Miért jó, ha minél több savanyúságot eszel? Így segíti az emésztést!
Azt már az általános iskolában megtanulhattuk, hogy a nyelvünk segítségével érezhetjük a különböző ízeket. A hegyén az édeset, hátul a keserűt, a két szélén elöl a sós ízeket, míg hátul a savanyút. A négy ízhez később csatlakozott még az umami, amely egyik fenti táborba sem tartozik, vagy talán pont, hogy ötvözi mindazokat. De azt tudtad, hogy bizonyos állatfajok nem éreznek bizonyos ízeket? A macskák például az édes ízekkel nem tudnak mit kezdeni, a madaraknak pedig fogalmuk sincs arról, hogy milyen az, ha valami igazán csípős.
Az élet sava-borsa
A savanyú ízzel kapcsolatban még mindig megoszlanak a vélemények, van, aki mindenhez fogyasztaná, de akad olyan is, főleg a gyerekek között, akik semmi pénzért meg sem kóstolnák. Az egyértelmű, hogy bizonyos savanyú ételektől úgy érezhetjük, hogy még a szájunk és a szemünk is összehúzódott, de az vitatatlan tény, hogy pozitív hatásai miatt már nagy- és dédanyáink is gyakran fermentáltak.
Savanyú káposzta, a savanyúságok non plus ultrája
A fejes káposztából erjesztéssel készült savanyú káposzta nem csak vitaminokban gazdag, a bélműködést is támogatja, nem véletlen használják különböző diétákhoz is. Biztos te is ismersz olyat, aki még a levét is megissza, de nem is teszi rosszul, hiszen nem csak főzve, rakott vagy párolt verzióban készülhet el, nyers verzióban is remek tápanyagforrásként működik.
De ha a savanyú káposzta nem tartozik a kedvenceid közé, akár savanyított céklával, uborkával vagy gyöngyhagymával is próbálkozhatsz, amelyeket főételek mellé vagy szendvicsekbe téve is fogyaszthatsz. Azt mondják, a zsíros ételek mellett különösen jól jön egy kis fermentált zöldség, mivel segíti a nehéz ételek lebontását a szervezeted számára. Viszont arra mindenképpen ügyeled kell, hogy ha gyakran puffadsz, epeproblémáid vannak vagy túlzottan savas a gyomrod, inkább kerüld a savanyúságokat.