Sörre bor vagy inkább fordítva? Tények és tévhitek az alkoholról addiktológus segítségével

Borítókép: Sörre bor vagy inkább fordítva? Tények és tévhitek az alkoholról addiktológus segítségével Forrás: Pexels/Mahrael Boutros
Mi történik a testünkbe került alkohollal? Hogyan hat az ital a diétázókra? Mi történik, ha energiaitallal vagy drogokkal együtt fogyasztjuk? Tényleg igaz, hogy a férfiak jobban bírják a szeszt, mint a nők? A tények megismerésében és a tévhitek eloszlatásában dr. Kadosa Ildikó ideg-, elme- és addiktológus szakorvos segít.

Ez a cikk az Éva Magazin 2015-ös 11. lapszámában jelent meg először „Az alkohol és a tested: tények és tévhitek" címmel. Tudtad, hogy korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!

Az alkohol útja

Az alkohol a gyomorból, de legnagyobbrészt a nyombélből szívódik fel. „Ha a gyomor üres, akkor gyorsan a nyombélbe jut az alkohol, ám ha a gyomorban emésztendő táplálék van, úgy szakaszosan és elhúzódóan. A teljes gyomortartalom mintegy négy óra alatt ürül ki az alkohollal keveredve – mondja dr. Kadosa Ildikó, a Dr. Kenessey Albert Kórház addiktológiai és rehabilitációs osztályának vezető főorvosa. – A nyombélből az alkohol a véráramba jut, és rövidesen megjelenik a májban és az agyban. A vérből a felszívódást követően az alkohol rövid úton kimutatható, de a véralkoholszint fokozatosan emelkedik, csúcsot mutat, majd lecsökken.” A felszívódott alkoholt a májunk bontja le bonyolult kémiai láncreakciók során enzimek segítségével. A máj az alkoholt először acetaldehidre, majd ecetsavra bontja, végül víz és szén-dioxid formájában a vizelettel ürül ki a szervezetből. A vér alkoholszintje szerint jelzik a részegség fokát: (0,5–1,5 ezrelékig ittasság, 1,5–2,5 ezrelékig részegség, 2,5–4 ezrelékig alkoholmérgezés.) A véralkoholszint csökkenése elsősorban a testmagasságtól, az egyén májának alkoholbontó képességétől, ez utóbbi pedig a testsúlytól függ (egy 170 cm magas ember ideális testsúlya 70 kg). „Így egy 70 kg-os ember 7 g alkoholtól szabadul meg óránként. Egy üveg sör 20 g alkoholt tartalmaz, így a lebomlási ideje kb. három óra” – mondja a doktornő. Nem lehet kiizzadni vagy lemozogni! „Az alkohol nagyobb része a májban, kisebb része az izomzatban bomlik le. 10%-ot légzéssel, izzadással, vizelettel és széklettel veszítünk – együttesen. Tehát nem lehet az elfogyasztott sört nyáron kiizzadni, mint ahogy azt sokan gondolják! Sőt a friss levegő, a hideg zuhany és a kávé sem segíti az alkohol kiürülését, ezekkel a trükkökkel nem lehet kijózanodni, csak átmenetileg érezhetjük frissebbnek magunkat általuk” – hívja fel a figyelmet a szakember.

Forrás: Isabella Mendes/ Pexels

Rövid távú hatás

Meg kell jegyeznünk, hogy az alkohol egészségre gyakorolt pozitív hatását csak akkor élvezhetjük, ha kis mennyiségben fogyasztjuk. Az alkohol rövid távú hatásai között tarthatjuk számon az eufóriát, a gátlások alól való felszabadulást. Az alkohol csökkenti a fájdalmat, mérsékli a hidegérzékelést, rontja a hőszabályozást. Az alkohol hatással van a központi idegrendszerre és az agyra. Az idegsejtek közötti kommunikációt lassítja, így romlanak az érzékeink, nehezebben mozog a nyelvünk, kihagy az emlékezetünk, bizonytalanná válik a járásunk.

Hosszú távú hatás

Ha gyakran iszunk nagy mennyiségű alkoholt, az mind fizikai, mind szellemi leépüléshez vezet. Károsodik az idegrendszer, az agy, az idegsejtek – lassan az elbutulás útjára lépünk. „Az alkohol bejut az agysejtekbe és az oxigént elvonva a sejtek anyagcseréjét károsítja. Az agysejtek közötti összeköttetések is letöredeznek hosszú távon, s ez szellemi leépülést von maga után. Ha azonban a beteg az ivást abbahagyja, ez a folyamat visszafordul, és másfél, két éven belül sokat javulhat” – mondja dr. Kadosa Ildikó. Az emésztőrendszer szervei, a gyomor, a hasnyálmirigy és természetesen a máj is megbetegszik, kialakulhat a májzsugor. Gyengül az immunrendszer, megnő a rákos megbetegedések (szájüreg-, gége-, nyelőcső-, gyomor-, máj-, tüdő- és mellrák) kockázata. „Az alkoholfogyasztás befolyásolja a cukorháztartást, okozhat átmeneti vércukor-emelkedést vagy hajnali alacsony vércukorszintet, de akár kómát is. Hosszú távon az alkohol hasnyálmirigy-gyulladást okozhat, az inzulint termelő szigetek pusztulása következtében pedig cukorbetegség alakulhat ki.”

Sörre bor vagy inkább fordítva?

Bármit is állítanak a gyakorlott italozók vagy a városi legendák, lényegtelen, hogy mit mivel keverve iszunk, hiszen a máj a szeszes italokban található etanolt bontja le, nem pedig magát a pálinkát vagy a bort. A magyar kis versike, miszerint „sörre bor bármikor, borra sör meggyötör” hamis illúziókat kelt, ha ugyanis a töményebb szesz felé haladunk az italozásban, úgy hamarabb lehetünk részegek. Míg ha a töményre iszunk alacsonyabb alkoholtartalmú italokat, a máj jobban tud lépést tartani, derül ki egy 2007-es kutatásból. Eszerint az angol mondásban van az igazság, amely fura módon pont a fordítottja a magyarnak: „Beer before liquor; you’ve never been sicker. Liquor before beer, you’re in the clear”,azaz sör a tömény előtt kikészít, de töménnyel a sör előtt biztosra mehetsz. Az alkoholfajták keverésénél az is kérdés, hogy tartalmaz-e az adott ital szénsavat, mert az a felszívódást nagyban gyorsítja.

Forrás: PhotoMIX Company

A férfiak jobban bírják?

A véralkoholszint függ a máj alkoholbontó képességétől, a fogyasztó testmagasságától, testtömegétől, sőt a nemétől is. A férfiak jobban bírják az alkoholt, hiszen nagyobb a testtömegük, ezáltal a testük víztartalma is, illetve nagyobb a testmagasságuk, így magasabb alkoholbontó enzimkészlettel rendelkeznek, mint a nők. Továbbá a vérben lévő hormonok is befolyásolják az alkohol tolerálását, a hormonszint pedig a női ciklus során folyamatosan változik. Így érthető, hogy a nők általában érzékenyebben reagálnak az alkoholra, mint a férfiak.

Fogyókúra és az alkohol

A legtöbb diéta előírja, hogy a kúra alatt mellőzni kell az alkohol fogyasztását. Sokan azonban azt gondolják, hogy a szeszes ital csak folyadék, így nem sokat nyom a latban. Pedig az alkohol rengeteg pluszkalóriához juttatja a fogyasztót, arról nem is beszélve, hogy az alkoholnak étvágygerjesztő hatása van – ez sem igazán járul hozzá a fogyókúra sikerességéhez. „Az alkohol energiát tartalmaz, ráadásul könnyen is emészthető. Jó ideig pluszkalóriát jelent a szervezetnek, hiszen a máj elsősorban magát az alkoholt igyekszik lebontani (alkohol: 7 kalória, zsír: 9 kalória), ez alatt az idő alatt pedig a bevitt zsírok elraktározódnak. Az alkoholbetegek egy része mégis sovány, ami az alkohol romboló hatására kialakult szervi betegségekkel magyarázható” – mondja az addiktológus.

Energiaitallal keverve halálos méreg is lehet

Az energiaitalok többsége szénsavas, így gyorsabban szívódnak fel. Egyik fő „hatóanyaguk” a koffein, melyből egy doboz energiaital annyit tartalmaz, mint kábé egy jó erős feketekávé (25–35 mg koffein/100 ml), ám hatásában eltér attól. A fiatalok körében népszerű az energiaitalokat alkohollal keverni, egyrészt, mert gyorsabban jelentkezik és hosszabb távon érezhető a feldobottság érzése, másrészt mert az energiaitalok koffeintartalma egy időre elfedi az alkohol hatását. Kevesen tudják, hogy az alkohol depresszáns, a koffein viszont stimulálószer, így ellentétes a hatásuk az idegrendszerre, de ez nem azt jelenti, hogy kioltják egymást, sőt! „Amíg átmenetileg érvényesül a koffein élénkítő hatása, a fogyasztó jóval nagyobb mennyiségű alkoholt képes meginni, mert egyszerűen nem érzi magát részegnek. Amikor a koffein hatása megszűnik, akkor ismét az alkoholhatás érvényesül, mivel annak lebontását a koffein nem befolyásolja” – hangsúlyozza az addiktológus. A fővárosi szórakozóhelyek itallapjain mégis megszokott látvány a vodka-energiaital mix. Cecile A. Marczinski, az Észak-kentuckyi Egyetem pszichológusa több tanulmányban is felhívja a figyelmet, hogy az alkoholos energiaitalt fogyasztó rendszerint tévesen ítéli meg képességeit, nem érzékeli részegségét, reakcióideje, térérzékelése jóval a normális mögött kullog. Végül szólni kell az alkohol és a koffein vízelvonó hatásáról. „A koffein és az alkohol is erős vízhajtó, a kettő hatása összeadódva pedig drámai is lehet. Ha a gyanútlan áldozat nem figyel a folyadék visszapótlására víz formájában, az alkohollal kevert energiaital fogyasztása enyhébb esetben kiszáradáshoz, rosszulléthez, akár hirtelen halálhoz is vezethet” – hangsúlyozza az orvos.

Drogokkal fogyasztva kiszámíthatatlan az alkohol hatása

A régi „szép” világnak, ahol „csak” a marihuána és a kokain hódított, mára már befellegzett. Manapság a dizájnerdrogoké a világ, melyeket az interneten néhány óra alatt pár ezer forintért be lehet szerezni. Ezek a zuglaborokban előállított szintetikus szerek igen veszélyesek, mert sem a fogyasztók, sem pedig az orvosok nem tudják, hogy pontosan mit tartalmaznak, és milyen hatással lehetnek az emberre. Így azok alkohollal kevert hatásairól sem tudni sokat. A dizájnerdrogokról általánosságban elmondható, hogy hatásuk gyorsabb és jóval erősebb, mint elődeiké. „Éppen ezért a drog és az alkohol együttes hatása kiszámíthatatlan, de az biztos, hogy jelentősen befolyásolják egymást” – mondja dr. Kadosa Ildikó.