Múzeumozz gyerekkel 3+1 tipp

Borítókép: Múzeumozz gyerekkel 3+1 tipp Forrás: Getty Images
Szereted a kiállításokat, de nem mersz elindulni a gyerekekkel? 3+1 tipp, hogy könnyebben menjen!

Sokan meglepődnek azon, amikor mesélek arról, hogy a gyerekeimmel múzeumokba járunk. Természetesen nem megyünk mi sem minden hétvégén, de mindig is szerettünk múzeumba járni, és ezen még a gyerekek se tudnak változtatni. Azt persze kiemelem és hangsúlyozom, hogy velük egészen átalakult a múzeumos ritmusunk, ahogyan minden más is az élet egyéb területén, és én ezzel teljesen rendben is vagyok.

Nem akarom először bejárni velük a Louvre-t vagy épp a Nemzeti Galériát, de szépen apránként mindent fel tudunk fedezni együtt is. Legutóbb a tavalyi évben nyílt Néprajzi Múzeumot néztük meg együtt. Ezen felbuzdulva írtam meg ezt a pár tippet, hátha a kultúra kedvelőnek is hasznos lehet.

1. Időtartam

Szerintem az egyik legfontosabb pont, hogy ismerjük, hol vannak a gyerekeink figyelmének határai. Ne akarjunk 4 órát eltölteni egy helyen, mert nekik unalmas lehet. A gyerekek figyelmét nehéz lekötni. Szerintem kisebb korban maximum 1 óra múzeum bőven elég. Mi is ezzel a tudattal induljunk el, hogy nem fogunk mindent megnézni csak kicsit belekóstolunk.

2. Mindenkinek legyen valami jó

Ha eleve úgy indulunk el, hogy előtte olyat csinálunk amit ő választ (játszótér, könyvtár) utána szívesebben jön velünk és az energiáit is máshol vezethette le. Érdemes előre megbeszélni így mindenkinek világos, mi következik mi után.

3. Válasszunk közösen

Nekünk nagyon bevált, hogy közösen választunk. Így nem kell állandóan a Természettudományi Múzeumba menni. Fontos, hogy felnőttként is legyünk nyitottak a kompromisszumra.

+1. Vonjuk be őket!

Mikor eldőlt, hova megyünk és mit fogunk megnézni, meséljünk nekik róla. Nem csak a képekről, hanem az épületről, a környékről, az alkotóról és az élet útjáról. Minden gyereknek, a saját korának megfelelően. Vonjuk be őket a képek nézegetésébe, meséljünk a színekről, mit látnak, melyik tetszik nekik és miért.

Illetve most már egyre több intézmény ajánl gyerekeknek szóló tárlatvezetést, ami a korosztályának megfelelően vonja be a gyerekeket a művészet rejtelmeibe!

Egészen elképesztő dolgokat tudnak mesélni. Na, melyik lesz a következő kiállítás amit közösen néztek meg?

Addig is nézzétek meg a mi lenit galériát egy kis kedvcsinálóhoz!