4 recept, egy esély a sütőtöknek

Borítókép: 4 recept, egy esély a sütőtöknek Forrás: pexels
Ahogy beköszönt az őszi szezon, sokan nyúlnak a kötött pulcsikhoz, kuckózáshoz és mindenhez, ami sütőtökös. És van az emberek másik fele, akiket a hideg is kiráz, no nem a hirtelen jött hideg miatt, hanem ezektől a tipikus őszi dolgoktól. Összegyűjtöttünk pár sütőtökös receptet, amit kötött pulcsi és cozy hangulat nélkül is bátran megcsinálhatsz.

A sütőtök egy szezonális zöldség. Én személy szerint azért szeretem, mert tudok belőle levest, sütit vagy akár főtt ételt is csinálni. Sőt, ha egy nagyobb tököt találok, sok esetben egy tökből meg lehet csinálni mind a három fogást. Hozzátáplás során is sokan részesítik előnyben, de a válogatósabb gyerekek körében is egészen elfogadott zöldség forrásnak számít édeskés íze miatt.

Mindamellett, hogy sokan túl hype-olt zöldségnek tartják a sütőtököt, kérdés nélkül nagyon egészséges és jó hatással van a szervezetünkre. A narancssárga béta-karotin tartalmának köszönhetően pozitív hatással van az egészséges látásra. Ezzel párhuzamosan magas az antioxidáns tartalma, ami az egész keringésre és a daganatos betegségek kialakulásának elkerülésére is pozitív hatással van. Remek hashajtó és béltisztító hatása van, így a májunkra és veséinkre is pozitív hatással van rendszeres fogyasztása.