Kis őszi kedvcsináló – mi máshoz, mint az öltözködéshez

Borítókép: Kis őszi kedvcsináló – mi máshoz, mint az öltözködéshez
Végre jó alaposan fel lehet öltözni – viszont egyelőre még nincs itt a pufikabátba burkolózás ideje. Az ősz ideális évszak arra, hogy kiéljük a divat iránti szenvedélyünket.

Imádom az őszt. Varázslatos az isteni avar illatát beszippantani, gyönyörű leveleket gyűjteni, gesztenyéből Gusztikákat csinálni. Na jó, hagyjuk is a blablát, mert még soha életemben nem tudtam összehozni egyetlenegy épkézláb Gusztit sem, igazából a divat miatt rajongok az őszért.

Még nincs annyira hideg, hogy ormótlan hótaposóban, a gigantikus tollkabáttól steppelt krinolin formában kellene a latyakon keresztülgázolnunk, de már nem is kell annyi bőrt mutatni. Nincs több „jaj, vajon megengedhetek magamnak egy atlétafazonú trikót ilyen löttyedt felkarral?” problémázás a tükör előtt, valamint nem kell többet nyávogni a narancsbőr miatt sem, hiszen egy egyszerű gumis fekete vagy barna harisnya könnyedén megoldja a bajt.

Elszántabbak, akik nem elégednek meg a vastag fekete harisnya jótékony optikai karcsúsító erejével, akár egy olyan furcsa búvárruhába is beleugorhatnak, amiket alakformáló fehérnemű néven hoznak forgalomba, és nyilvánvalóan senki emberfia nem hordta őket nyáron, mert a 38 fokban elviselhetetlen egy szoros, műszálas, hónaljig érő bugyogó. (Hacsak nem az a célunk, hogy házi szaunaövnek használjuk az esti híradó alatt.)

A nyári divat továbbá túl egyszerű, az ember ilyenkor az életben maradásra és a verejtékmirigyei kordában tartására hajt: vagyis cél a lenge, vékony, egyrétegű ruházat. Az ősz más. Itt már kombinálni kell. Jöhetnek a kardigánok, a (mű)szőrme mellények, a színes sapkák, kendők, sálak, na és azok a szuperrafinált szabású zakók, amik mindenkiről lefaragnak 3 kilót.

Szerencsére vége van továbbá a „kilóg, nem lóg ki” dilemmának is, ami engem annyira kiborít nyáron. Mert ugye divatbotrány, ha az ember hatalmas pamutzoknival húzza fel a sportcipőjét, ezért be kell szerezni olyan furcsa kis titokzoknit, ami jóformán csak a talpunkat fedi, és sajátossága, hogy 50 lépés után összevissza csúszkál. A melltartópántokról már ne is beszéljünk. Szilikonpánt ugye kizárva, mert ronda és eredeti funkciójával (láthatatlanság) ellentétben nagyon is látszik, sőt kifejezetten csillog a napfényben. Nos, ennek mostantól hosszú időre vége. (Remélem, itt már jó páran durrantjátok a pezsgőt.)
És el ne felejtsem, hogy végre itt a ballonkabát szezonja! Egy derékban övvel karcsúsított ballonkabát szerintem mindenkinek jól áll, arról nem is beszélve, hogy mennyire praktikus. Az ember fia/lánya az egyik pillanatban még otthon sopánkodik palacsintatésztás mackófelsőben, hogy elfelejtette a lekvárt, a másikban már elegáns Katie Holmes stílusban álldogál a pénztárnál egy bankkártyával és egy üveg barackízzel a kezében. A palacsintatésztás mackófelső titkát pedig örökre megőrzi a ballon.

Szerző:Kelemen Kata, fotó:Getty Images, Pinterest