Húsos és vega variációk karácsony 3 napjára: ezeket a recepteket próbáld ki!

Borítókép: Húsos és vega variációk karácsony 3 napjára: ezeket a recepteket próbáld ki! Forrás: pexels/picjumbo.com
Karácsony minden napjára készültünk: 24-én vacsorára, az ünnep következő két napjára pedig ebédre ajánlunk húsos és vegetáriánus ételeket.

Ez a cikk az ÉVA Magazin 2013-as Advent lapszámában jelent meg először „Menük 3 napra" címmel.

Tudtad, hogy a korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!

DECEMBER 24.

VEGA GOMBÁS wellington

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 40 perc

HOZZÁVALÓK (2 ADAGHOZ): 25 deka gomba (vegyesen) • 1 evőkanál szarvasgombás vaj (elhagyható) • 1 kisebb hagyma • 3 (ha a szarvasgombás vajat elhagytad, akkor 4) evőkanál vaj • bors • só • 1 evőkanál snidling • 10 deka liszt • 1 tojássárgája • csipet só • víz • 25 deka leveles tészta

1. A gombát tisztítsd meg és szeleteld fel.

2. A hagymát vágd apróra és párold meg a forró vajon.

3. Add hozzá a gombát és pirítsd meg. Ha meg pirult, vedd le a tűzről és keverd hozzá a szarvasgombás vajat.

4. A liszthez keverd hozzá a tojássárgáját, a csipet sót, a snidlinget és annyi vizet, hogy palacsintaszerű tésztát kapj.

5. Süss palacsintákat a tésztából.

6. A vékonyra nyújtott leveles tésztát oszd 2 részre. Mindegyik félre helyezz 1 palacsintát és egy kupac gombát. Hajtsd be a tészta széleit úgy, hogy egy táskát kapj.

7. Kend meg a tetejét tojássárgájával és 180 fokos sütőben süsd ropogósra.

8. Tálald Worcester-szósszal és salátával.

CITROMOS-ÉDESKÖMÉNYES pisztráng

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 45 perc

HOZZÁVALÓK (2 ADAGHOZ): 2 egész pisztráng • 20 deka krumpli • 3 édesköménygumó • 1 citrom • só • 15 deka vaj

1. A krumplit egészben főzd puhára.

2. Az édes köményt, a citromot és a főtt krumplit szeleteld fel.

3. A krumplit fektesd egy tepsibe, az édeskömény egy részét és a citromot pedig tömd a hal gyomrába.

4. A maradék édesköményt oszd el a krumplin és fektesd rá a halat.

5. Sózd meg az ételt és oszd el a vajat a halon és az édesköményen. Fedd le és 180 fokos sütőben süsd meg kábé 20 perc alatt.

Forrás: Éva Magazin/Studer-Tüske Veronika

VARGÁNYÁS RIZOTTÓVAL töltött kacsa

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 2 óra

HOZZÁVALÓK (2,5 KILÓ KACSÁHOZ): 12 deka rizottórizs • 1 kisebb hagyma • fél deci száraz fehérbor • 6 deci alaplé • 25 deka vargánya • 4 evőkanál + 1 diónyi margarin • maréknyi parmezán • só • sütőtök

1. 3 evőkanál margarinon pirítsd meg a vargányát és tedd félre.

2. Egy lábasban forrósíts fel 1 evőkanál margarint és futtasd meg az apróra vágott hagymát.

3. Add hozzá a rizst és pirítsd pár percig, majd öntsd hozzá a bort.

4. Állandó kevergetés mellett add hozzá merőkanalanként az alaplevet.

5. Először várd meg, amíg a rizs felszívta a levet, csak akkor add hozzá a következő kanállal.

6. Ha elkészült, keverd hozzá a parmezánt, a diónyi margarint és a feldarabolt vargányát.

7. Töltsd meg a kacsát a rizottóval.

8. 180 fokra előmelegített sütőben lefedve süsd puhára a kacsát. Tálald sütőtökkel.

DECEMBER 25.

SÜTŐTÖKÖS pite

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 40 perc

HOZZÁVALÓK (4 ADAG): 40 deka sütőtök • 1 hagyma • 3 evőkanál vaj • 8 levél zsálya • só • bors • 10 deka mascarpone A TÉSZTÁHOZ: 22 deka liszt • csipet só • 1 tojás • 1 liter víz • 8 deka vaj

1. A lisztet keverd össze a sóval és a tojással. A vizet és a vajat forrald fel és azonnal add a liszthez. Keverd addig, amíg a tészta elválik a táltól.

2. Hagyd a tésztát 10–15 percet pihenni, majd nyújtsd ki, béleld ki vele a formákat és tedd a hűtőbe. Hagyj meg egy keveset a tésztából, az majd a piték tetejére kerül.

3. A vajat forrósítsd fel és párold meg rajta a hagymát és az apróra vágott zsályát.

4. Add hozzá a felkockázott tököt és süsd puhára. Ha elkészült, keverd hozzá a mascarponét.

5. Töltsd a tököt a tésztaformákba és zárd le tésztatetővel. Villával nyomkodd össze a széleket és 180 fokra előmelegített sütőben süsd kábé 25 perc alatt ropogósra és aranybarnára.

6. Salátával tálald.

Forrás: Éva Magazin/Studer-Tüske Veronika

PISZTÁCIÁS-DATOLYÁS hús

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 30 perc

HOZZÁVALÓK (4 SZELETHEZ): 4 szelet disznóhús (például tarja) • 10 deka pisztácia • 10 darab datolya • fél deci fehérbor • 1 fokhagyma • só • bors • olívaolaj

1. A pisztáciát turmixold le a datolyával, a borral, a fokhagymával, és ízesítsd sóval, borssal.

2. A hússzeleteket klopfold ki és tedd rá a tölteléket. Csavard össze és tűzd meg, hogy ne essen szét.

3. Locsold meg olívaolajjal, fedd le és 180 fokra előmelegített sütőben süsd puhára.

DECEMBER 26.

CÉKLAKRÉMES fettuccine

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 70 perc

HOZZÁVALÓK (4 ADAG): 1 nagy cékla • 5 deka dió • 2 gerezd fokhagyma • maréknyi parmezán • só • bors • 2 evőkanál mascarpone

1. A céklát csavard be alufóliába és süsd kábé 60 perc alatt puhára.

2. A céklát hámozd meg és pürésítsd a fokhagymával, a parmezánnal, sóval, borssal és a mascarponéval.

3. A diót szárazon pirítsd meg.

4. A tésztát főzd készre, csepegtesd le. Tálald a céklakrémmel és a pirított dióval.

CIDERBEN SÜLT szűzpecsenye

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 40 perc

HOZZÁVALÓK: 1 egész szűzpecsenye • 2 deci almalé vagy cider • 4 deci alaplé • 1 babérlevél• 4 egész bors • 2 rozmaringág • 1 teáskanál dijoni mustár • só • bors • olívaolaj • 1 teáskanál keményítő

1. A húst kend be mustárral, sóval és borssal, majd felforrósított olajban süsd meg minden oldalát.

2. Töltsd egy hőálló edénybe a cidert vagy az almalevet, az alaplevet, add hozzá a babérlevelet, a borsot és a 2 rozmaringágat.

3. Helyezd bele a húst, fedd le és süsd kábé 30 percig.

4. A levet öntsd át egy edénybe és keverd hozzá a keményítőt. Forrald össze a szószt és tálald a hússal.

Galériánkban pedig 4 olyan karácsonyi receptet találsz, melyek könnyen beilleszthetők diétába is!