A te gyereked is utálja a brokkolit? Egy kutatás szerint tényleg nem tehet róla!
A brokkkoli és a karfiol a legtöbb gyerek számára „blááá”, de legjobb esetben is „fujj” kategória. Mi szülők pedig nem is értjük, miért van ez.
Táplálkozáskutatók erre a jelenségre felfigyelve elhatározták, hogy utánajárnak, pontosan mi is történik egy adag brokkoli elfogyasztása közben és nagyon érdekes dologra bukkantak: a zöldség rágása közben a táplálék kölcsönhatásba lép a nyálban található baktériumokkal és olyan kéntartalmú vegyületet (enzimet) szabadít fel, amelynek rendkívül kellemetlen az aromája és a szaga. Ez egyébként nem csak a brokkolira, hanem a káposztára, a kelbimbóra és a karalábéra is igaz. A szakemberek szerint a gyerekek ettől a furcsa mellékíztől undorodnak.
A kutatók azonban nem elégedtek meg ennyivel, elkezdték keresni azt a bizonyos vegyületet, ami a gyerekek számára élvezhetetlenné teszi a káposztafélék fogyasztását és meg is találták: a cisztein-liázokról van szó, amelyek a szájban élő baktériumok és képesek lebontani egy bizonyos vegyületet, az S-metil-L-cisztein-szulfoxidot. A lebontás során pedig egy új, jellegzetes szagú vegyület jön létre. Ezek az enzimek megtalálhatók a karfiolban és a brokkoliban is.
A kutatók szerint azon gyerekek, akiknek nyálmintájában több az S-metil-L-cisztein-szulfoxid-származék, jellemzően kevésbé szeretik a különböző káposztákat. Minderre 98 család és azok 6-8 éves gyermekei segítségével jöttek rá, akik a kísérletben részt vettek.
S hogy a felnőtteknél miért nem figyelhető már meg ez a jelenség? Erre azt a magyarázatot adták, hogy az ízlelőbimbóink az évek során egyre jobban hozzászoknak akár a különlegesebb, intenzívebb ízekhez is (ezért fordulhat az is elő, hogy mi, felnőttek, élvezettel fogyasztunk kékpenészes, igencsak erős aromájú sajtokat is).