4 recept, amit imádni fog a hétvégi vendégsereg: laktató ételek, amikkel nem kell órákat állnod a konyhában!

Borítókép: 4 recept, amit imádni fog a hétvégi vendégsereg: laktató ételek, amikkel nem kell órákat állnod a konyhában! Forrás: Getty Images
Összetrombitáltad a barátaidat egy hétvégi vendégségre, már csak azt kellene kitalálni, hogy mivel lakasd jól őket? Nagyobb társaságnak praktikus egytálételt készíteni – minél többen jönnek, annál többet megfőzhetsz nekik ajánlatainkból.

Ez a cikk az Éva Magazin korábbi lapszámában jelent meg először „Tálrajárók" címmel. Tudtad, hogy korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!

PARADICSOMOS PADLIZSÁN

ELŐKÉSZÍTÉSI IDŐ: 20 PERC

SÜTÉSI IDŐ: 40 PERC

HOZZÁVALÓK (2–4 FŐRE):

  • 2 padlizsán
  • 2 tojás
  • 20 deka mozzarella
  • 15 deka parmezán
  • 2 fokhagyma
  • 40 deka darabolt paradicsom
  • fél teáskanál szárított bazsalikom

1. A padlizsánokat vágd fél centi vastag szeletekre.

2. A tojást verd fel és mártsd bele a padlizsánszeleteket. Forró olajban süsd aranybarnára.

3. Készíts fűszeres paradicsom szószt. A paradicsomot ízesítsd zúzott fokhagymával, olívaolajjal, sóval és bazsalikommal, és forrald össze.

4. Egy hőálló tálban fektess le egy réteg padlizsánt, locsold meg paradicsomszósszal, szeletelj rá kevés mozzarellát és reszelj rá parmezánt. Rétegezd addig, amíg minden hozzávaló elfogy. A tetejére mozzarella kerüljön.

5. Süsd 200 fokos sütőben kábé 30–40 percig.

Forrás: Getty Images

PÁSZTORPITE

ELŐKÉSZÍTÉSI IDŐ: 45 PERC

SÜTÉSI IDŐ: 30 PERC

HOZZÁVALÓK (4–6 FŐRE):

  • fél kiló darált bárányhús
  • 1 sárgarépa
  • 15 deka zöld borsó
  • 5 deka vaj
  • 2 babérlevél
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • bors
  • 2 evőkanál paradicsomsűrítmény
  • 6 deci csirkealaplé
  • 1 evőkanál Worcester-szósz
  • 2 evőkanál liszt

A tetejére:

  • fél kiló burgonya
  • kábé 1 deci tej
  • 15 deka vaj
  • 10 deka cheddar sajt

1. A vajon futtasd meg az apróra vágott hagymát, majd add hozzá a húst és pirítsd le. Keverd hozzá a lisztet.

2. Add hozzá a felkockázott répát, a borsót, és fűszerezd babérlevéllel, sóval, borssal, Worcesterszósszal, kakukkfűvel és paradicsompürével. Öntsd fel alaplével és főzd sűrűre kábé 30 perc alatt.

3. A burgonyát főzd meg, és készíts belőle pürét a tejjel és a vajjal, majd reszeld hozzá a cheddar sajtot.

4. A húst a szósszal merd egy hőálló tálba és fedd le a krumplipürével. 180 fokra előmelegített sütőben süsd aranybarnára.

Forrás: Getty Images

RIZSES HÚSGOMBÓC

ELŐKÉSZÍTÉSI IDŐ: 15 PERC

FŐZÉSI IDŐ: 40 PERC

HOZZÁVALÓK (6 FŐRE):

  • 50 deka darált sertéshús
  • 1 tojás
  • bors
  • 30 deka rizs
  • 1 fej vöröshagyma
  • 15 deka borsó
  • 1 nagy paradicsom
  • 1 töltenivaló paprika
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 evőkanál kacsazsír
  • 1,2 liter alaplé

1. A finomra vágott vöröshagymát futtasd meg a kacsazsíron.

2. Vedd le tűzről és keverd hozzá a pirospaprikát, a borsót és a paradicsomot, majd karikázd bele a paprikát. Öntsd fel az alaplével és sózd ízlés szerint.

3. A darált húst sózd, borsozd és gyúrd össze a tojással. Formázz kisebb gombócokat és tedd bele a forrásban lévő pörköltalapba. Főzd kábé 30 percig.

4. Egy másik edénybe töltsd a rizst és merj rá 7 deci pörköltalapot. Fedd le és főzd puhára. Közben kis lángon főzd a húst tovább.

5. Ha elkészült a rizs, keverd a húshoz és hagyd fél órát érni az ízeket.

Forrás: Getty Images

RAKOTT ZÖLDBAB

ELŐKÉSZÍTÉSI IDŐ: 45 PERC

SÜTÉSI IDŐ: 30 PERC

HOZZÁVALÓK (4–6 FŐRE):

  • 70 deka darált sertéshús
  • 40 deka zöldbab
  • 5 deci rizs
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 vöröshagyma
  • 3 evő kanál liszt
  • 5 deci tej
  • 1-1 evőkanál margarin és kacsazsír
  • 5–10 deka sajt

1. Az apróra vágott vöröshagymát futtasd meg 1 evőkanál kacsazsíron. Add a húst a hagymához és pirítsd meg. Vedd le a tűzről és szórd rá a piros paprikát és a sót.

2. Keverd el és engedd fel annyi vízzel, hogy ellepje a húst. Főzd addig, amíg teljesen elfő a lé a húsról.

3. A rizst főzd puhára.

4. A zöldbabot tisztítsd meg és sós vízben főzd roppanósra.

5. A margarint olvaszd fel egy lábasban és keverd hozzá a lisztet. Pirítsd pár percig, majd kevergetve öntsd fel tejjel és sűrítsd be.

6. Egy hőálló tálat olajozz ki és szórd meg zsemlemorzsával. Kanalazz rizst a tálba, fedd le zöldbabbal, majd hússal, és locsold meg a mártással. Rétegezd addig, amíg minden hozzávaló elfogy. A tetejére mártás kerüljön.

7. Szórd meg reszelt sajttal és 180 fokos sütőben süsd meg 30 perc alatt.

Forrás: Getty Images

Az alábbiakban pedig hoztunk pár őszi sütőtökös receptet!