Hong Kongban az utcai művészet inspirálja a forradalmat

Borítókép: Hong Kongban az utcai művészet inspirálja a forradalmat
Az „esernyős forradalomként" is becézett, napok óta tartó demonstráció néhány eleme meglehetősen esztétikus. Fotók!

Szeptember óta egyfolytában tüntetnek egyetemisták és őket támogató szervezetek és más civilek Hong Kong utcáin. Eredetileg azért demonstráltak, hogy bárki indulhasson a választásokon (a Kínához tartozó Hong Kongban a választási rendszer úgy van kidolgozva, hogy némileg „meghívásos alapon" lehessen indulni), de most már az életszínvonal és más szociális kérdések is napirenden vannak.


Fotó: Europress

A tüntetések során gyakori kellékké vált az esernyő, hogy a demonstrálók így védjék meg magukat a rendőrök könnygázrohamai elől. Egy idő után azonban az esernyő a felkelés szimbólumává vált, és a tüntetők egyre csinosabb installációkat, művészeti alkotásokat építenek belőle a twitter- és instagram-olvasó világ legnagyobb örömére:

Volt olyan este, amikor nem is lehetett látni a teret az esernyőktől:

És azóta már rengetegen lovagolták meg az „esernyős forradalom" kifejezést. Az #umbrellarevolution hashtag futótűzként terjed a közösségi oldalakon. És készült süti is:

A Time magazin is lépést tart a trenddel:

A street art (utcai művészet) rajongói is örülhetnek: a tüntető egyetemisták post iteken fejezik ki a követeléseiket. És ez is milyen jól néz ki!

Van, aki egyszerűen John Lennon dalából, az Imagine-ből idézett: