A legjobb sült krumpli, amit valaha ettél – így készítsd el

burgonya,sült burgonya,sült krumpli,krumpli,recept,videó
Forrás: pinterest

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Megpucol, felvág, kisüt. Ez a recept az ahogyan az ember lánya készíti a sült krumplit. Megpucol, felvág, szódabikarbónás vízbe megfőz, fűszerolajat készít, süt, forgat, süt, forgat, fűszerez – ez pedig ahogyan a profik csinálják!

Oké, nyilvánvalóan több időt kell belefektetni egy ilyen sült burgonya elkészítésébe, de hidd el minden egyes rászánt percet kárpótol majd ez a kívül elképesztően ropogós, belül pedig szuperpuha, fűszeres sült burgonya.

Fűszeres sült burgonya

Hozzávalók

  • 2 kg Rózsa vagy Yukon Gold burgonya (hámozva, 2-3 cm-es darabokra felkockázva)
  • 5 ek. (75 ml) extra szűz olívaolaj, kacsa- vagy libazsír
  • 1 marék friss rozmaring (felaprítva)
  • 1 marék friss petrezselyem (felaprítva)
  • 3 gerezd fokhagyma (reszelve vagy nyomva)
  • 1/2 tk. (4 g) szódabikarbóna
  • Ízlés szerint frissen őrölt fekete bors és só

Elkészítése

  1. Melegítsd elő a sütőt 230 fokra, majd tegyél fel 2 liter vizet forralni egy nagy lábasban. Adj hozzá 2 ek. szódabikarbónát és sót, majd jöhet a burgonya. Főzd nagyjából 10 perec keresztül, míg puha nem lesz.

  2. Ez idő alatt elkészítheted a fűszeres olajat: önts egy serpenyőbe olajat vagy zsírt, nyomd bele a fokhagymát, öntsd bele a felaprított rozmaringot, majd hevítsd addig, míg a hagyma aranybarna nem lesz (kb. 3 perc). Ha elkészült, szűrd át egy szitán, majd tedd őket félre.

  3. Ha a burgonya elkészült szűrd le, majd hagyd állni fél percig, hogy a felesleges nedvesség elpárologjon belőle, ezután add hozzá az olajat, sót és borsot, majd rázd őket össze egy nagy tálban, amíg a burgonyán nem képződik egy vastag pépes burgonyaréteg – ettől a rétegtől lesz majd igazán ropogós a burgonya.

  4. Öntsd át egy tepsibe, egyenletesen oszlasd el benne, majd tedd be a sütőbe. Nagyjából 20 perc után keverd át egy spatulával, majd süsd tovább 30-40 percig néhányszor megforgatva.

  5. Ha már kellőképpen aranybarnának és ropogósnak tűnik a krumpli, vedd ki a sütőből, öntsd át egy tálba és szórd meg a korábban félrerakott és olajban kisütött rozmaringgal és fokhagymával, majd pedig a friss aprított petrezselyemmel. Rázd jól össze és tálald!

Serious eats

Tovább olvasok
A lenyűgöző Zselic - szerkesztőink ajánlják kedvenc belföldi úti céljukat (1. rész)

Csillagfény, zöld dombok, szarvasok: kedvenc zselici képeslapjaim. Dudics Emese szerkesztő írása

Kövess minket

5 lapszám 3475 Ft helyett 2075 Ft-ért, lapszámonként 695 Ft helyett 415 Ft-ért

Csak 2075 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem