20 perces gombás tésztaétel na mivel? Zsályavajjal!
Forrás: Eaters Collective/Unsplash
Ez az ellenállhatatlan tagliatelle, zsályavajban megpárolt vadgombákkal, pirított mogyoróval és parmezánnal készül. Vagyis hús nélkül, de hidd el nem fog hiányozni senkinek!
Tagliatelle gombával és zsályavajjal
Hozzávalók
- 1/2 csészényi mogyoró vagy dió
- 450 g tagliatelle tészta
- 100 g vaj
- 12 friss zsályalevél
- só
- bors
- 250 g vegyes gomba (szeletelve)
- 1 nagy gerezd fokhagyma (zúzott)
- 1/2 citrom leve
- 1/4 -1/2 csészényi víz (a tészta főzőlevéből)
- 1/4 -1/2 csészényi parmezán (reszelve)
Elkészítése
- Melegítsd elő a sütőt 175 fokra, öntsd egy tepsibe a mogyorót, majd 10-12 perc alatt süsd aranybarnára. Hűtsd le, majd törd durvára egy mozsárban, vagy aprítsd össze késsel.
- Főzd a tésztát al dantéra, szűrd le, és tegyél félre 1/2 csészényit a főzőléből.
- Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat. Amikor már kicsit megbarnult, és diós illatot kezd árasztani, add hozzá a zsályaleveleket, és mindkét oldalukon süsd őket nagyjából 30 másodpercig, majd szedd őket papírtörlőre és sózd meg.
- Öntsd a serpenyőbe a gombákat, és pirítsd őket 4-5 percig, majd fűszerezd sóval, borssal, és add hozzá a fokhagymát.
- Vedd le alatta a hőt, keverd hozzá a tagliatellét 1/4-1/2 csészényi főzővízzel együtt, majd mehet rá a citromlé és a reszelt parmezán. Keverd jól össze, majd, ha szükségét érzed fűszerezd meg újra sóval és borssal.
- Főzd tovább addig, míg a szósz krémes állagot nem kap, és szépen be nem vonja a tésztát.
- Tálalásnál szórd meg a zsályalevelekkel, az apróra vágott pirított mogyoróval és egy kis parmezánnal.