A vízitorma a világ legegészségesebb zöldsége: 7 ok, ami miatt egyél többet belőle

Borítókép: A vízitorma a világ legegészségesebb zöldsége: 7 ok, ami miatt egyél többet belőle Forrás: Bhofack2 / Getty Images
Sokkal kevesebbet hallani róla, mint a felkapott kelkáposztáról vagy édesburgonyáról, a gasztronómiában is maximum csak aprócska mellékszerep jut neki, pedig a vízitorma számos fronton támogatja az egészségünket. Ismerd meg jobban ezt a szupererővel rendelkező mikrozöldet!

Az orvosi vízitorma (latin nevén Nasturtium officinale) egy zöld leveles növény, a keresztesvirágúak rendjébe, azon belül is a káposztafélék családjába tartozik, tehát szoros rokonságban áll például a brokkolival, fejes káposztával és a mustárral is. Nem nő nagyra, általában csak 30-50 centiméterre, a természetben általában vizek mellett szaporodik el, de a konyhakertben és akár cserépben is termeszthető. Évelő növény, ráadásul télen is megőrzi apró, zöld leveleit, így egész évben fogyasztható.

Forrás: Antoni Shkraba / Pexels
A zsenge vízitorma minden szendvicset megbolondít pikáns ízvilágával.

Bár külsőre könnyű összekeverni más, aprólevelű salátával, de íze nagyon jellegzetes, kissé csípős, mégis édeskés. A legtöbbször túrókrémekbe, mártásokba, pácokba szokták keverni, vagy szendvicsek tetejére szórni. Emellett készíthetsz belőle például körtés-mozzarellás salátát, zöldborsós krémlevest, sőt a pestót is feldobhatod vele, tehát sokféleképpen kerülhet a tányérodra.

És hogy még inkább kedvet csináljunk a vízitormás receptekhez, az alábbi galériában összegyűjtöttük, milyen bizonyított pozitív hatásokkal bír a szervezetünkre: