Egyre népszerűbbek a laktózmentes italok, a gluténmentes pékáruk – de tényleg ezeket kell fogyasztani? Erről kérdeztünk egy dietetikust!
Néha kicsit olyan érzésem van, hogy sokan, főképp lányok csak azért kérnek a kávézóban laktózmentes kávét, vagy paleo sütit, mert nagyon trendi manapság ezeket az ételeket fogyasztani. A másik véglet pedig az, és ezt a saját bőrömön is megtapasztaltam, hogy sok helyen, ha rákérdezek az összetevőkre, bizony megmosolyognak, és látom az eladók szemében, hogy azt gondolják: „na, megint egy nemnormális, akinek semmi sem jó”. Sőt, előfordult olyan is, hogy konkrétan kinevettek egy kávézóban, amikor közöltem, hogy én a saját, speciális (Candida diétánál használatos) kenyeremet szeretném az étel mellé enni, mert diétáznom kell. Hát, remélem, a pincérnőnek sosem kell majd megküzdenie ezzel a problémával, ami cseppet sem olyan nevetséges…
Forrás: Facebook/Zimány Linda
De most jöjjenek a konkrétumok: tényleg szükséges a mentes étkezés? Ha igen, mikor kell igazán odafigyelnünk az összetételekre? Erről faggattam Ihász Katalin dietetikust.
"Először is nagyon fontos, hogy akkor kezdjünk el speciális módon étkezni, amikor túl vagyunk egy kivizsgáláson, ahol megállapították, hogy valóban ételallergiáról van szó. A jelek általában egyértelműek: pattanásos bőr, gyakori felfúvódás. Ám fontos, hogy ne állítsunk fel magunknak diagnózist, és ne úgy menjünk el orvoshoz, hogy előtte már száműztük az étrendünkből a károsnak vélt dolgokat, mert úgy nem fogja kimutatni a vizsgálat, hogy mi okoz gondot valójában.”
Katalin szerint nagyon fontos, hogy tudatosak legyünk abban is, hogyan akarunk mondjuk fogyni: ne azzal diétázzunk, hogy „mentes” termékeket választunk, mert azokban is ugyanúgy van kalória.
"Ne találjunk ki magunknak problémákat, és ha nincs tünet, csak a fogyás miatt ne válasszunk speciális étrendet. Ennek nincs értelme. Akkor inkább váltsunk életmódot, étkezzünk egészségesen, ne együnk feldolgozott élelmiszereket – ez az, ami hosszú távon tartható.”
És hogy ártanak –e a szervezetnek a mentes ételek? A dietetikus szerint nem, de itt is van, amit bizony szem előtt kell tartani!
"A laktózmentes termékekben nincs tejcukor, de mértéktelenül ezeket sem szabadna fogyasztani. Ha valaki így issza a kávét, ám legyen, de mondjuk a napi 1 liter laktózmentes tej már nem tesz jót a szervezetnek. A gluténmentes termékekkel pedig az a baj, hogy a rosttartalmuk kevesebb, mint a normál termékeknek, a rost pedig a fogyáshoz elengedhetetlen. Persze ha valaki érzékeny a gluténra, akkor ki kell iktatni az étrendből, de ellenkező esetben felesleges így válogatni az ételek között.”