12 étel, amiben sok a C-vitamin: 13 okunk is van rá, miért fogyassz belőlük rendszeresen!

Borítókép: 12 étel, amiben sok a C-vitamin: 13 okunk is van rá, miért fogyassz belőlük rendszeresen! Forrás: ivabalk/ Pixabay
Valljuk be, a téli időszak igencsak megviselheti a szervezetünket. Azonban fontos tudni, hogy megfelelő mennyiségű vitaminbevitel mellett, bizony könnyedén segíthet túllendülni ezen a kellemetlen évszakon. Az alábbiakban pedig azt is elmagyarázzuk, hogy miért olyan fontos a vitaminok rendszeres bevitele.

Figyelj oda az étrendedre

Fontos, hogy a téli időszakban is törekedjünk a kiegyensúlyozott, vitamindús és változatos étrendre. Ez azért is elengedhetetlen, mivel a téli hónapok kifejezetten kedveznek az olyan légúti betegségek megjelenésének, mint a nátha vagy az influenza. Éppen ezért a szervezet vitaminigénye is jelentősen megnőhet. Azonban érdemes figyelünk a vitaminokban gazdagabb étkezésre, mivel elengedhetetlen, hogy támogassuk immunrendszerünket a hatékonyabb védekezésben.

A kevesebb több

Miután sokan oda akarnak figyelni a megfelelő C-vitaminfogyasztásra, így előfordulhat, hogy akár napi 1000 mg C-vitamint is beszednek a téli időszakban. A szervezet a felszívódási folyamatok sajátosságai miatt, gyakorlatilag már egy hagyományos, 200 mg C-vitamint tartalmazó tablettával is csaknem telítődik. Ennek következményeként minél nagyobb dózisban juttatjuk be a hagyományos C-vitamintablettát a szervezetünkbe, azt annál kisebb arányban tudjuk hasznosítani.

Forrás: stevepb/Pixabay

Fontos tudni, hogy a C-vitamin felszívódása a szájnyálkahártyán veszi kezdetét, majd a gyomorban, illetve a vékonybélben folytatódik. Tartózkodási ideje a gyomorban 0,5-3 óra, a vékonybélben pedig a bevételtől számítva pár óra múlva jelenik meg. Minden tévhittel ellentétben a vékonybélből fel nem szívódott C-vitamin a vastagbélbe kerül, és a széklettel ürül, vagyis teljesen kárba vész. Illetve sokan nem tudják, de az esetenkénti túl nagy dózisok akár hasmenést is okozhatnak mellékhatásként.

Ennek oka pedig abban rejlik, hogy a C-vitamin felszívódása történhet aktív transzporttal, amikor a C-vitamin, a nátrium- és glükóz csatornákon keresztül kerül a bélből a véráramba. Ezen csatornák száma azonban korlátozott, és ahogy telítődnek, nem lesznek képesek több C-vitamint továbbítani a véráramba. Ez történik akkor, amikor nagy dózisban veszünk be hagyományos C-vitamin készítményeket.

Ezentúl a másik C-vitamin felszívódási út a passzív transzport, amikor a C-vitamin a bélfal sejtjeinek membránjain keresztül kerül a véráramba. Ennek a folyamatnak a lezajlása nem igényel energiabefektetést a szervezet részéről, és a telítődő csatornák sem akadályozzák a hatékony felszívódást.

Forrás: Myriams-Fotos/ Pixabay

Mire jó a C-vitamin?

A C-vitamin a szervezetünk egészséges működésében vállal hatalmas szerepet. Éppen ezért fontos a megfelelő pótlásáról gondoskodni. De lássuk is, mennyi mindenre jó a C-vitamin.

Érdekesség, hogy az egyik legfontosabb erőforrás, amely számos zöldségben és gyümölcsben megtalálható méghozzá jelentősebb mennyiségben.

  • Fokozza a fertőzésekkel szembeni ellenállást.
  • Részt vesz a regenerációban és sebgyógyulásban is.
  • Antioxidánsként védelmet gyakorol a daganatos betegségekkel szemben.
  • Kiváló a stressz csökkentésére.
  • Enyhíti az allergiás panaszokat.
  • Részt vesz a kollagén képzésében.
  • Erősíti és tisztítja az érfalat.
  • Védelmet nyújt a fogínynek.
  • Segíti a növekedést.
  • Közreműködik a hormonképzésben.
  • Részt vesz különböző anyagcsere-folyamatokban.
  • Koleszterinszint-csökkentő hatása van.
  • Fokozza a vas- és rézfelszívódást.

Fontos tudni, hogy nem kizárólag csak étrend-kiegészítők formájában lehet bevinni C-vitamint. Valójában a legideálisabb esetben kizárólag a gyümölcsök, zöldségek fogyasztásával bevihető lenne. Az alábbiakban olyan gyümölcsöket és zöldségeket hoztunk, melyeknek kifejezetten magas C-vitamintartalma van.

Íme a legmagasabb C-vitamin tartalmú ételek!