Az izlandiak is unják a hagyományos politikát

Borítókép: Az izlandiak is unják a hagyományos politikát
Szinte minden országban van „bohócpárt", de az nem mindenütt fordul elő, hogy egy ilyen párt vezetőjét idióta programja a főváros polgármesteri székébe emelje. Izland furcsa hely lehet...

Jaj, de rémes egy vircsaft ez, Istenkém! 
Ráncba kell szedni, hogy beérje Europapát.”
(Szörényi–Bródy: István, a király)

Valahogy Gizella magyar királynéhoz és a német Vecellin lovaghoz hasonlóan gondolkodhatott az izlandi komikus is. Jón Gnarr egyáltalán nem viccből alapította meg saját pártját, amelyet nemes egyszerűséggel és nem kevés iróniával „Besti Flokkurinn-nek”, azaz a „Legjobb Pártnak” nevezett el. A párt tagsága főként a hagyományos politizálásból évek óta kiábrándult emberekből, valamint helyi celebekből áll.
Gnarrt az izlandi politikai élet eseményei és visszásságai ösztönözték saját párt létrehozására 2009-ben. Már nem érte be annyival, hogy parodizálja mindazt, ami az ottani bel- és külpolitikában zajlott és zajlik, hanem tenni is akart ellene. Ez nem mindennapi módon sikerült, ráadásul még nem várt politikai sikereket és népszerűséget is hozott neki. A viccnek induló kezdeményezésből nemcsak olyan párt lett, amely hagyományosan fordul a politizálás ellen, hanem emberek ezreit vonzó trendhullám is – amit nem árt komolyan venni. De hogyan lehetséges ez?

Az alapító
Az 1967-es születésű, égővörös hajú, szemüveges Gnarr tizenévesen mint a Nefrennsli (Csöpögő Orr) nevű punkzenekar basszusgitárosa hívta fel magára a figyelmet, később az egyik népszerű rádióadóhoz került egy komikus duó tagjaként. Ezután szippantotta be a tévé. Szereplőként és íróként működött közre egy vígjátéksorozatban, majd számos mozi- és tévéfilmben. A legnagyobb sikert egy önálló stand-up show, az Idióta voltam hozta meg neki. Mindemellett két regényt is kiadott, és mindkettő bestseller lett. Jelenleg az EnnEm izlandi reklámügynökségnél dolgozik kreatívként, de a mai napig szerepel egy tévésorozatban, amelynek társszerzője is.
A Besti Flokkurinn nevű pártot 2009-ben alapította. Feleségével Margréttel két gyermeket nevelnek.
Ha még többet akarsz tudni róla:
Kapcsolódó linkek Jón Gnarr-ról:
Oldala a facebookon
A Nefrennsli zenekar a myspace-en

A párt politikai filozófiája
„Az ígéret szép szó, ha nem tartják meg, úgy jó” – akár ez is lehetett volna a Besti Flokkurinn kampányszlogenje, a párt politikai hitvallásának két alábbi alaptétele szerint, mely az anarcho-szürrealizmus furcsa, egyben sajátos elegyén alapul:
1. A választási kampányban tett ígéreteiket sohasem fogják megtartani.
2. Minden párt titokban korrupt, velük szemben a Besti Flokkurinn nyíltan vállalja hogy korrupt, ezáltal akarja megszüntetni a korrupciót.

A pártinduló
Mi más is lehetne a nevükből és szerénységükből fakadóan, mint a „Simply the Best” című Tina Turner szám átirata? Íme egy rövid részlet az izlandira „ferdített” dalszövegből:
„Magányos vagy a választás napján, a szavazólap kissé szürke és élettelen, de választanod kell. Egy hatalmas nagy katyvasz ez az egész. Szavazz ránk, mi vagyunk a legjobbak.” A teljes verzió alább hallgatható meg (angol felirattal).
Íme, a párt nem mindennapi és sokkolóan eredeti ígérete (ezek a videoklipben is elhangzanak):
– Ingyen törülközők az uszodákban mindenkinek.
– Új jegesmedve a reykjaviki állatkertben.
– Disneyland a reptéren.
– Drogmentes parlament 2020-ra
Gnarr többek között azt is elmondta, hogy „polgármester szeretne lenni, mert így sok jót tud tenni a rokonaival és a barátaival”.
Aki továbbra is úgy gondolja, hogy ez még viccnek is rossz, az nagyot téved. A puding próbája, mint tudjuk, az evés. A próba az akkor fél éve működő Besti Flokkurinn-nek a múlt havi önkormányzati választásokon jött el, amelyen nagy meglepetések születtek.

A belpolitikai és gazdasági válság nyomán meghozott népszerűtlen intézkedések az izlandi kormánykoalíciót alkotó Szociáldemokrata Szövetségnek és Baloldali Zöld Mozgalomnak sem tettek jót, a választók elfordultak tőlük, a kormányzó pártok megalázó vereséget szenvedtek. A meglepetést mégsem a kormánykoalíció leszereplése, hanem Jón Gnarr pártjának nagyarányú győzelme szerezte: a fővárosban ők kapták a legtöbb szavazatot, számokban kifejezve 34,7 százalék, a fővárosi közgyűlésben betöltött képviselői helyek esetében pedig 6 képviselői mandátum a 15-ből.
Néhány hétre rá bevált a politikai elemzők jóslata:Gnarrt a városi képviselőtanács Reykjavík főpolgármesterévé választotta. A helyi médiát a most már jóval több mint önjelölt komikus-politikus ekképpen igyekezett megnyugtatni maga és pártja üstökösszerű berobbanása után: „Senkinek sem kell félnie a Legjobb Párttól, mert mi vagyunk a legjobbak. És mi csak azt akarjuk, ami a legjobb – ha ez nem így volna, akkor a nevünk nem a Legjobb Párt, hanem a Legrosszabb vagy a Rossz Párt lenne.”

Ilyen egyszerű lenne? Elég annyi, ha valaki a legjobbnak mondja magát, és máris politikai Eyjafjallajökullként tör elő a semmiből a nagypolitika közepébe, hogy meg se álljon a főpolgármesteri székig? Egyelőre úgy tűnik, elég. Jón Gnarrt 2010. június 16-án iktatták be mint Reykjavík új polgármesterét.
Hogy mennyire volt a legjobb választás a Besti Flokkurinn, az valójában akkor derül ki, ha pártnak már nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is bizonyítania kell kiválóságát a politika viccesnek korántsem nevezhető világában. Mindenesetre Gnarr alaposan rácáfolt egyik tanárára, aki azt találta mondta a lázadó természetű tininek, hogy semmire sem viszi majd.

Gnarr szerint „minden pártnak vannak értékei. A legtöbb párt öt-tíz értéket képvisel. A Besti Flokkurinn azonban tizenkét értéket képvisel. Ez azért van, mert a mi pártunk mindenben a legjobb.”
S hogy mik is ezek az értékek? Íme a 12 + 1:
1. A családok megsegítése
2. A szegények és a kevésbé szerencsések életminőségének javítása
3. A korrupció megállítása
4. Egyenlőség
5. Az átláthatóság növelése
6. Hatékony demokrácia
7. Minden hitel elengedése
8. Ingyen buszközlekedés
9. Ingyen fogorvosi ellátás a diákoknak és a szegényeknek
10. Ingyen uszoda- és törülközőhasználat mindenkinek
11. A gazdasági összeomlásért felelős politikusok jogi felelősségre vonása
12. Teljes egyenjogúság a nemek között
13. Többet hallgatni a nőkre és az idősekre


Szöveg:Pócsik Judit. Ez a cikk kifejezetten az evamagazin.hu számára íródott. Minden jog fenntartva.