Hogyan hízzak egészségesen? Testsúlymenedzsment gluténmentes étrenddel

Borítókép: Hogyan hízzak egészségesen? Testsúlymenedzsment gluténmentes étrenddel Forrás: Andrea Piacquadio/Pixabay
Hogyan hízzak? Manapság a csapból is az folyik, hogy milyen diétával hogyan lehet fogyni, mennyi idő alatt. A nagy többség megállás nélkül azt keresi, melyik módszerrel lehetne már végre megszabadulni a makacs túlsúlytól. Nem csoda: Magyarországon a lakosság kb. 65%-a túlsúlyos vagy elhízott. Ennek ellenére nagyon sokan vannak olyanok is, akik pont ennek a fordítottjával küzdenek: hízni szeretnének. Gluténérzékenység esetén gyakran előfordulhat, hogy valaki akaratlanul veszít testsúlyából a bélbolyhok pusztulása okán kialakult felszívódási zavar miatt, főként a diagnózis előtt és az étrendváltoztatás kezdetén. A bélnyálkahártya regenerálódása egyénenként változhat, attól függően, hogy milyen mértékű volt a roncsolódás. Így a normál testsúly visszanyerése is több-kevesebb időt igényel. A gyorsabb eredmény érdekében azonban érdemes tudatosan táplálkozni és életmódot váltani, ezáltal akár több hónapnyi rossz közérzettől, küzdelemtől kímélheted meg magad!

A coeliákia (ejtsd: cöliákia) – vagy hétköznapibb nevén gluténérzékenység – egy genetikailag meghatározott autoimmun betegség, ami a vékonybél nyálkahártyáján található bélbolyhokat érinti. Hívják még lisztérzékenységnek vagy gluténszenzitív enteropátiának is. Az autoimmun reakciót a kalászos gabonafélékben – a búzában, árpában és rozsban – található fehérje, a glutén váltja ki. A beteg szervezete a glutént idegen anyagnak érzékeli és támadást indít ellene (glutén elleni antitesteket termel), de eközben tévesen a saját sejtjeit is elpusztítja. Ennek eredményeképpen a vékonybél bolyhai elpusztulnak, így a táplálék felszívódása zavart szenved.

Cöliákia esetén tehát, ha valaki glutén tartalmú ételt eszik, a bélboholy állománya elpusztul. Sőt, ehhez nem szükséges például búzakenyeret vagy tésztát sem ennie, az is beindítja az autoimmun reakciót, ha gluténnal szennyezett ételt eszik. Ez azt jelenti, hogy az adott élelmiszer eredendően nem tartalmazna glutént (pl. sült krumpli), de az elkészítés vagy csomagolás során érintkezett glutén tartalmú étellel (pl. a sült krumplit abban az olajban készítették, amiben előtte búzalisztbe panírozott húst sütöttek).

Forrás: SHVETS production/ Pexels
Bizony, néha az is problémás lehet, hogy valaki hízni akar, de nem tud.

Emiatt a cöliákiás vékonybele nem lesz alkalmas a tápanyagok felszívására, mivel a felület jelentősen megsérülhet. Úgy kell ezt elképzelni, mintha egy sűrűn benőtt mezőt egy csapásra tövig letarolnának – ez látszik a vizsgálat során is, amikor valaki elmegy gasztroenterológushoz. A vékonybél felülete hullámos, a glutént fogyasztó cöliákiásé viszont ellaposodott, kisimult. Sajnos egy ilyen felületen a tápanyagok nem tudnak jól felszívódni, így gyakran vitamin- és ásványianyag-hiány alakul ki, kellemetlen hasi tünetek, fogyás, hasmenés tapasztalható.

A súlyos felszívódási zavar ellenére a betegség lehet tünetmentes, vagy olyan – nem tipikus – tünetek mutatkozhatnak, amiből sokáig nem jönnek rá, hogy baj van.

Jellemző tünetek:

  • fogyás
  • haspuffadás
  • izomgyengeség
  • vérszegénység
  • tápanyaghiány (pl. vas-, B12 vitamin-, D vitamin-, kalciumhiány)
  • hajhullás, gyenge körmök, bőrtünetek (pl. ekcéma, viszkető hólyagok)
  • nőknél menstruációs zavarok
  • gyermekkorban a növekedésben való elmaradás
  • depresszió
  • neurológiai tünetek (idegrendszer)

A kezelés első és legfontosabb lépése a szigorú gluténmentes diéta bevezetése, amit egy életen át tartani kell.

Forrás: Andrea Piacquadio/ Pexels
A hasfájás egy igen gyakori tünet.

Sok gluténmentes termék felel meg a diétázók szigorú szabályainak, ezzel egyidőben azonban nem biztos, hogy a hosszú távú egészséget is szolgálják. Attól, hogy valami gluténmentes, még lehet, hogy túl sok finomított szénhidrátot, cukrot, kevés rostot és vitamint tartalmaz. Nem elég tehát gluténmentesen táplálkozni, vissza kell pótolni a gyógyuláshoz és az egészséges működéshez szükséges mikrotápanyagokat is! Gluténérzékenyként ugyanúgy – ha nem jobban – kulcsfontosságú az egészséges, változatos táplálkozás egy életen át! A felszívódási zavar miatt kiemelten fontos, hogy a táplálék nagyon gazdag legyen vitaminokban, ásványi anyagokban, a gyulladt bél miatt pedig előnyben kell részesíteni az antioxidánsokban gazdag növényeket, az omega3-ban gazdag halakat, magvakat és az omega-9 zsírsav tartalmú olívaolajat. Nem mindegy tehát, hogy a diagnózist a kezünkben tartva mi várhat ránk és mi lesz a diéta célja. Külső szemlélőként pedig fontos megértenünk, hogyha a környezetünkben valaki gluténmentes étkezést igényel, akkor bizony nem vehetjük félvállról a problémáját. – hívja fel a figyelmet Ipsits Anita, étkezési tanácsadó.

Forrás: Getty Images/Iacaosa

Mivel tudod növelni az energiabeviteled gluténmentes diétán, ha hízni szeretnél?

  • Naponta többszöri, legalább 5 étkezés, akár pótvacsora.
  • Minden étkezés tartalmazzon jó minőségű zsír-, fehérje- és szénhidrátforrást.
  • Mellőzd a szénhidrátcsökkentett gluténmentes termékeket!
  • Egyél nagy mennyiségű, jó minőségű szénhidrátot! Pl. kölest, tápiókát, hajdinát, zabot, hüvelyeseket – babféléket, csicseriborsót, zöldborsót, lencsét, burgonyaféléket (burgonya, édesburgonya), mindenféle zöldséget, gyümölcsöt – minden étkezéskor.
  • Amennyiben nem áll fenn szénhidrátanyagcsere-zavar, kis mennyiségben fogyasztható hozzáadott cukor: méz, juharszirup formájában (a finomítottcukornál jobb választás, hiszen vannak benne ásványi anyagok, vitaminok).
  • Nagy energiatartalmú étkezésekhez tippek: adj az ételeidhez plusz zsírforrást pl. a levesekre, tésztákra, salátákra, reggeli gabonákra, kásákra szórj olajos magvakat, a kenyeredet, salátáidat locsold meg jó minőségű extra szűz olívaolajjal, rakott ételekbe tegyél plusz sajtot vagy tejfölt.
  • Plusz kalóriabevitel megoldható turmix formájában is, így könnyebben elfogyasztható nagyobb mennyiségű étel – étvágytalanság esetén is.
  • A turmix egészítse ki a napi étrendet, ne étkezéshelyettesítő legyen!
  • A turmixban legyen jó minőségű zsír-, szénhidrát és fehérjeforrás is.

Forrás

Galériánkban isteni recepteket mutatunk hüvelyesekből!