A jövő múzeuma a jelenben, ahol MINDEN gyerek a középpontban van

Borítókép: A jövő múzeuma a jelenben, ahol MINDEN gyerek a középpontban van Forrás: Getty Images
Hogyan lehet egy múzeum MINDENKIÉ? Olvasd el a cikket és kiderül!

Mielőtt belecsapnék abba milyen a jövő múzeuma elmondom mi az aminek ma gondolják és definiálják magukat.

“A múzeum a társadalom szolgálatában állónem profitorientált, állandó intézmény, amely kutatja, gyűjti, megőrzi, értelmezi és kiállítja a tárgyi és szellemi örökséget. A múzeum a nyilvánosság számára nyitott, hozzáférhető és befogadó, elősegíti a sokszínűséget és a fenntarthatóságot. Etikusan, szakszerűen és a közösségek részvételével működik és kommunikál, változatos tapasztaltot nyújtva az oktatás, a szórakozás, a reflektív gondolkodás és a tudásmegosztás terén. „

Ez az idézet hangzott el a Néprajzi Múzeum egyik rendhagyó sajtó tájékoztatóján, ahol nem új kiállítás megnyitása volt a hír – hanem egy sokkal fontosabb ügyön dolgoznak a múzeum dolgozói karöltve szakemberekkel.

Hiszik és hirdetik, hogy a múzeum és a múzeumi élmény mindenkié. Erre most egy olyan programot múzeum pedagógiai programot állítottak össze mai túl mutat az intergráció kifejezésén és valódi inklúzió tud létrejönni.

A teszt program során a résztvevők olyan hallás és látás sérült diákok voltak akik helyzetükből fakadóan nem tanulhatnak többségi iskolai rendszerben és olyan diákok szegődtek társukul a foglalkozás idejére akik a többségi iskola rendszerbe járnak így nincs lehetőségük más képességű kortársakkal találkozni. A folyamat során a legnagyobb hangsúly a kapcsolatok teremtésén van, ami a múzeumi tárgyak megismerésén keresztül tud kialakulni a foglalkozások során. A programot nemcsak a Néprajzi Múzeum hozta létre, hanem a MOZAIK Múzeumtúra programsorozat is támogatta. A MOZAIK évek óta szervez iskolai múzeumi programokat.

Ezt a foglalkozást a gyógy - és múzeum pedagógusok karöltve alakították ki, hogy mind az épek és mind a fogyatékkal élők számára élvezhető és informatív legyen, lehetőséget adjon a tanulásra és a kapcsolódásra egyaránt.

A cél, hogy ezek a programok minél gyakrabban tudjanak megvalósulni és ennek ez a programsorozat volt az első lépése, ahol siketek és vak fiatalok vettek részt. A nyár folyamán lesz egy délelőtti napközis tábor, szintén a Néprajzi Múzeum szervezésében ahol szintén integrált csoportokban fognak kapcsolódni a fiatalok.

A videó tökéletesen visszaadja, hogy egy ilyen élmény mindenki számára egyformán fontos és mindenki tud meríteni belőle.