3 isteni finom és könnyű recept szilvából és sütőtökből, ami meghozza a kedvedet az őszhöz

Borítókép: 3 isteni finom és könnyű recept szilvából és sütőtökből, ami meghozza a kedvedet az őszhöz Forrás: Getty Images
Az a típus vagy, aki azonnal mély depresszióba esik, ha a hőmérséklet 30 fok alá csökken, és elkezdenek hullani az első falevelek? Ha más nem, ezek az ínycsiklandó őszi ételek biztosan feldobják a hangulatodat a hűvösebb évszakban is.

Lassan beérnek a késői paradicsomok a kertekben, mindenki megfőzheti az utolsó lecsót, és az indián nyárban talán még egy adag kovászos uborka is elkészülhet. De utána ideje magunk mögött (vagy a kamrában) hagyni a nyár ízeit, és ráfordulni az ősz finomságaira. Az évszak két nagy kedvence a szilva és a sütőtök, amelyek külön-külön is pompásak, de együtt igazi nyerő párost alkotnak, legyen szó salátáról vagy desszertről. Hagyd tehát az őszi depizést, és irány a konyha!

Szilvás-krémsajtos sütőtöksaláta

Ez az a saláta, amiért a család férfi tagjai is odáig lesznek, hiszen nem az a klasszikus „néhány zöld levél egy kis zöldséggel", ízvilágában keveredik az édes, a fanyar és a csípős. A sütőtöknek hála viszonylag laktató, így hétköznapi vacsiként vagy diétás ebédként is megállja a helyét.

Hozzávalók:

- 1 db sütőtök

- 2 db kisebb piros chili

- 10-12 szem szilva

- 50 g aszalt szilva

- 4 evőkanál krémsajt

- 4 evőkanál pirított tökmag

- 3-4 evőkanál szilvalekvár

- 50 ml vörösborecet

- olívaolaj (100 ml a dresszinghez és egy kicsi a tök sütéséhez)

- só, bors

Elkészítés:

Vágd félbe a sütőtököt, kapard ki a magokat, és darabold 1-1,5 cm vastag szeletekre. Melegítsd elő a sütőt 220 fokra, közben szeleteld fel a chilit is, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe dobáld bele a tököt és chilit, forgasd össze őket sóval, borssal, egy kevés olívaolajjal és a zsályalevelekkel. Ezután süsd, amíg egy kis színt nem kap, ami kb. 20-30 percet jelent.

Amíg sül, vágd kockákra a friss szilvát, majd összedobhatod a saláta dresszingjét. Ehhez először is aprítsd fel az aszalt szilvát, majd turmixold össze a lekvárral. Végül keverd hozzá az olívaolajat és vörösborecetet, ízesítsd sóval és borssal, és kész is.

Tálaláshoz először a tökből szedj, majd mehet rá a kis kockákra vágott szilvából, a krémsajtból, a dresszingből. Végül koronázd meg az egészet a zsályalevelekkel és a pirított tökmaggal.

Forrás: Getty Images

Mindenmentes sütőtökös szilvaleves

Általában a családunk nem rajong a meleg, édes levesekért (bezzeg a hideg málnaleves vaníliafagyival a kánikulában bármikor nyerő), de ezt a tökös-szilvás variációt mindenki lelkesen kanalazza. Készítheted sima tejjel és cukorral is, de a mindenmentes változata a kókusztejnek köszönhetően még egy plusz ízcsavart tartalmaz.

Hozzávalók:

- 35 dkg sütőtök

- 20 dkg szilva

- 6 dl kókusztej

- 2 evőkanál édesítőszer

- 1 kávéskanál fahéj

Elkészítés:

Erre a receptre abszolút igaz, hogy a hozzávalók előkészítése macerásabb, mint maga a főzés. Pucold meg a sütőtököt, kapard ki a magját, majd a húsát kockázd fel. Mosd meg, vágd fel és magozd ki a szilvát. Ezután már csak annyi a dolgod, hogy az összes hozzávalót beleöntöd egy lábosba, és addig főzöd, amíg megpuhul a tök meg a szilva. Ha megfőttek, pürésítsd az egészet botmixerrel, és már kész is! Feldobhatod szeletelt, natúr mandulával, sőt akár apró túrógombóc is lehet a levesbetét, de persze akkor már nem lesz mindenmentes.

Forrás: Getty Images

Sütőtökös szilvás morzsa

Ez tipikusan az a recept, ami megmentő tud lenni, ha vasárnap délután valami édesre vágysz (vagy a család többi tagja), de semmi kedved nekiállni nagyobb sütésnek. A legjobb benne pedig, hogy másnap reggelire is szuper, ráadásul az alternatív hozzávalóknak köszönhetően édesen, mégis szénhidrátsokk nélkül indíthatod vele a napot.

Hozzávalók:

- 8 db szilva

- kb. ugyanennyi mennyiségű sütőtök felkockázva

- 15 dkg rizsliszt (részben kiválthatod zabpehellyel is)

- 10 dkg darált mandula

- 5 dkg eritrit

- 10 dkg kókuszolaj (vaj is lehet)

- 1 mokkáskanál fahéj

- fél citrom leve

- csipet só

- méz

- tálaláshoz görög joghurt

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 200 fokra, közben hámozd meg, kockázd fel a sütőtököt. Szórd bele egy nagyobb hőálló tálba, és süsd nagyjából 10 percig. A szilvákat magozd ki, vágd negyedekre, és tedd félre. Kézzel gyúrd össze a rizslisztet, darált mandulát, eritritet, kókuszolajat és sót.

Ha megvagy az előkészítéssel, a szilva és a morzsa is csatlakozhat a félig megpuhult sütőtökhöz. Először a szilvád tedd rá, szórd meg fahéjjal és csorgass rá citromlevet, illetve egy kis méz is mehet rá. Utána morzsold rá a tésztát, hogy egyenletesen befedje a gyümiket. Vedd lejjebb a hőfokot 180 fokra, és süsd 15-20 percig. Mikor már elkezd pirulni a teteje, kapcsold le a sütőt, de hagyd még bent állni 5-10 percig. Ha langyosra kihűlt, kanalazz mellé görög joghurtot, és hidd el, nem győzöd majd szedni a repetákat belőle!

Forrás: Getty Images