A 12 legjobb B12-vitaminban gazdag élelmiszer: nem csak húsokban található meg ez az értékes vitamin!

Borítókép: A 12 legjobb B12-vitaminban gazdag élelmiszer: nem csak húsokban található meg ez az értékes vitamin! Forrás: Pexels/NastyaSensei
A B12-vitamint tartalmazó élelmiszerek elsősorban húsok, halak, a tojás és tejtermékek. Vegetáriánusoknak, terhes vagy szoptató nőknek és másoknak, akiknél fennáll a hiány kockázata, kiegészítőket kell szedniük.

A B12-vitamin egy vízben oldódó vitamin, amely számos alapvető funkciót tölt be a szervezetben. Szükséges az idegrendszer egészségének megőrzéséhez, a DNS és a vörösvértestek termelésének támogatásához, valamint az agyműködés fenntartásához. A napi beviteli referenciaérték körülbelül 2,4 mikrogramm, de valamivel magasabb bevitel ajánlott a várandós vagy szoptató nők számára.

Forrás: Pexels/Artem Podrez
Amennyiben étrendünkből nem viszünk be elegendő B12-vitamint, érdemes étrend-kiegészítőket szednünk.

A B12-vitamin a gyomorban szívódik fel egy fehérje segítségével. A felesleges B12-vitamin a májban raktározódik. Ha többet fogyasztunk a szükségesnél, a szervezet megtartja későbbi felhasználásra.

Mivel a szervezet nem tud B12-vitamint előállítani, ezért az étrendből vagy étrend-kiegészítőkből kell bevinnünk.

Íme 12 B12-vitaminban gazdag étel, amelyet érdemes gyakran fogyasztani!