JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

A kora reggeli edzés frissebbé és eredményesebbé tehet a munkádban is

edzéstipp, motiváció, kora reggeli futás, reggeli futás, edzés reggel, Forrás: Getty Images
Aki rendszeresen fut a kora reggeli időszakban biztosan érzékelte már, hogy a mozgás hatására az egész nap gördülékenyebben telik. Ezt az érzést bizony tanulmány is alátámasztja!

Mindez azoknak plusz motivációt adhat, akik kínlódva vagy egyáltalán nem képesek nekilódulni a nap kezdetén! A Journal of Occupational Health Psychology nemrég megjelent tanulmányában a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a munka előtti testmozgás növeli az alkalmazottak hatékonyságát és a munkára való összpontosítás képességét – ez futónak és munkáltatónak egyaránt jó hír!

300 résztvevő közreműködésével zajlott a kutatás az Egyesült Királyságban. Olyan futókat kerestek, akik legalább heti egy alkalommal reggel futnak és legalább heti 20 órát munkában töltenek. A résztvevők kérdőíves formában adtak választ arra, hogy milyen az aktivitási szintjük, munkával kapcsolatos elköteleződésük, kapcsolódó érzelmi állapotuk, szorongásaik munkavállalóként. A válaszok összevetésénél azt találták, hogy a munka előtti fizikai aktivitás növeli a kihívások iránti elköteleződést, csökkenti a vélt akadályok nehézségének megítélését, az érzelmi fáradtságot és a munkával kapcsolatos aggodalmak mértékét.

futás reggel, edzéstipp, edzés reggel, motiváció,
Forrás: Getty Images

A konklúzió pedig az, hogy bár a testmozgás hasznos és fontos a nap bármely szakában, de nagyon komoly további előnyökre lehet szert tenni akkor, ha reggel indulsz futni. Ugyan az esti futás segíthet a lazításban, a nap elmúlt eseményeinek összerendezésében, ha szeretnél némi lendületet, lelkesebb szemléletet kapni a munkanapodhoz, érdemes minél korábbra állítani az ébresztőt és mozogni valamit, mielőtt belevetnéd magad a dolgos teendőkbe.

A végső megállapításunk persze nem lehet más, mint az, hogy a mozgás bármely időpontban pozitív fizikai és mentális hatásokkal és az önbecsülés növekedésével szolgál!