3700 éves a valaha talált legrégebbi rúzs: márkázott, illatosított és csillogós is volt

Borítókép: 3700 éves a valaha talált legrégebbi rúzs: márkázott, illatosított és csillogós is volt Forrás: Pexels/Tatan Zuleta
A közel 4000 éves sminktermék feltűnően hasonlít a kortárs kozmetikumokhoz.

A tudósok egy bronzkori, mélyvörös színű rúzst – ami valószínűleg csillámos is volt –, fedeztek fel Iránban, ami arra utal, hogy az ókori irániak már a Kr. e. második évezred óta csinosították ajkukat.

Az ajakfesték egy kis, díszesen díszített klorit fiolában volt, amelyet 2001-ben fedeztek fel Irán délkeleti részén, a Jiroft régióban. A közelmúltban végzett radiokarbonos kormeghatározás szerint valahol i.e. 1936 és 1687 között készült, így ez lesz a legkorábbi, általunk ismert rúzs.

Sminktörténelem

Bármily lenyűgözően hangzik is a majdnem 4000 éves smink, a kutatók hozzáteszik, hogy a rúzs előrehaladott kora nem is olyan meglepő, „ha figyelembe vesszük a kozmetológia régi, jól ismert technikai és esztétikai hagyományait az ókori Iránban”.

Az alapozókat, a szemhéjfestékeket és a fekete kohl szemceruzákat korábban már azonosították az ókori Közel-Keleten és Egyiptomban. Az olyan mélyvörös pigmentek azonban, mint amilyenek a rúzsban találhatók, megfoghatatlanok maradtak – egészen mostanáig.

Az időtlen vörös rúzs

A mostanra finom lila porra emlékeztető fiolában maradt kozmetikum kémiai elemzése során kiderült, hogy túlnyomórészt hematitot tartalmaz, amely intenzív vörös színéről ismert, manganittal és braunittal sötétedett, valamint nyomokban galenit, szögletit és egyéb szerves anyagokat tartalmaz. Növényi rostok is jelen voltak az archaikus kozmetikai főzetben, valószínűleg aromás tulajdonságaik miatt, melyeket a rúzs illatosítására használhattak fel.

Archaeologists discovered a small vial made of chlorite. Inside it was a deep red substance thought to be ancient lipstick. 👇👇👇

Posted by Archeology of American History on Thursday, February 15, 2024

Csilloghatott is

A kutatók őrölt homokból vagy kristályokból származó kvarcrészecskéket is azonosítottak, amelyekről azt feltételezik, hogy egy kis csillogást adtak hozzá – bár egy sokkal kevésbé elbűvölő magyarázat az, hogy a kvarc lehámlott a bomló edényről.

Csillogó vagy sem, a keverék „feltűnő hasonlóságot mutat a kortárs rúzsok receptjeivel” – írják a tanulmány szerzői.

Külön márkák voltak?

Maga a fiola finom bevágásokkal bonyolultan díszített, és „nem hasonlít a jelenleg ismert hasonló tárgyakhoz”. Emiatt, valamint szokatlan tartalmának ténye miatt a kutatók azt írják, hogy az „ alátámasztja azt az elképzelést, hogy a kozmetikai termékeket az ókorban márkajelzéssel ellátták, csomagolták és szabványos tartályokban forgalmazták, amelyek speciális formájúak voltak, lehetővé téve a könnyű vizuális azonosítást”. Ahogyan az a kortárs kozmetikumok és parfümök esetében is történik.

Bár nem lehet tudni, ki volt a rúzs tulajdonosa és viselője, a lelet mégis némi betekintést nyújt a gyakran figyelmen kívül hagyott bronzkori kozmetikai iparba.

A tanulmány szerzője, Massimo Vidale professzor ezt mondta a Smithsonian Magazinnak: „Ez a luxus költséges megnyilvánulása volt, amely döntő szerepet játszott a társadalmi interakció kialakításában a korai városok hierarchiájában.”

Forrás

Galériánkban mutatjuk, miről árulkodik kedvenc rúzsod színe!