Ernyőtörténelem

Borítókép: Ernyőtörténelem
Tudjátok, ki használt először esernyőt? Utánajártunk.

Milyen természetesen kapjuk elő a táskánkból az esernyőnket, ha csepegni kezd az eső (már ha épp nem felejtettük otthon). Ilyenkor ősszel nélkülözhetetlen társunk, hiszen bármikor kerülhetünk olyan "vizes" helyzetbe, amikor kényelmünket, s nem utolsó sorban egészségünket szolgálja. Gondolkodtatok már azon, hogy valójában honnan ered, mennyi idős, s mire használták először? Utánajártunk.


Fotó: Photl.com

Az egyiptomi fáraók díszes ernyők alatt ültek a szertartásokon, s ezek az ernyők a közhiedelem szerint égi hatalmat kölcsönöztek nekik. Az ókori Görögországban, Kínában és Afrikában vallási ceremóniákon tűnt fel, mint napernyő. Japánban a császár mögött lépdelő kísérő vitte kezében a teljhatalmat jelképező vörös napernyőt.

Európában a pápa a 16. században a becsület jelképévé nyilvánította. Földrészünkön esős időben csak mintegy 300 éve használják. Naná, hogy Párizsban jelent meg először a parapluie (az eső ellen). A vízhatlan anyagokkal borított esernyőt kezdetben csak nők használták, a férfiak kalapot viseltek és sokszor bőrig áztak.


Fotó: Doro y el Mundo

Robert Louis Stevenson 19. századi angol író szerint az ernyő azt jelzi, hogy tulajdonosát zavarja, ha elázik, ami szerinte bizonyos jellembeli hiányosság. Amellett az ernyő alacsony társadalmi rangról árulkodik, hisz nyilvánvalóan az illetőnek nincs saját kocsija. Elterjedését nehezítette, hogy az első példányok több mint 4 kilót nyomtak, és az olajban áztatott vászon nem volt teljesen vízhatlan.

Az első angol férfi, aki esernyőt használt, Jonas Hanway humanista volt a 18. században. Népszerűtlenségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a kocsisok szándékosan pocsolyákba hajtottak, hogy sárral fröcsköljék le, és így köznevetség tárgya legyen...


Pöttyös ernyő, Asos.com, 27 Euro

"Beau" MacDonald, egy előkelő úr szolgája hordott először selyemernyőt, de még a saját nővére sem volt hajlandó együtt mutatkozni vele. A férfi azonban kitartó volt, s egyre többen kezdték utánozni, felismerve, hogy az esernyő jóval kevesebbe kerül, mint leinteni egy lóvontatású kocsit, ha elered az eső.

Így aztán amit először gúnyoltak, az divattá, mi több, trenddé vált: az esernyő meghódította a világot.

A legaranyosabb gyerekesernyőkért kattints ide!