Házi hajpraktikák

Borítókép: Házi hajpraktikák
A hajjal mindig csak a gond van...ismerős?

Akinek van, az borotválja, akinek nincs vagy kevés, az növesztené, dúsítaná. A probléma természetesen nem új keletű, már az egyiptomiak is próbálkoztak a krokodil és a kígyózsír, mint hajnövesztőszer alkalmazásával.


Fotó: Photl.com

Az ókori Görögországban Hippokratész szeretett volna ópium, rózsaolaj és éretlen olajbogyó keverékével tar koponyájára hajat növeszteni. (Innen a kopasz férfiak fül mögötti és a koponyát félkörívben szegélyező hajsávjának a neve a mai napig is hippokratészi koszorú.) A rómaiak pedig festékkel festettek dús tincseket a fejbőrükre.

A későbbi évszázadokban kenték a fejbőrt rummal, vodkával, pirospaprikával, gyömbérrel, vakond megfőzött húsával, sőt még lótrágyával is. Eredménytelenségükről mindent elmond, hogy a módszereket nem őrizte meg az emlékezet.


Napjainkban a probléma kezelésére már orvosilag igazolt hatású készítményeket is beszerezhetünk, s gyors megoldást kínálnak a különböző hajbeültetési módszerek is. Akiknek viszont van mit fésülniük a fejük tetején, hasznosíthatják következő ötleteinket.


1. Ha nagyon szűkre szabott az időnk,
nincs mód hajat mosni, SOS megoldás lehet a hajkefére húzott harisnya, ezzel keféljük át jó alaposan a hajat.


2. Gyors és hatásos hajkondicionáló 2 tojásfehérje és egy evőkanál rum keveréke, amit fél óráig hagyjunk a hajon, majd öblítsük le.

Rossz szokások, amelyekkel ártunk a hajunknak - kattints!


3. A sör dússá, testessé, a pezsgő hullámossá teszi a hajat. Hajszíntől függően próbálkozhatunk tonikkal, vörösborral is.


4. Zsíros hajra jótékony hatású az utolsó öblítővízhez adott kanálnyi citromlé vagy ecet. Ezek egyben szép fényt is kölcsönöznek a hajnak.


5. Házilag készíthetünk hajlakkot citromból, zsíros haj esetén narancsból. A negyedekre vágott gyümölcsöt tegyük 6 dl vízbe, s addig forraljuk, míg fele elpárolog. Lehűlés után permetezzük a hajra, a maradék pedig hűtőszekrényben tárolható.