicsit újra gyermeknek lenni, finomakat enni és igen, egy kicsit pihenni is talán, hiszen nem egyszerű hónapok voltak mögöttünk."

Ennek ellenére valahogy minden másképp alakult, mint ahogy terveztük. Eszeveszett pakolás a táskákba, majd két pici gyerkőc holmijának belogisztikázása az autóban. Úgy emlékszem, többször feladtuk a próbálkozást, mire végre mindannyian befértünk, mi és a gyerekek is a csomagok mellé az autóba. Útnak indultunk, idegeskedtünk, hogy elaludjanak majd félúton a hátsó ülésen kevertem a tápszert, hogy amiatt se kelljen megállnunk és minél hamarabb elérjük a célállomást.

Többórányi utazás és végül fáradt, nyűgös megérkezés. Felborult napirend, rokonok sora. Mindenki kedves és aranyos, nem lehet okunk a panaszra, csak éppen kifújni alig tudtuk magunkat. Amint végre egy kicsit a gyerekek is megszoknák az új környezetet, már indulunk is a másik családhoz az ország másik felébe, hogy mindenkire jusson elég idő, de közben reménykedünk, hamarosan nekünk is jut belőle.

Amikor az ikrek két évesek lettek, vagyis harmadjára hisztis karácsonyunk volt. Sosem fogom elfelejteni, mert emlékszem, az volt az első alkalom talán, amikor kicsit csalódottan állapítottam meg magamban, hogy ez bizony nem teljesen az az ünnepi hangulat, amit hetek óta tervezgettem. A dackorszak kellős közepén, szülőként idegileg és türelmileg teljesen kimerülve csomagoltuk az ajándékokat és díszítettük a fát nagy titokban az alvás idő alatt, ami sehogy sem akart addig tartani, míg befejezhettük volna a dekorálást. Az ünnepi menü odaégett, én jó párszor kiborultam, mire elérkezett az ajándékozás ideje és az akkor pár percig boldogan ajándékot bontogató gyermekek feje felett mi csak ültünk a kanapén és azt kérdeztük némán egymástól:

Ez már mindig ilyen lesz?

A cikk további részét a famiily.hu-n olvashatod!

Famiily.hu

Tovább olvasok
Kép
„Anya, a Mennyországban van telefon? Felhívnám a Mamit!”

Avagy hogyan beszéljünk gyermekünkkel a halálról, még ha úgy érezzük, túl kicsi is hozzá.

Kép
5 dolog, amit a 30-as éveidre mindenképp tudnod kellene, ha fogyni akarsz!

Fogyni minden életkorban nehéz, pláne egy bizonyos kor felett. Huszévesen még az ember kiahgyja a vacsorát, és egy hónap alatt lemegy 3 kiló, ám egy idő után ezt már képtelenség véghez vinni...

Kép
Partizni akar a kamasz gyereked a járvány idején? Segítünk átgondolni, hogyan beszélj a fejével: 8 tipp

A legfontosabb, hogy a bulizni vágyó kölyök nem „rossz”, hanem teljesen jogos és korának megfelelő igényeket közvetít. Ezért a szülőnek elsősorban empátiát kell tanúsítania.

Kép
Nem szereted a bort? Itt ronthatod el a dolgot

A bort mindenki szereti! Még az is szereti, aki azt hiszi, nem szereti – legfeljebb nem a megfelelő módon közelített hozzá. Márpedig egy rossz élmény egy életre távol tarthat a bor jelentette élményektől. Ettől szeretnénk most megóvni téged!

Kép
Nem kell, hogy mindig különleges legyen az első találkozás az újszülöttel

Lehetséges, hogy a szerencse rádmosolyog majd, és a szülés pont olyan lesz, ahogyan elképzelted: otthon leszel, melletted a tökéletes dúla, miközben hét vesztaszűz táncol körülötted a „Good as Hell”-t énekelve. Te magad fogod a gyerekedet óvatosan kihúzni a testedből, és rögtön a melledre teszed majd, hogy egyetlen pillanat se múljon el közvetlen bőrkontaktus nélkül, miközben a szüzek halkan kántálnak majd, megszentelve a pillanatot, amikor először találkoztok. De valószínűbb, hogy nem ilyen lesz.

Kép
Négy apróság, ami sokat elárul egy ember jelleméről

Kértek már arra – például egy állásinterjún –, hogy sorold fel néhány jellemző tulajdonságod? Talán olyasmiket mondtál, hogy jól kommunikálsz, figyelsz a részletekre, vagy hogy rátermett csapatjátékos vagy.

Kép
A vadromantikus Hitchcock-remake, amiben a ruhák lopják el a show-t

A Rebecca pár napja fut a Netflixen, de máris instant klasszikusnak tűnik. Igaz, leginkább a látvány miatt.

Kép
Az egész életen át tartó barátság hat nagy titka

Az egész életen át tartó barátság ritka, mint a fehér holló, és bizonyára ez is része annak, hogy annyira különleges jelenség.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem