Óriás túrógombóc „majdnem” úgy, ahogy Náncsi Néni készíti
Hogy túlvállaltam-e magam? Részben…
Merthogy Náncsi Néni túrógombócai óriásiak, remegősek, puhák, és szétomlanak a szájban. Ember – vagy inkább szakács – legyen a talpán, aki ezt összehozza, hiszen több buktatója is van az elkészítésében; ha túl puha szétfolyik majd a tányérban, ha túl nagy, kívül szétfő mire a belseje is elkészülne, és még sorolhatnám az hátulütőit, de inkább elmesélem én, hogyan abszolváltam végül a sajátomat.
Először is kutatni kezdtem a neten, míg nem rátaláltam egy gyors és szimpatikus receptre a konyhagyaricapriccio blogon, ahol azt ígérték tényleg nagyon közel áll az áhított gombócokhoz, és nagyjából 15 perc alatt megvannak. Engem ezzel gyakorlatilag kilóra meg is vettek. A recepten mindössze annyit változtattam, hogy beleküldtem még egy csomag vaníliás cukrot is, és nem sima zsemlemorzsával, hanem bio gluténmentessel készítettem. Na, nem azért, mert bármi bajom lenne a gluténnal, csak ez volt az egyetlen, amit itthon találtam – fene se érti, hogyan került ide. De gondoltam ez is megteszi. Hát nem, épp ez volt az egyik dolog, amin elbuktam, fura csomókba állt össze a pirításnál és nem is barnult meg, ahogy kellene neki. A másik, hogy túlontúl nagy gombócokat formáztam a masszából, ami ennél a keveréknél valószínűleg nem működik, de az állaga és íze csaknem tökéletes volt. Szóval, ha kedves kis gombóckákat készítettem volna, bizony tökéletesen átment volna a rostán. Ha te is kipróbálnád ezt a receptet – persze szigorúan 5-6 centis gombócokat formázva, mutatom, hogyan abszolválhatod.
Túrógombóc
Hozzávalók
- 3 dl tej
- 10 dkg búzadara
- 2-3 ek. cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 25 dkg zsírós tehéntúró
- egy csipet só
- zsemlemorzsa (lehetőleg ne gluténmentes verzió legyen)
- vaj, olaj, vagy margarin
Elkészítése
- Készíts jó sűrű tejbegrízt 3 dl tejből, 10 dkg búzadarából, add hozzá a cukrot és a sót, majd várd meg míg lehűl.
- Forralj egy lábos vizet és sózd meg.
- Keverd a túrót a tejbegrízhez, ezután vizes kézzel formázz belőle tetszőleges méretű gombócokat.
- Óvatosan helyezd őket a forrásban levő vízbe, és amíg fő piríts zsemlemorzsát némi zsiradékon.
- Ha felúsztak a gombócok a víz felszínére, vedd ki őket, csepegtesd le, majd forgasd bele a pirított zsemlemorzsába.
- Tálald tejföllel, porcukorral vagy sárgabaracklekvárral.