Aromaterápia: az illatok ereje

Borítókép: Aromaterápia: az illatok ereje
Van úgy, hogy az ember nem éri be egy jó arckrémmel. A szépségápolást néha nem lehet elválasztani az egészségmegőrzéstől, illetve a lélek ápolásától. Az aromaterápia egyszerre stresszoldó, szépítő és gyógyító hatású – habár az utóbbi tudományosan még nem bizonyított.

„Csordultig vagyok feszültséggel. Túl sok hatás ér, túl sok a napi tennivaló, túl sok a felgyülemlett stressz. Hogyan kezeljem mindezt? Mit tehetnék még azért, hogy megszabaduljak a feszültségtől? Nem az alkoholhoz nyúlok, nem is a hűtőt nyitom ki, hanem elmegyek az aromaterapeutához.”
Az alábbi idézet Zsuzsa barátnőmtől származik. Zsuzsa könyvelő, szereti is a munkáját, de néha panaszkodik, hogy milyen sok rajta a teher, az elvárás, mennyi felé kellene egyszerre helytállnia. Törődj magaddal – nem csupán a reklámok sugallják a szlogent. Élj, érezz, fogyassz tudatosan, fogadd el magad, de közben változz, tervezz is, és mindenekelőtt maradj spontán – ezeket akövethetetlen, homlokegyenest ellenkező életstratégiákat nyomják le a torkunkon. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan törekszik feloldani az ehhez hasonló ellentmondásokat egy olyan alternatív és sokszor ezoterikusnak tartott gyógymód, mint az aromaterápia.

Mire jók az illatok?
„Az aromaterápia illóolajokat és növényi olajokat használó gyógyítás, egészségmegőrzés, szépségápolás,wellness – tudtuk meg Feller Adrienne aromaterapeutától. – Az illóolajok Magyarországon elsősorban aromaterapeuták, kozmetikusok, szülésznők és szülést kísérők, továbbá természetgyógyászok kelléktárában szerepelnek. Külföldön, például Franciaországban, Kanadában és Japánban orvosok és gyógyszerészek is alkalmazzák őket a kezelésekhez.”
A közös munka kezdete előtt az aromaterapeuta alaposan kikérdezi a pácienst: felméri a személyiségét, a problémáját – az adott olajat ehhez rendeli hozzá. Ezután végigmasszírozza az illetőt a kiválasztott illóolajjal. „Nehéz megfogalmazni, hogy mi történik: senki ne gondoljon valami földrengésre, a kezelés egyszerűen jó hatással van a testre és a lélekre” – meséli Zsuzsa. Otthoni használatra mindenki kap egy-egy üveggel, amelyet a fürdővizébe csöppent vagy bedörzsöli magát vele. „Az illóolajok alkalmazására több lehetőség is van: lehet velük inhalálni, masszírozni, csepegtethetjük őket fürdővízbe, használhatjuk szépségápolási termékhez, de akár belsőleg is. Utóbbinál különösen fontos aminőség” – teszi hozzá Feller Adrienne.
Az aromaterápia elnevezést a huszadik század elején egy francia vegyész, René-Maurice Gattafossé vezette be. A levendulaolaj pozitív hatását saját magán észlelte: azzal gyógyította be egy égett sebét. Később elmélyült a növényi olajok tulajdonságainak tanulmányozásában. Azt már követői ismerték fel, hogy az illóolajok felszívódnak a bőrön keresztül. Az 1960-as évektől kombinálják az illóolajat különböző masszázstechnikákkal. De ez csak újrafelfedezés: az ókori kultúrák vallási vagy gyógyítási célokra már használtak virágszirmokból kivont olajokat. Az egyiptomi nők is illóolajokkal kenték ahajukat, hogy jobb szagúak legyenek.

Több mint szépségápolás
Az illóolajokat mindenki ismeri. Legelterjedtebb talán a gyógynövényként közismert kamilla illóolaja, amely nyugtat, csillapítja a fejfájást, oldja a menstruáció előtti feszültséget. Az ugyancsak népszerű levendulakivonat
fertőtlenítő hatású: kitűnően alkalmas akne, hurut kezelésére, sebek csillapítására.
Mint említettük, szülésznők és dúlák is használnak illóolajokat, elsősorban a szülés folyamán alkalmazott fájdalomcsillapító-nyugtató masszázshoz. „Szüléskísérőként sok illóolajat, illetve belőlük készült keveréket használok – mondja az aromaterapeuta. – Segítenek atesti-lelki megnyílásban, az ellazulásban, és eredményesen csillapítják a fájdalmat. Létezik egy speciális keverék, amelyet akkor veszek elő, ha a szülés folyamata leáll. Ilyenkor az úgynevezett Parázs olaj valóságos csodákat művel. Az illóolajok a gyermekágyas időszakban is kiválóan alkalmasak depresszió, szorongás oldására, tejszaporításra, a gáti szakasz gyors gyógyítására. Császármetszésnél a sebgyógyulás optimalizálására is beváltak.”
Az aromaterapeuták a szépségápolást nem választják el a lélek gondozásától: holisztikusan, a testet, a lelket, a környezetet együtt szemlélik. Ez többek között azzal jár, hogy minden kezelés egyénre szabott. Az illóolajok tudatos alkalmazói szerint minden tünet, minden betegség pszichoszomatikus, így először alelkünkben kell megkeresni a probléma gyökerét.

Cselekvők és hárítók
Amikor a Bulgáriában beszerzett rózsaolajat belecsöpögtettem a fürdővizembe, bevallom, fogalmam sem volt, hogy az illat kiváltotta emlékeimen kívül valamiféle terápián veszek részt. Kell-e egyáltalán bonyolítani az ilyesfajta élményeket, mögéjük tenni további jelentéstartalmakat? Önmagunkkal vitathatatlanul törődni kell, de vajon mi lehet az oka annak, hogy ennyire népszerű az önkeresés, aváltoztatás igénye? „Semmiképpen sem szabad általánosítani. Nyilvánvalóan sokunkban megfogalmazódik, hogy az életet egészségesebben, egyszerűbben és legfőképpen szeretetben kellene élnünk – válaszolja Feller Adrienne. – Szerintem vannak, akik nemcsak ráébrednek a változtatás fontosságára, hanem kitartó munka árán képesek is megvalósítására. Ők a cselekvők. Vannak, akik csak beszélnek róla, de nem vállalnak személyes felelősséget saját sorsukért, inkább elhárítják a problémát és elnapolják a feladatot. Náluk nincs változás, van viszont remény, hogy egyszer csak ráébrednek: a változás soha nem jön kívülről, hanem belső munka eredményeképp alakul ki. Léteznek persze olyanok is, akiknek eszébe sem jut, hogy változtatni kellene. De ők se veszítsék el areményt!”

Szöveg: Biczó Gabriella, Fotó: folio-id.com, Reichel Tamás
Ez a cikk
Aromaterápia címmel az Éva magazin 2010. évi augusztusi számában jelent meg. Minden jog fenntartva.