5+2 élelmiszer, ami árt az agynak: növelik a demencia és a memóriazavarok kockázatát!

Borítókép: 5+2 élelmiszer, ami árt az agynak: növelik a demencia és a memóriazavarok kockázatát! Forrás: Pexels/Tuğba ÖZTÜRK
Az egészségtelen ételek, az alkohol, de akár a hal fogyasztása is negatívan befolyásolhatja a kognitív funkciókat. Bár nem kell teljesen kiiktatni ezeket a dolgokat, előnyös lehet korlátozni őket. Válaszd a teljes, friss ételeket tartalmazó étrendet, hogy jobban támogasd az agy egészségét.

Az agy a test legfontosabb szerve. Felelős a szív dobogásáért, a légzésért és a szervezet összes rendszerének működéséért. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy támogassuk egészséges táplálkozással, hiszen csak így képes megfelelően működni.

Egyes élelmiszerek negatív hatással vannak az agyra, befolyásolják a memóriát és a hangulatot, valamint növelik a demencia kockázatát. Becslések szerint 2030-ra világszerte több mint 65 millió embert érint majd a demencia. Szerencsére segíthet csökkenteni a betegség kockázatát, ha bizonyos ételeket kiiktatunk az étrendünkből.

5+2 élelmiszer, ami árt az agynak

Cukros üdítők

Mielőtt rátérnénk az ételekre, kezdjük az italokkal. A cukros italok közé tartoznak az olyan italok, mint a szénsavas italok, a sportitalok, az energiaitalok és a gyümölcslé. A cukros italok nagy bevitele nemcsak a derékbőséget tágítja, és növeli a 2-es típusú cukorbetegség illetve a szívbetegség kockázatát, hanem negatív hatással van az agyra is. Túlzott fogyasztásuk növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét, amelyről kimutatták, hogy növeli az Alzheimer-kór kockázatát.

Forrás: Pexels/PhotoMIX Company

Ezenkívül a vér magasabb cukorszintje növelheti a demencia kockázatát, még a cukorbetegeknél is. Sok cukros ital elsődleges összetevője a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, amely 55% fruktózt és 45% glükózt tartalmaz. A magas fruktózbevitel elhízáshoz, magas vérnyomáshoz, magas vérzsírszinthez, cukorbetegséghez és artériás diszfunkcióhoz vezethet. A cukros italok alternatívája a víz, a cukrozatlan jeges tea, a zöldséglé és a cukrozatlan tejtermékek.

Alkohol

Mértékkel fogyasztva az alkohol kellemes kiegészítője lehet egy finom étkezésnek. A túlzott fogyasztás azonban komoly hatással lehet az agyra. A krónikus alkoholfogyasztás az agy térfogatának csökkenését, anyagcsere-változásokat és a neurotranszmitterek működésének megzavarását eredményezi, amelyek olyan vegyi anyagok, amelyeket az agy a kommunikációhoz használ. A túlzott alkoholfogyasztás negatív hatással lehet a nem alkoholistákra is.

Galériánkban pedig bemutatjuk azt az 5 élelmiszert, ami károsan hat az agyra!