A te gyereked is utálja a brokkolit? Egy kutatás szerint tényleg nem tehet róla!

Borítókép: A te gyereked is utálja a brokkolit? Egy kutatás szerint tényleg nem tehet róla! Forrás: Getty Images/Eva-Katalin
Egészen kevés kivételtől eltekintve, szerintem magabiztosan kijelenthetem, hogy ha egy gyerek tányérjára brokkolit teszünk, tuti, hogy szemforgatás, fujjogás, rosszabb esetben öklendezés lesz a vége. Ellenben, ha egy felnőttnek tálaljuk, szó nélkül (sőt mi több, élvezettel) fogyasztja el. Ha eddig azt gondoltad, hogy a gyermeked megjátszásból undorodik ettől a bizonyos zöldségtől, akkor tévedsz és erre a jelenségre most már tudományos magyarázat is van!

A brokkkoli és a karfiol a legtöbb gyerek számára „blááá”, de legjobb esetben is „fujj” kategória. Mi szülők pedig nem is értjük, miért van ez.

Táplálkozáskutatók erre a jelenségre felfigyelve elhatározták, hogy utánajárnak, pontosan mi is történik egy adag brokkoli elfogyasztása közben és nagyon érdekes dologra bukkantak: a zöldség rágása közben a táplálék kölcsönhatásba lép a nyálban található baktériumokkal és olyan kéntartalmú vegyületet (enzimet) szabadít fel, amelynek rendkívül kellemetlen az aromája és a szaga. Ez egyébként nem csak a brokkolira, hanem a káposztára, a kelbimbóra és a karalábéra is igaz. A szakemberek szerint a gyerekek ettől a furcsa mellékíztől undorodnak.

A kutatók azonban nem elégedtek meg ennyivel, elkezdték keresni azt a bizonyos vegyületet, ami a gyerekek számára élvezhetetlenné teszi a káposztafélék fogyasztását és meg is találták: a cisztein-liázokról van szó, amelyek a szájban élő baktériumok és képesek lebontani egy bizonyos vegyületet, az S-metil-L-cisztein-szulfoxidot. A lebontás során pedig egy új, jellegzetes szagú vegyület jön létre. Ezek az enzimek megtalálhatók a karfiolban és a brokkoliban is.

A kutatók szerint azon gyerekek, akiknek nyálmintájában több az S-metil-L-cisztein-szulfoxid-származék, jellemzően kevésbé szeretik a különböző káposztákat. Minderre 98 család és azok 6-8 éves gyermekei segítségével jöttek rá, akik a kísérletben részt vettek.

S hogy a felnőtteknél miért nem figyelhető már meg ez a jelenség? Erre azt a magyarázatot adták, hogy az ízlelőbimbóink az évek során egyre jobban hozzászoknak akár a különlegesebb, intenzívebb ízekhez is (ezért fordulhat az is elő, hogy mi, felnőttek, élvezettel fogyasztunk kékpenészes, igencsak erős aromájú sajtokat is).

Bár a gyerekek lehet, hogy nem szeretik, azért például a kelbimbót érdemes beiktatnod az étrendetekbe, na meg a következő őszi zöldségeket is: