Divattervezők új nemzedéke: ÁERON

Borítókép: Divattervezők új nemzedéke: ÁERON
Villáminterjú Áron Eszterrel, az ÁERON márka tervezőjével.

Sorozatunkban a hazai divatvilág legifjabb titánjait faggatjuk ki munkájukról, inspirációs forrásaikról és arról, melyik az a trend, ami még náluk is kicsapja a biztosítékot.

Villáminterjú Áron Eszterrel (ÁERON)


Fotó: aeron.hu

1. Mikor és minek a hatására döntöttél úgy, hogy a divattal szeretnél foglalkozni?
Mindenképpen azt kell mondanom, hogy jó helyre születtem, hiszen anyai ágon az egész családom közvetlenül vagy közvetetten a divatszakmában dolgozott. Nagyapám volt az Észak-Magyarországi Textil és Felsőruházati Nagykereskedelmi Vállalat igazgatója, majd az itt szerzett tapasztalatok nyomán alapította meg azt a családi vállalkozást, amelyben már édesanyám is tevékenyen részt vett. Textilekkel kereskedtek, rengeteget utaztak én pedig általuk szívtam magamba a nyugati országokból beömlő, itthon ismeretlen trendeket. Amikor pályaválasztásra került sor, egyételmű volt, hogy én is ruhákkal szeretnék foglalkozni, mégpedig az alkotói oldalon. Így kötöttem ki a KREA divattervező szakán.

2. Honnan merítesz inspirációt a munkád során?
Nagyon sok mindent fel tudok használni azokból a hatásokból, amelyek fiatal koromban értek. A textiliparban nőttem fel, amihez párosult édesanyám kifinomult ízlése – ez a kettő rengeteget formált azon a szemléleten, ahogyan ma látom divatot. Mindemellett imádok utazni, ilyenkor minden érzékszervemet kinyitom, mert úgy érzem, mindent magamba kell szívni, ami egy külföldi kirándulás alatt lehetséges: éttermek, múzeumok, kiállítások, az utca embere – minden impulzusból tudok építkezni. Itthon imádom olvasgatni a blogokat, rengeteg jó dologra lehet rábukkanni az interneten. Új mániám, hogy megszállottan lapozom a 20 évvel ezelőtt megjelent Burda magazinokat. Izgalmas dolog újraértelmezni a régi divatot.


Fotó: aeron.hu

--pagebreak--

3. Van-e kedvenc külföldi vagy hazai terveződ, akinek a munkája hatással van rád?
Van sok kedvencem, de minden szezonban más tervezőre kapom fel a fejem. Mindenképpen azoknak a munkásságát szeretem figyelemmel kísérni, akik előremutató dolgokkal rukkolnak elő évről-évre. Jelenleg nagyon tetszik a Balenciaga, Raf Simons, Phoebe Philo, Maison Martin Margiela, Jil Sander, Givenchy, Calvin Klein kollekciója.


Fotó: aeron.hu; A fotókon az ÁERON márka tavaszi-nyári kollekciójának darabjai láthatóak

4. A jelenlegi trendek közül melyek a kedvenceid? És melyek azok, amik előtt értetlenkedve állsz?
Akármennyire meglepő ezt hallani egy divattervező szájából, de nem szeretem a "trend" szót használni. A trend csupán egy iránymutatás, de amit a kifutókon látunk, az már ennek az iránymutatásnak a tervezők asztalán létrejött manifesztációja. Azt szeretem, ahogy egyes tervezők értelmezik a trendeket, nem magát a trendeket.

5. Jellemezd pár szóban a stílusodat - mik azok a stílusjegyek, amelyek leginkább jellemzőek a munkádra?
Soha nem szerettem a hivalkodó dolgokat, amikor valamiről üvölt, hogy mit akar közölni. Az én kollekcióim olyan nők számára születnek, akiknél az elegancia és az egyes öltözékeken átívelő harmónia diszrkéten jelenik meg, és a viselő kifinomult személyisége teszi azokat teljessé.

Keressétek az új magyar divattervező-nemzedék ruháit felvonultató divatanyagunkat az Éva magazin februári számában!